Ако си роден в Перущица или имаш кураж да си

...
Ако си роден в Перущица или имаш кураж да си
Коментари Харесай

В името на булката: Новите зетьове в Перущица се окъпаха в л...

Ако си роден в Перущица или имаш кураж да си вземеш жена от там, би трябвало да " имаш топки " да се хвърлиш и в ледените води на Чолаковия вир. Това повелява обичайният обред " Къпанки ", който се извършва всяка година на Ивановден по остарял жанр. Участие в обичая взимат мъжете, които са се оженили през миналата година, като се счита, че той носи здраве и благодат.



„ Това е ден на мъжеството – концепцията е била, в случай че мъжът е по-кекав да почине и булката да си откри нов “, сподели пенсионерът Димитър Минев, който беше пристигнал да гледа по какъв начин младите не престават традицията. И въпреки да беше разчувствуван, че следват завета на остарялото потомство, той изрази съжалението си, че тази година поради пандемията няма скара и вино.



Само трима от всички 60 млади зетьове се престрашиха да скочат в Чолаковия вир в Перущица и да зарадват своите невести, изпълнявайки ритуала. Спрямо миналата година мераклиите бяха с един повече. Във водата влязоха и техните кумове и другари.



Всички изкъпани зетьове и фенове на ритуала бяха със зелен документ, каквото беше и изискването за присъединяване в него поради растежа на инфектираните с COVID-19.


Подготовката и тази година стартира още от ранното утро, като младоженците подгряха вкъщи с вино. Събраха се на площада и оттова цялата компания потегли към реката. До вира те отидоха под съпровода на гайди и тъпани. Преди да скочат в ледените води изсипаха един бакър с алено вино.

 Вече един път влезнали във водата започнаха да пръскат с нея натрупалата се аудитория. С бакър, цялостен с вода изкъпаха и една от трите булки. „ Обичаят се извършва от епохи и нямаше по какъв начин ние да пропуснем. Първият път откакто скочих беше много студено, само че се привиква “, разяснява Адриан Ташев и още веднъж се хвърли във водата.


Той и жена му Димитрела Ташева са дружно от 8 години, радват се и на правоприемник. Предложението за брак пристигнало точно на Коледа преди две години, а под венчилото минали през 2021г. „ На празничната софра се прави кисело зеле с мисирка “, изясни домакинята.


Заедно с Адриан Ташев в Чалъковия вир се хвърли и фамилният му другар Георги Харизанов, който също се е оженил през миналата година. „ Със забележителна лекост предложих брак на брачната половинка си Красимира “, съобщи Георги Харизанов, а приятелите му се пошегуваха „ чак пък с лекост “.


Красимира е от Пловдив, само че тя също се включи в ритуала. Съпругът й изпълни едно менче с вода и го занесе вкъщи. Младата дама се хвана за лозницата, а Георги й изсипа водата в ръкава. „ Това се прави да е здрава, да е мощна, с цел да може ръцете й да носят детето умерено. След това свекървата подарява на невястата една престилка, забрадка и сапун “, обясни съседката Дафинка Славкова.


Бащата на Георги Харизанов пък показа задоволството си, че синът му върви по стъпките на рода и се е хвърлил в Чалъковия вир. „ Аз когато се къпех вирът не работеше и се къпахме в шадравана на площада. Моят татко обаче, когато се е къпал ми е разказвал, че е било толкоз студено, че е разбивал ледът, с цел да влезнат “, спомня си Димитър Харизанов.


На всички фенове на ритуала бяха раздадени защитни маски, а полиция следеше за съблюдаване на коронавирус ограниченията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР