Ако сме опозиция, ще подкрепяме онези политики, с които сме

...
Ако сме опозиция, ще подкрепяме онези политики, с които сме
Коментари Харесай

Лорер: Ако сме опозиция, ще подкрепяме онези политики, с които сме съгласни и смятаме за полезни

Ако сме съпротива, ще поддържаме тези политики, с които сме съгласни и считаме за потребни. Ще бъдем конструктивна съпротива. Това разяснява пред Нова тв депутатът от „ Продължаваме промяната ” и зам.-председател на Комисията по стопанска система и нововъведения Даниел Лорер. 

" Нека да погледнем какво в действителност се случва в Народно събрание въобще. Защото за българските жители е значимо да усетят сюжета, който се развива. През предходната седмица видяхме първото му деяние – за избора на ръководител на Народното събрание. Оказа се, че въпреки и в една сложна следизборна обстановка, избор на ръководител на Народно събрание е вероятен. И се появи една коалиция, която ние условно нарекохме „ Хартиена коалиция ”, която си избра ръководител. тя си избра ръководител. Тази седмица  продължихме с комисиите и внезапно се оказа, че има две проблематични комисии ", акцентира той в отговор на въпроса кадрува ли някой извън политическите комисии.

По думите му Политическа партия е поискала едни комисии, които не им били дадени. „ Дадоха ни други, които приехме.  В резултат на което Движение за права и свободи си смениха целите и взеха решение да не ни дават Спортната. Но не това е значимо. Важното е, че ние още веднъж виждаме и в гласуванията за комисиите, че същата оформяща се и работеща коалиция в Народното събрание стартира да взима дейни решения ”.

Според него има и различен забавен епизод, който се случва в Народно събрание. „ Главният прокурор Иван Гешев шета из Народното събрание. Изпраща предложения на партии и се среща с тях. След като той беше индивидът, който извади половин България на митинг, той беше в един политически фризер. Сега имиджът му се претопля. И аз се запитвам в този момент дали той не е в действителност контактьорът сред тези групи, които оформят една бъдеща работеща коалиция. Това е законен въпрос на фона на неговите дейности тази седмица ”, безапелационен е Лорер.

„ Трябва да бъдем виновни. Изпратени сме в Народно събрание, с цел да подкрепяме превръщането на България в същинска правова страна. Тъй като сме втора политическа мощ, наличието ни на председателски места в парламентарните комисии с ръководители е един от дребното лостове, с които можем да обръщаме публичното внимание към значими тематики, в комисиите, които управляваме ”, акцентира той. И добави: „ Нека сътрудниците от Движение за права и свободи и ГЕРБ да разясняват дали президентът им оказва помощ да вършат избори за комисии. За да се прокрадва това като подозрение в публичното пространство явно има някакви индикации, че сходно нещо може и да се е случило. Аз персонално нямам такива.  Това е дребнотемие, което разсейва обществото от същински значимия спор, който следва ”.

Ние ще се явим на консултациите с президента в понеделник, уточни той. „ Искаме да бъдем виновен фактор в българската политика. Президентската институция е тази, която би трябвало да сплотява България. Това, което е значимо консултациите да минат в градивен звук, в равен звук, както ги организира с ГЕРБ, с цел да можем да изложим нашите позиции, с цел да стане ясно на обществото какви са значимите тематики за страната, които ще отстояване. А точно – да създадем правова страна, в която не се крадът обществени пари. И несъмнено да продължим с икономическите ограничения за справяне с инфлацията ”.

Според Лорер решение дали Политическа партия ще се яви на съвещания с ГЕРБ,м когато получат първия мандат, ще се вземе на Националния съвет на партията. „ Мисля, че ще сме едни от последните поканени. Знаете, че неведнъж декларирахме, че няма да подкрепим държавно управление с мандата на ГЕРБ. Неформални диалози не водим, тъй като желаеме всичко да е извънредно очевидно за обществото, с цел да няма подозрения, че се договаряме. Ако ГЕРБ съумеят да образуват кабинет, ние ще бъдем градивна съпротива. Тоест по политиките, по които сме съгласни, ще бъдем с тях ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР