Ако се интересувате от инвестиции, няма как последните седмици да

...
Ако се интересувате от инвестиции, няма как последните седмици да
Коментари Харесай

Фондовите пазари бушуват - какво се случва и кога ще има спокойствие?

Ако се интересувате от вложения, няма по какъв начин последните седмици да не са ви създали мощно усещане. След извънредно мощен за съвсем всички активи интервал от над три години като че ли ненадейно започнаха внезапни придвижвания - освен при акциите и облигациите, само че също по този начин и при суровините и криптовалутите.

2022 стартира по доста друг метод от предходните няколко години. Темата за инфлацията и паричните тласъци влезе внезапно в дневния ред и това изнерви вложителите. Основните борсови показатели записаха огромни придвижвания, водени от изявления, единични събития и доклади, които обаче построяват цялостна картина за смяна в пейзажа и завършек на лесните пари.

Спусъкът като че ли се оказа инфлацията - едвам преди година вероятността за инфлация бе определяна от ръководителя на Фед Джером Пауъл като несъществена, последователно се заприказва за краткотрайна с термина transitional, а в последна сметка се оказва, че ще е забележителна.

От началото на годината единственият бранш, който записва борсов растеж в Съединени американски щати, е енергетиката - близо 20%.. Всички останали са със спад, като най-значителен е той при софтуерния бранш - 10.5% по данни на портала Finviz.
Реклама
Ако би трябвало да сведем повода за това до едно изречение, то може да звучи по този начин: след дълъг интервал на всевъзможни финансови и стопански тласъци централните банки се разсънват, стреснати от разпалващата се инфлация. Тази фундаментална смяна води след себе си най-малко три значими тематики и въпроси:

Колко бързо ще бъдат вдигнати лихвите До каква степен ще се изпарят апетитът за риск и доверието Как ще наподобяват фирмите на бъдещето Кои вложения ще оказват помощ за опазване и увеличение на цената.

Защо са значими дейностите на централните банки? Основният лихвен %, определян от водещите централни банки, е определящ за цената на финансиране и рисковите награди в вложенията. Съвсем в резюме: увеличението на лихвения % покачва доходността на считаните за по-безрискови финансови принадлежности (държавните скъпи книжа), което води до нараснали условия за възвръщаемост от всички останали вложения. Доходността се движи назад на цената на облигацията, което значи, че растежът на първата не е добре за тези, които към този момент имат бондове. В понеделник разпродажбите на държавните облигации на развитите страни продължиха, като приходът по 10-годишните облигации на Съединени американски щати мина 1.92% - равнище, невиждано от две години, откакто в края на предходната седмица и ЕЦБ разгласи, че може да увеличи лихвите през тази година. Вече няма страна с 10-годишни бондове (считани за главен рисков бенчмарк), които носят негативен приход - нещо, което беше напълно обикновено до преди месец два, изключително за Германия и Франция.

На резултатите на фирмите (съответно и цените на акциите им) главният лихвен % въздейства по няколко съществени метода:
Реклама
Като дефинира цената за привличане на нов капитал Като дефинира цената на издадения дълг Като дисконтов фактор на облагите, които се чакат в бъдеще.

Основният фактор, който сега въздейства на пазарите и който ще продължи да въздейства, до момента в който не се появи някаква конкретика и доста стабилен консенсус, е скоростта, с която ще се покачват лихвите. Доскоро да вземем за пример се очакваше, че в Съединени американски щати до края на годината ще има четири покачвания на лихвата, до момента в който от страна на ЕЦБ не се очакваше нито едно.

Публичните изяви от последните дни обаче към този момент накланят везните в Фед да вдигне лихвите не с 0.25 процентни пункта, а с 0.5 процентни пункта през март. Английската централна банка в четвъртък също увеличи лихвения %, като към този момент се вижда възходяща воля нарастванията да продължат. В ЕЦБ пък се заприказва за стягане на паричната политика още от есента. Горчивият хап Последните две седмици предложиха извънредно мощни страсти на вложителите в софтуерния бранш. Особено за тези, които са заложили на звездите от зората на коронавирус стопанската система - фирмите, които безусловно се изстреляха със затварянето у дома: Netflix, Peloton, Zoom, Spotify. За страстите предходната седмица способства и шокиращият спад в цената на акциите на Фейсбук след публикуването на тримесечния доклад.

На фона на релативно солидни резултати и дребни отклонения по отношение на упованията доста от звездите на последните години записаха фрапантни придвижвания в цената на акциите си. Часове след издание на докладите си Netflix, Фейсбук, Zoom, Peloton, Spotify, PayPal се сбогуваха с по 20-30% от пазарната си капитализация.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Градове 3 Икономика 1 Енергетика 2 Свят 3 Икономика 1 Коментари и разбори 2 Градове 3 Промишленост Реклама
Причините за тези сривове са характерни за всяка от фирмите, само че внезапните придвижвания се явен симптом, че вложителите са в режим на преоценка на риска. Израз на това е и продължаващата от есента на предходната година ротация - развой, при който бързо растящите компании се заменят в портфейлите с по-установени и постоянни сдружения.

Този развой нормално води до разпродажби при софтуерните и растежните акции (т.нар. growth-stocks) и пренасочване към вложението в стойност (value stocks). Така ползата се насочва към добивния бранш, стоките от първа нужда, храни, фармация. По-дълбокото вглеждане в американския пазар обаче демонстрира, че макар трусовете акциите на колосите Microsoft, Amazon, Apple и Alphabet останаха много постоянни и може би е време да признаем, че те към този момент са в категорията на value stocks. Как ще продължи тази обстановка? Има няколко фактора, които са от голямо значение по какъв начин ще се развият пазарните придвижвания в околните месеци. Най-важният са икономическите данни и равнището на инфлация . Те ще са определящи за скоростта, с която централните банки ще стягат политиката. Колкото по-бързо го вършат, толкоз по-бърза ще бъде ротацията и толкоз по-болезнено ще бъде пропадането на фирмите с проблеми в бизнес модела.

Сезонът на докладите продължава и през идващите седмици, като ще се следи кои компании ще посочат инфлацията като риск: подобен образец имаме от предходната седмица, когато Clorox, компания за дезинфектанти и почистващи артикули, потъна с 14% след поръчка, че инфлацията ще натежи на резултатите в идващите тримесечия. Както и че ще са й нужни няколко години, с цел да възвърне маржовете си, ударени от по-високите разноски.

В петък се чакат данните за инфлацията в Съединени американски щати за февруари, като прогнозите са тя още веднъж да се е повишила. През декември беше регистриран ритъм на повишаване на живота със 7% на годишна база, което в страната не се е случвало от 30 години. През седмицата се чака ревизираната прогноза на ЕЦБ за стопанската система на еврозоната, има и планувани обществени изяви на ръководителя на институцията Кристин Лагард.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
По образеца на поговорката " риба се лови най-лесно в мътни води " идващите месеци могат да доведат и до атрактивни покупко-продажби - през уикенда към този момент се появиха клюки, че сривът в акциите на спортната компания Peloton са я създали атрактивна цел и че към този момент има интерес за придобиване на компанията и от Amazon, и от Nike, че даже и от Apple. Не бива да се не помни, че в ръцете на огромните софтуерни колоси има големи количества кеш, които могат да се употребяват за придобивания.

Друга забавна наклонност е борбата сред самите софтуерни компании - разноските, които би трябвало да се създадат, с цел да се резервира атрактивността (пример за това е конфликтът за потребителско внимание, който водят Netflix, Amazon и Disney), иновативността (например при електрическите автомобили, където Tesla, Apple, Аlphabet и обичайните автомобилопроизводители изливат милиарди) и така нататък Което прави всички съществени играчи уязвими, а дребните - евентуална цел за придобиване.

Всичко това вещае още забавни месеци пред фондовия пазар. Технологичният бранш ще остане в центъра на вниманието, защото той беше този, който притегли най-вече капитал през последните години. На процедура той засмука съвсем всичкия нов капитал, пристигнал от дребни вложители, влагащи средствата си в атрактивни и познати имена.

Относително успокоение би пристигнало при изясненост какво ще създадат централните банки. Тяхната задача не е лесна: те би трябвало по едно и също време да защитят нежния стопански растеж, да предпазят стопанската система от инфлация, да не шокират вложителите и да изтеглят тласъците от пазара. Засега това успокоение отсъства и това провокира внезапни придвижвания на всички пазари.

Четете на следващия ден " Свърши ли ерата на свръхочакванията за облаги и по какъв начин да пренастройваме капиталовата си тактика в тези времена "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Андрей Любенов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР