Ако САЩ напуснат НАТО, НАТО ще бъде безопасно за Русия

...
Ако САЩ напуснат НАТО, НАТО ще бъде безопасно за Русия
Коментари Харесай

Изтеглянето на САЩ от НАТО няма да реши проблемите на Русия

Ако Съединени американски щати изоставен НАТО, НАТО ще бъде безвредно за Русия – и това ще донесе мир на Украйна. Това счита Брус Фейн, авторитетен политолог, работил за Белия дом при президента Рейгън, когато връзките сред нашите страни бяха изведени от тежка рецесия. Сега няма да се получи. Поне не посредством отдръпването на Съединени американски щати от НАТО, макар че това би било пагубно за Алианса.

„ Конгресът на Съединени американски щати може да приключи спора в Украйна и да завоюва Нобеловата премия за мир, като одобри закон за евакуиране на Съединени американски щати от НАТО и по този метод трансформира Алианса от всесилен дъб в дребен жълъд, който не съставлява заплаха за Русия. “

Този един абзац съдържа цялата същина на нашумяла обява във вестник „ Хил “, като се изключи обстоятелството, че неговият създател, експертът по конституционно право на Съединени американски щати, Брус Фейн, дава обещание на прекалено употребяваната си американска татковина 100 милиарда $ спестявания единствено като откаже да оказва помощ на ВСУ.

Това не е смешка, не е мнението на изобретателен блогър.

„ Хил “ е съществено политическо издание, ориентирано непосредствено към политическите елити („ Хил “ на британски „ рид “ - в тази ситуация Капитолийския рид, където се намира Конгресът) и играе ролята на естрада за представителите на двете съществени партии.

Фейн не е просто юрист и въобще не е публицист, макар че е прочут на първо място с публицистиката си. Той е освен чиновник на администрацията на Роналд Рейгън, както нормално го пишат в Руската федерация, и лобист на турските ползи в Съединени американски щати, както обичат да разясняват в Армения. Той е политически анализатор и даже малко идеолог, който се е противопоставил на всички президенти след наследника на Рейгън и вицепрезидент Джордж У. Буш.

По някои въпроси Фейн е доста напредничав, по други, в противен случай, е закостенял, само че е пореден в рецензиите си към военните намеси на Америка. В същото време той е угрижен не толкоз за правата на жертвите на интервенции, а за обстоятелството, че съгласно него военната агресия опонира на националните ползи на Съединените щати.

В това той е характерен американски изолационист. Всички американски изолационисти по начало не харесват НАТО и като цяло са на страната на републиканците, само че доста по-традиционни консерватори не ги възприемат като свои.

Всъщност Фейн като че ли се обръща към републиканците, които с огромна компликация поеха контрола над долната камара на Конгреса, описвайки пацифистките наслади на една егоистична страна.

Доналд Тръмп, който стана най-близкият президент до изолационистите след Хърбърт Хувър и Голямата меланхолия и в този момент твърди (и напразно), че ще се върне в Белия дом, може да се съгласи с неговия апел.

Друго нещо е, че Фейн ненавижда Тръмп, а самият той е непосредствен до либертарианския сенатор Ранд Пол, който еднолично блокира следващия транш от помощта за Украйна през май, само че това беше по-скоро показателен жест, в сравнение с същинска тягост за ВСУ и президента Зеленски.

Както и да е, нито Конгресът, нито Тръмп ще изтеглят Съединени американски щати от НАТО. Неразрушимата рекламация за изключителност и владичество няма да разреши тук незабавно да бъдат зарязани всички съществени съдружници на Америка, за които сходен демарш би изглеждал като злополука.

Съединените щати са малко по-малко от една четвърт от бюджета на секретариата на НАТО и 70% от военните запаси на Алианса като цяло. Без американците този блок е неработоспособен. И въпросът даже не е, че той е особено „ затворен ” за американския военно-промишлен комплекс (САЩ по този начин или другояче не биха отказали да продадат оръжията си на Европа), а че дългогодишното участие в Алианса унищожи въоръжените сили на всяка от страните от НАТО като самостоятелна единица.

Наскоро писахме за това на образеца на рецесията във френската войска. Изводът е, че при правенето на отбранителната си тактика страните членки на Алианса оставят даже цели родове и типове войски на милостта на съдружниците. Ако го разбираем допустимо най-условно, френски катер под американски надзор транспортира български матроси с немско оръжие на обучение в Румъния. Тоест имате или лодка, или матроси, или оръжия, или подготвителна база, само че не всичко това едновременно, а Съединени американски щати ви командват.

Исландия няма никаква войска - и нищо, пълновръстен член на Северноатлантическия алианс е от самото му учредяване.

За дребните страни е по-удобно и по-евтино, само че ниската цена и удобството в последна сметка разложиха даже много огромни страни. Германската войска да вземем за пример е в окаяно положение заради хронично недофинансиране.

Така Фейн е прав, че без американците НАТО е жълъд. И в случай че възприемаме Северноатлантическия алианс като главен съперник на Русия, такова доста намаляване би било страховит подарък за нея.

Вярно, единствено в случай че сходна стъпка не се трансформира в машинация от страна на Америка. И тя е натурален лъжец, даже в случай че Фейн откровено желае завършек на втората студена война и да спести стотици милиарди (и двете стремежи пасват идеално на неговата личност).

Невъзможно е да се спори с него, че една от главните аргументи за спора на Москва с Вашингтон и Киев е близостта на инфраструктурата на НАТО до границите на Руската федерация. В търсене на метод за решение на този проблем, опция на военна специфична интервенция, Русия предложи да се фиксира законово задължението на Алианса да не се уголемява на изток, което нейните дотации бяха дадени „ на думи “ в края на 80-те години, единствено с цел да бъдат нарушени скоро.

Брюксел отхвърли на Москва, освен това с единогласие и базирайки се на клаузата от устава, която допуска открития темперамент на блока. Отцепването на Съединените щати сякаш разрешава да се заобиколи тази правна спънка. Но слабостта на Фейн е, че спори като юрист, само че НАТО е основано и ръководено от бандити..

Той или е доверчив, или счита управлението на Руската федерация за наивници. Демаршът на Съединени американски щати (дори в случай че се одобри като действителност, а не като смела концепция на анализатор) не е в положение да отстрани стратегическата угриженост на Русия за Украйна заради обстоятелството, че нищо няма да попречи на Вашингтон да се върне по-късно в НАТО. Например, откакто Киев е признат в сякаш безвреден за Русия съюз.

Лутането е суверенно право на Съединени американски щати, в което никой не може да им откаже. С изключение на други страни от НАТО, само че няма да е в техен интерес да отхвърлят на някой, на който му е пристигнал акъла, тъй като без американската войска те, както знаете, са жълъд. Още повече, че завръщането на Вашингтон може да стане " с едно тракване ", за броени дни.

Съединените щати са изпълнили и ще продължат да дават отговор на всички официални критерии за участие в Алианса, защото самите тези критерии са формирани.

Има прецеденти: сърдит от опитите на англосаксонците да наложат волята си, президентът Шарл дьо Гол през 1966 година изтегли Франция от отбранителните структури на Алианса, само че президентът Никола Саркози го върна през 2009 година, което единствено утежни разложението на в миналото великата войска.

Както акцентира преди този момент съветският президент Владимир Путин, в последна сметка няма значение дали Украйна ще бъде призната в НАТО в този момент или след 10 години, това е къс интервал в историята. Също толкоз маловажно е по кое време Съединени американски щати ще анулират демарша си - след две или шест години, след следващата промяна на властта в Конгреса или в Белия дом. Фундаменталната сигурност на Русия не може да зависи от сходни проблеми.

Затова, господин Фейн, „ благодаря, само че не “. Подобно развиване на събитията не е в положение да позволи руско-американския и руско-украинския спор, в случай че Алиансът, отпаднал, обезкървен и изгубил по-голямата част от своите аргументи за битие, най-сетне се разпадне след прочут интервал от време.

Това би желала Русия и може би това би желал персонално Брус Фейн. Но е прекомерно хубаво, с цел да е истина. Американците няма да поемат опасности и ние няма да им дадем мотив да мислят, че сходна машинация може да проработи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР