Ако се разболеем от вече върлуващите грипове, не трябва да

...
Ако се разболеем от вече върлуващите грипове, не трябва да
Коментари Харесай

Не карайте грипа на крак, съветват експерта

Ако се разболеем от към този момент върлуващите грипове, не би трябвало да се лекуваме в придвижване, безапелационни са лекарите. При над 90% от случаите, при които се получават затруднения, те се показват в тежко протичаща пневмония, написа вестник „ Труд”.

Дори говоренето може да докара до заразяване с грип, изяснява основният епидемиолог доктор Ангел Кунчев. По думите му множеството ограничения за отбрана не могат да бъдат изцяло ефикасни, тъй като даже едно кихане от инфектиран, който стои до нас в магазина, е задоволително, с цел да прихванем вируса.

" Първо, когато стартира епидемията, грипът е доста широкоразпространен. Второ - доста елементарно се предава. Дори елементарен диалект води до разпространяване на частици в периметър от 2-3 м към болния. Освен това, най-заразен е индивидът 1-2 дни преди самото заболяване и 1-2 дни от него. След това отделянето на вируси внезапно спада, тъй че индивидът може и да няма доста тип на болен, само че все пак да реализира заразяване. Носенето на маски потвърдено не е изключително дейно ", безапелационен е доктор Кунчев.

Според него към момента не е късно за противогрипна ваксина. Единственият аршин е да имаме 20 дни от имунизацията до срещата с вируса.

„ Ако имунизацията се направи през ноември, през декември се построява имунитет и човек по празниците може да смята, че е предпазен ", изяснява експертът. И добавя, че епидемията се чака през януари.

„ Не може да се предвижда с акуратност интензивността й, само че в случай че се съди по данните от Южното полукълбо и по-точно тези от Австралия, там епидемията е била два и половина пъти по-интензивна от миналогодишната. Рисковите групи са хората над 65 и децата - от 5 до 19 години”, споделя още доктор Кунчев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР