Ако сега има президентски избори, Бойко Борисов ще победи Румен

...
Ако сега има президентски избори, Бойко Борисов ще победи Румен
Коментари Харесай

Борисов бие Радев,Слави в застой,Радан в капан

Ако в този момент има президентски избори, Бойко Борисов ще победи Румен Радев. На парламентарния терен ГЕРБ води с 5% на Българска социалистическа партия, Слави е в застой и под чертата, а Радан Кънев пада в личния си капан. Вкарването на Истанбулската спогодба в резолюцията против България изяжда проценти на градската десница. Това сочи последното изследване на социологическа организация „ Барометър ”.



Бойко Борисов ще победи с разлика от 4% Румен Радев, в случай че през днешния ден има президентски избори. Реши ли да се кандидатира за държавен глава, министър председателят би получил 24,2% поддръжка против 20,2% за сегашния президент, сочат данните на " Барометър ", представени от ПИК.

На парламентарния терен ГЕРБ резервира устойчива преднина пред Българска социалистическа партия. Управляващата партия събира 20,9% от гласовете, а Българска социалистическа партия едвам 15,1%. На трето място са Движение за права и свободи със 7,9%, а след тях " Обединени патриоти " - 7,2%.



И през октомври социологическа организация „ Барометър България “ организира регулярно телефонно изследване на електоралните настройки на българските гласоподаватели. С настъпването на есента се вижда, че въпреки митингите да не престават, прочувственият отзив по отношение на тях отшумява без значение от необятното им медийно отразяване. За сметка на това полемиките в Европейския парламент и гласуваната резолюция против България провокират социална реакция и имат капацитета да повлияят върху степента на поддръжка към обособени политически субекти, регистрират социолозите.

През второто десетдневие на октомври ГЕРБ остават водеща политическа мощ въпреки и миналите седмици и месеци на митинги и кавги да оказват въздействие върху % искащи да гласоподават за тях – 20,9, което води до леко съкращаване на дистанцията сред първия и втория състезател на политическата сцена. Без смяна в наклонността Българска социалистическа партия не съумяват да убедят всеобщия гласоподавател, че са надеждна опция на настоящето ръководство и не притеглят нови гласове отвън обсега на техните твърди гласоподаватели – 15,1% от деклариралите предпочитание да отидат до урните. Движение за права и свободи са трета политическа мощ със 7,9%, демонстрират данните.

Включването на текстове за „ Истанбулската спогодба “ и македонско малцинство в резолюцията на Европарламента и въобще повдигането на тези тематики от външна мощ се възприема като жестоко вмешателство от страна на патриотично настроените гласоподаватели, което намира отражение в консолидиране и повишение на поддръжката за Оперативна програма – 7,2 %, което би направило патриотите четвърта политическа мощ в предстоящ парламент, гласи изследването.

Партията на Слави Трифонов „ ИТН “ отбелязва застой в поддръжката си – 3,9% от гласоподавателите.

Губещият от резолюцията на Европарламента за момента е „ Демократична България “ – от една страна инициирането на полемиката е взаимно сред десния Радан Кънев и евродепутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева, което се възприема от десните гласоподаватели като нечестна договорка с дългогодишния им политически съперник, въпреки това в резолюцията изненадващо бяха включени противоречиви и непредвидени текстове. Демократична България биха получили поддръжката на 3,0% от гласуващите.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР