Ако следите Дневник, за да не изпускате най-важните новини и

...
Ако следите Дневник, за да не изпускате най-важните новини и
Коментари Харесай

Новините на детски език: Може ли изкуственият интелект да чете мисли

Ако следите " Дневник ", с цел да не изпускате най-важните вести и истории, към този момент могат да го вършат и децата ви. Всеки понеделник " Детски Дневник " препечатва текст от уеб страницата, който в налична за по-младите читатели форма оповестява и изяснява настоящи събития от страната и света.

Статиите са подобаващ метод децата да се срещнат със протичащото се в обществото и добър мотив за диалог (а за какво не и спор) в фамилията по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предопределена рубриката, редакцията взе решение да затвори за мнения публикациите от нея.

и част от платформата за поощряване на четенето и четивната просветеност измежду децата. Още вести на детски език можете да намерите, а повече за " Книговище " -.

Сигурно си виждал(а) подиуми от филми, в които някой насочва ръка напред към лицето насреща или опира пръст(и) в слепоочието си. Тогава вълшебен чува или усеща мислите на близките. Или се придвижва в нечие схващане на хиляди километри разстояние. Звучи вълнуващо! И на всички най-малко един път ни се е желало да имаме такава суперсила.

Учените обаче имат поради нещо напълно друго под " четене на мисли ". За задачата те употребяват две комплицирани технологии. И двете са познати от десетилетия, само че през днешния ден са по-добри от всеки път. Става дума за изкуствения разсъдък (ИИ) и функционалния ядрено-магнитен резонанс (фЯМР). Не се притеснявай, в този момент ще ти разбираем какво крият комплицираните думи.

Пример по какъв начин работи фЯМР: ярките цветове демонстрират зоните с най-голяма интензивност в мозъка в даден миг. Кадрите вляво, средата и вдясно демонстрират разнообразни гледни гледни точки към мозъка.
Източник: Rajna Z, Kananen J, Keskinarkaus A, Seppänen T, Kiviniemi V, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

ИИ e способността на компютърни стратегии да имитират действия на човешкия мозък. Това включва научаването на нови неща, разпознаването на околния свят, езикови умения, основаване на изкуство и други. ф ЯМР работи, като улавя къде в мозъка се трансформира притокът на кръв. Колкото повече работи дадена част от мозъка, от толкоз повече сила има потребност. Енергията идва с по-голям приток на кръв. Така, в случай че следиш къде има огромни промени в кръвния приток, ще схванеш кои елементи от мозъка са по-активни.

Как изкуственият разсъдък (ИИ) прави " противоположен превод " от записи на мозъчна активност

При теоретичен опит участниците нормално би трябвало да изпълнят избрана задача. Например да гледат към фотография на разположение или на предмет. Или да си ги показват мислено. Докато го вършат, се записва какво се случва в мозъка с фЯМР. Ако всяка активност задейства несъмнено място в мозъка, можем ли да използван противоположната логичност? Тоест да разберем какво мисли човек единствено като гледаме кои места се задействат? На доктрина - да, само че е мъчно за човешкото око да се оправи. В мозъка има доста дребни зони, които дават отговор за разнообразни неща, макар че са близо една до друга. Тук на помощ идва изкуственият разсъдък (ИИ).

ИИ може да бъде подготвен с огромна акуратност. Дават се облици, уловени с фЯМР, които демонстрират по кое време е дейна дадена част от мозъка. Всеки облик има етикет: " тук участникът гледа към лице " или " тук вижда кола ". Ако ИИ се образова добре, по-късно може от нов облик, невъобразим до тогава, да познае по мозъчната интензивност към кола ли е гледал този човек или към лице. В метафоричен смисъл може " да чете мисли ".

Наскоро (след 15 години опити) екип на невроучения Александър Хът в Тексаския университет в Остин реализира нещо подобнo, само че с аудиозаписи на текстове. Докато участниците слушали текста, фЯМР записвал мозъчната активност при всяко изречение. След това употребявали ИИ да сътвори фрази с понятията, които съгласно фЯМР се обработват в мозъка в този миг. Направеният " противоположен превод " е недодялан - по смисъл, а не буквално. Например ИИ прочита " Няма шофьорска брошура " като " Още не може да кара ". И въпреки всичко резултатите са впечатляващи!

Зловещо или потребно изобретение

За мнозина опцията ИИ да схваща какво си мислим е взор към тъмно бъдеще. Не е мъчно да си представим роботи или хора, които биха злоупотребили с сходна дарба.

От друга страна, " четенето на мисли " може да бъде избавителен пояс. Разказвали сме ти по какъв начин поради заболявания или произшествия някои хора. Други са затворени в изцяло неподвижно тяло. Разчитането на мислите им може да преобрази метода, по който поддържаме връзка с тях.

Както всяка технология - зависи от нас дали ще я използваме за положително.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР