Ако си купите Tesla, вие всъщност не помагате на планетата,

Ако си купите Tesla, вие всъщност не помагате на планетата, ...

Министър от Сингапур: Tesla не помага на планетата.


Ако си купите Tesla, вие всъщност не помагате на планетата, а по-скоро се поддавате на маркетинга, който се опитва да ви продаде определен стил на живот. Това е мнението на министъра на околната среда и водните ресурси на Сингапур Масагос Зулкифли.

Министърът изрази това остро мнение пред агенция Bloomberg, а реакцията му идва като отговор на негативните коментари на Илон Мъск по адрес на действията на правителството на Сингапур. По-рано през годината босът на Tesla обясни, че електромобилите са "нежелани" в Сингапур и правителството не полага усилия за популяризирането им.

Сега Зулкифли поясни, че според него общественият транспорт е много по-ефективен по отношение на намаляването на замърсяването с въглероден двуокис в сравнение с електромобилите.

Освен това, тезата на министъра включва и твърдението, че батериите на електромобилите изискват добив на твърде много ценни материали и все още няма обща регулация за преработването на вече неизползваемите батерии, което допълнително уврежда околната среда.

"Това, което господин Мъск иска да създаде, е лайфстайл" обясни министърът и продължи: "Ние не се интересуваме от това. За нас са важни истински решения, които ще помогнат за решаването на климатичните проблеми".

Плановете на правителството в Сингапур включват до 2040 година цялата страна да бъде достъпна чрез използване на автобуси, влак или метро, като най-дългото пътуване ще е 45 минути.

В Сингапур живеят 6 милиона души, а резултатите от представително национално изследване показаха, че 80% от анкетираните са заявили, че не биха си купили електромобил, тъй като няма достатъчно зарядни станции и освен това паркирането е огромен проблем в Сингапур.

Този месец в Сингапур беше открита първата зарядна станция за електромобили, а следващите ще станат факт през октомври. В световен мащаб Сингапур е една от държавите с най-замърсен въздух.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg
По публикацията работи: Красимир Ангелов

Източник: dnes.bg