Ако ще бъдеш ш*бана рок звезда, бъди истински добър! Хората

...
Ако ще бъдеш ш*бана рок звезда, бъди истински добър! Хората
Коментари Харесай

75 години от раждането на Леми Килмистър

" Ако ще бъдеш ш*бана рок звезда, бъди същински добър! Хората не желаят да видят някой собствен комшия на сцената. Искат да видят създание от друга планета. Искат да видят някой, който няма да срещнат в живота си всеки ден! "

Светът в никакъв случай не е виждал рок звезда като Леми Килмистър и евентуално няма да види различен като него. Той бе изцяло лишен от поза, фалш и превземки. Нищо човешко не му беше непознато, даже му беше обичано - уискито, девойките, музиката... И въпреки животът му да не е бил низ единствено от прелестни моменти, той в никакъв случай не се оплакваше, а си го харесваше. Няколко пъти е казвал, че не го е боязън от гибелта и не съжалява за нищо. Може би тъй като живя по този начин, както правеше музика. Леми бе " роден, с цел да губи, живял, с цел да побеждава ", написа за рок звездата life.dir.bg.
Снимка: БГНЕС/ EPA  75 години от раждането на Леми Килмистър

Иън Фрейзър Килмистър , по прочут като Леми Килмистър, е роден на 24 декември 1945 година в Стоук на Тренд, Англия. Детството му минава тежко. Родителите му се разделят, когато е едвам на тримесечна възраст, като грижите за него напълно са поети от майка му и баба му. С времето те живеят в доста градове в Англия. Майка му се омъжва за футболиста Джеймс Уилис, който има две деца от предния си брак, само че те не се спогаждат с дребния Иън. Въпреки това фамилията му още веднъж се мести, този път в град Бенлех в Северен Уелс. В локалното учебно заведение Иън получава прякора си Леми.

За първи път се увлича по музиката, когато е на 16 години и гледа онлайн осъществяване на The Beatles в локално заведение. Впечатлен от музиката и държанието на групата, той стартира да се учи да пее и свири. Малко по-късно, навършил към този момент 17 години, се среща с Кати, пристигнала на отмора в този край. Двамата се влюбват и бягат в Стокпорт, където се ражда техният наследник Шон. Поради невъзможността да го гледат, те го дават за осиновяване.

В Стокпорт Леми стартира своите участия в локалните банди The Rainmakers и The Motown Sect, като свири с тях в продължение на три години. След това се причислява към The Rockin Vickers през 1965 година Групата реализира известни триумфи, като издава няколко сингъла, добили известна известност и е първата английска група, която прави концерт в Югославия. Покрай нея се среща с момиче на име Трейси, от което има наследник Пол.

Търсейки развиване, дружно с неговите другари Ноел Рединг и Невил Честър, се местят в Лондон. По стичане на събитията Леми стартира да работи за Джими Хендрикс. През 1968 година се причислява към Сам Гопъл и записва албума " Escalator ".
Снимка: БГНЕС/ EPA  75 години от раждането на Леми Килмистър

През 1969 година се причислява към групата Opal Butterfly, само че бандата скоро се разпада.

През 1972 година взе участие в Hawkwind, където е вокал и басист. За първи път в живота му се постанова да свири на бас, като се оправя ослепително, изграждайки собствен личен жанр. Големият триумф на групата е влизането в най-голямата английска музикална ранглиста с песента " Silver Machine ", като тя се заковава под номер 3 за прочут интервал от време. Участието му в Hawkwind завършва през 1975 година, тъй като е заловен на американско-канадската граница с опиати и прекарва няколко дни в пандиза.

След фиаското с опиатите Леми и няколко негови другари основават групата Bastard. В нея с изключение на него вземат участие китаристът Лари Уолис и барабанистът Лукас Фокс. Тръгвайки да издават песни под това име, те схващат, че е заето и не могат да го употребяват. Затова Леми преименува бандата на Motörhead, което е последната написана ария от него за предходната му група. Така изгрява звездата на една от най-големите хеви метъл банди в историята. Макар че Леми постоянно е казвал, че не дефинира музиката си като хеви метъл, а избира да я одобряват като рокендрол.

Уолис и Фокс са сменени от китариста Еди Кларк и барабаниста Фил Тейлър, като това се оказва звездният състав на групата. Заедно записват 22 студийни албума. Влиянието на Леми е голямо и той няколко пъти сменя участниците в групата, само че търси салдото в нея и по тази причина тя продължава да съществува толкоз години.
Снимка: БГНЕС/ EPA  75 години от раждането на Леми Килмистър

Освен музиката, която извършва с тях, Леми Килмистър има и доста други задължения - записва песни с Ози Озбърн, написва песента " R.A.M.O.N.E.S ", с която групата The Ramones изгрява. Има песни със Slash, Foo Fighters, именитите Sex Pistols и други.

Както всеки себеуважаващ се музикант от това потомство, Леми има безчет проблеми с опиатите и полицията и се забърква в много кавги около интимните си взаимоотношения с дами.

Участва в няколко телевизионни продукции, а през 2010 година е основан документалният филм " Lemmy ", отдаден на него.

Това беше ужасно лято - лятото на 71 година Не мога да си го спомня, само че в никакъв случай няма да го не помни.

Най-голямата му пристрастеност са немските военни униформи от Втората международна война, като постоянно се появява на участия с типичния фашистки кръст на врата. Въпреки тази му чудноватост, Леми изрично декларира, че е анархист и ненавижда всички форми на политическо подтисничество.

Леми умира на 28 декември 2015 година, единствено 4 дни откакто е навършил 70 години. Причината за гибелта му е нападателна форма на рак. Погребението на музиканта беше излъчено онлайн през канал в YouTube по целия свят и беше гледано от над 200 000 души.

На него участваха китаристът на Guns " n " Roses Слаш, Ларс Улрих и Робърт Трухильо от Metallica, Роб Халфорд от Judas Priest, Скот Иън от Anthrax и доста други представители на музикалния бизнес.

" Хората не стават по-добри, тъй като са умрели. Само приказват за тях, като че ли са били такива. " - Леми Килмистър.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР