Ако си пял в хор Лира на Езиковата гимназия Проф.

...
Ако си пял в хор Лира на Езиковата гимназия Проф.
Коментари Харесай

Училищният хор на Езиковата в Хасково стана люпилня за минис...

Ако си пял в хор " Лира " на Езиковата гимназия " Проф. доктор Асен Златаров " в Хасково, значи имаш качества и за министър. Най-прясното доказателство за това е 31-годишният бакалавър по театрално изкуство Атанас Атанасов. Младежът оглави културното ведомство в новото държавно управление. Вицепремиер и финансов министър в него е по-големият с 13 година Асен Василев. Той също е пял в фамозния хор. Както и актуалният народен представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който беше министър на стопанската система, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов. Спорно е дали е бил хорист възпитаникът на същата гимназия Стамен Янев. Бившият зам.-министър на стопанската система оглавяваше и Агенцията за вложения.

Най-престижната гимназия в Хасково навърши половин век, а хор " Лира " съществува към този момент 30 години. Негов диригент в продължение на 22 години е Стефка Младенова, щерка на Борис Младенов, който през септември бе почетен посмъртно със званието „ Почетен жител “. Последните 8 години отпред на хора е Вела Казакова. Днес и двете диригентки не могат да скрият насладата си от триумфа на възпитаниците на хора.



Стефка Младенова управлява 22 години фамозния хор " Лира "

" Очаквах някои от тези умни деца да стигнат доста високо ", споделя Стефка Младенова. Макар хоровото пеене да ги свързва, двамата днешни министри нямали идентични ползи преди време. " Наско беше доста артистичен, Асен пък е диалогичен и умее да слуша и премисля ", изяснява тя.



Василев, който приключил гимназията през 1996 година, бил ослепителен възпитаник по всички предмети и спечелил Златаровска награда. Името му е измежду тези, с които гимназията се гордее, по тази причина е вписано в книгата за 50-годишнината на елитното учебно заведение. Затова никой не се учудил, че бил признат в Харвард.

" Ерудицията му правеше мощно усещане, постоянно водехме научни диалози, предизвикани от него, а това бе забавно и за останалите ", спомня си преподавателката му по биология Магдалена Чучева.



Учителката по биология Магдалена Чучева била впечатлена от ерудицията на дребния Асен Василев

След Харвард приели като обикновено влизането му в служебното държавно управление на Марин Райков за пръв път през 2013 година като министър на стопанската система. Сега са обнадеждени, че като съпредседател неговата партия " Продължаваме промяната " се нагърби да сглоби ръководеща коалиция.

Днешният ухилен културен министър Атанас Атанасов бил извънредно позитивен и като възпитаник. Чучева описа, че имал афинитет и към нейния предмет, защото татко му е доктор. Биологията обаче се оказала сложна, а изкуството повече привличало ученика.

Атанасов бил и доста надарен тенисист, неслучайно с днешната звезда Григор Димитров станали републикански първенци на двойки. Наско се занимавал с всичко - хорово пеене, класическа китара, диспути, спорт, все пак се справял чудесно и в часовете.

Преподавателката му по география и стопанска система Дарина Влайкова пък го помни като ухилен и разговорлив. Класът му бил доста обединен, а това се дължало основно на него, защото умеел да увлича съучениците след себе си.



Дарина Влайкова помни своя възпитаник Атанас Атанасов като доста разговорлив

" Наско бе извънредно виновен във всичко, с което се захванеше ", споделя още тя. С театралните си и музикални качества той взел участие във всички начинания на учебното заведение и града. Именно от там го помни и днешният шеф на Езиковата гимназия и дълготраен началник на Младежкия дом Деян Янев.

След гимназията Атанасов отпътувал за чужбина, с цел да учи актьорско майсторство. Там събрал пари, с които отворил заключеното дълги години, сходно на доста други, читалище в първомайското село Татарево, където живеели баба му и дядо му. " Проектът му " Отворено " може да наподобява дребен, само че за нашата страна е нещо доста огромно и значимо ", споделя биоложката Чучева.

С безконечната си усмивка и позитивно отношение той е друг от всички политици. Затова от раз стана народен представител, хората желаят нови физиономии и умения, безапелационни са в Езиковата. В министерството ще му би трябвало екип, със несъмнено има доста хрумвания, които се надяваме да осъществя, допълват учителите му.

Общото сред Добрев, Василев и Атанасов е, че продължиха образованието си в чужбина. Най-хубавото е, че тези хора се връщат в родината си, споделят учителите им. Имаме освен министри, само че хора, съумели в разнообразни поприща, като политика, бизнес, изкуства, правото, медиите, споделят още те. И се надяват и в бъдеще това да е по този начин.

И Румен Радев изкарал една година в гимназията

Днешната гимназия " Проф. доктор Асен Златаров " е основана през 1971 година като Немска. По-късно в нея стартират да се преподават и други езици, измежду които британски, френски, съветски, испански. След закриването на Руската гимназия в града остана единственото езиково учебно заведение в Хасково. В " Проф. доктор Асен Златаров ", въпреки и единствено година, е учил президентът Румен Радев. Той изкарал единствено първата година там и решил да кандидатства в Математическата, която приключва. Освен с хор " Лира " Езиковата се гордее и с рок групите, трансформирали се в любимци на генерации хасковлии. " Винаги сме имали музиканти. За жал, през последните 2-3 години поради пандемията такива действия са съвсем невъзможни ", споделя шефът <210> Деян Янев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР