Ако се предприемат по-сериозни мерки, фокусът трябва да е върху

...
Ако се предприемат по-сериозни мерки, фокусът трябва да е върху
Коментари Харесай

Дончев поясни при какъв сценарий ще се намеси армията в борбата срещу COVID-19

Ако се подхващат по-сериозни ограничения, фокусът би трябвало да е върху рисковите групи. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев  Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместител в изявление за Дарик радио.

,,На общинско равнище има обществени патронажи за хора, които нямат опция да излизат и да си обезпечават храна. Това беше планувано още при започване на пандемията. Би могло да се сътвори организация броят да нарасне доста. Капацитетът на патронажите беше интензивен. Разработвани са и проекти за ангажиране и на военнослужещите, в случай че се наложи. Ако това е належащо, това би могло да се направи. България не прави нищо друго от това, което вършат другите държави'', уточни Дончев.

Изкуството е да се движим по ръба на бръснача. Едно затваряне е голям потрес върху стопанската система и за груповия психичен статус на хората. Мерките би трябвало да бъдат локализирани. Ако се подхващат по-сериозни ограничения, фокусът би трябвало да е върху рисковите групи, съобщи вицепремиерът.

,,Националният проект за възобновяване и резистентност е написан от специалисти от Министерски съвет и Министерство на финансите. Това е покана за полемика, а полемиката и разискванията започват в този момент. Крайният период за показване на националните проекти за възобновяване и резистентност е април месец 2020 година Тази първа версия ще бъде изпратена на Европейската комисия. Това не е крайна версия на документа. Процесът по координиране със заинтригуваните страни даже е по-голям от самия документ. Тотален консенсус е неосъществим, само че когато сме положили старания да намерим публичен баланс по тематиката, ще имаме удовлетвореността, че сме създали най-правилният пакет от политики'', уточни Дончев.

Не знам по кое време ще изчезнат здравните опасности, само че този проект ще стартира да се извършва във втората половина на идната година. Той не е за бърза реакция за справяне с пандемията, а е насочен към последствията. Тази година близо 1 милиарда лева бяха пренасочени за ограничения в поддръжка на здравната система. Средствата за идната реакция са в напълно различен инструмент, който се споделя React-ЕU, които е на стойност 1.3 милиарда лева Това е в допълнение финансиране по съществуващи оперативни стратегии и е най-бързият вид за реакция за справяне с рецесията, както и пренасочените средства от оперативните стратегии. Националният проект за възобновяване е насочен за възобновяване на стопанските системи със основаване на дълготрайни предпоставки за напредък и промени. Тук ще има и ограничения за спомагателна подготовка на медицинския личност. Всички ограничения могат да бъдат допълвани. Този документ би трябвало да има ясна политическа рамка, ориентирана към провокациите, които имаме в този момент, и тези, които ще имаме през идващите шест години, разяснява още вицепремиерът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР