Ако само взимаме заеми и вдигаме данъците, вървим към гръцкия

...
Ако само взимаме заеми и вдигаме данъците, вървим към гръцкия
Коментари Харесай

Домусчиев: Отвратени сме от лъжите, които чухме в Бюджетна комисия от представителите на МФ

Ако единствено взимаме заеми и подвигаме налозите, вървим към гръцкия модел, който е неприятен образец, разяснява ръководителят на КРИБ
Трябва да сътворяваме условия за бизнес и за напредък на стопанската система. Ако единствено взимаме заеми и подвигаме налозите вървим към гръцкия модел, който е неприятен образец. Така ръководителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България () Кирил Домусчиев разяснява решението на Министерския съвет и на депутатите да одобряват по-високия корпоративен налог за най-големите компании, без да включат облекченията, заложени в европейската инструкция.

Домусчиев изпрати предизвестието по време на конференция във вторник, в която участваха още представителите на: Американската комерсиална камара в България (АмЧам) – президентът ѝ Оливие Маркет и изпълнителният шеф Иван Михайлов; на Конфиндустрия България – Ева Ангелова; на Германо-българска индустриално-търговска камара – президентът Тим Курт; Българо-белгийски бизнес клуб – зам.-председателят Теодора Борисова.

Ако не бъдат задоволени настояванията ни, КРИБ ще мисли каква форма на митинг да предприемем за това равнодушие и безусловно некадърно отношение “, сподели още Домусчиев.

Той посочи, че нито КРИБ, нито останалите асоциации не са срещу въвеждането на 15% налог за мултинационалните компании с оборот от 1.5 милиарда лева Те са срещу дейностите на Министерството на финансите, които не са присъединили изключенията за „ основна стопанска активност “, които съществуват в евродирективата.

Той даже упрекна в неистина специалистите на МФ, които са участвали на бюджетната комисия предходната седмица и са убеждавали депутатите, че в случай че не се одобри законопроекта в този тип, тези 5 процентни пункта спомагателен налог ще бъдат събрани от други юрисдикции в Европейски Съюз.

„ Отвратени сме от лъжите, които чухме в Бюджетна комисия от представителите на Министерството на финансите. Лъжи, с които те целяха да заблудят депутатите в техните решения и гласоподаване “, сподели Домусчиев.

Той изясни, че КРИБ с специалистите си са пробвали да обяснят на депутатите позицията си – с причини и документи – само че те не са били чути.

„ Не беше обърнато внимание на КРИБ и на другите търговски камари и се стигна до такава степен да убеждаваме Комисията и обособените парламентарни групи в нашата справедливост и какъв би бил резултатът за стопанската система от този законопроект без облекченията за компаниите със значителен брой служащи и активи “, сподели ръководителят на най-голямата работодателска организация.

„ Сега се тормозим какво ще стане през днешния ден при гласуването на второ четене в пленарна зала, дали ще се вземат поради причините на бизнеса, с цел да запазим капиталовият климат в тази страна, с цел да са спокойни вложителите, които да продължат да влагат или да притеглим нови компании. В случай че настояванията ни не бъдат признати, и бъдат гласувани, към този момент ще решаваме какво да вършим, тъй като ще е ясно, че връзките сред бизнес и изпълнителна власт са разрушени “, сподели той.

Домусчиев подсети, че бизнесът е този, който цялостни хазната. „ Много политици не го схващат, те си мислят, че парите идват отнякъде и те единствено би трябвало да ги харчат. Бизнесът заплаща заплати, налози, осигуровки, рискува да прави бизнес в такава тежка икономическа конюнктура и излиза, че сме никакви. А в последна сметка всичко потегля от бизнеса, тогава има пари за харчене “, съобщи " Економик ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР