Ако са основателни подозренията, че Русия стои зад взривовете в

...
Ако са основателни подозренията, че Русия стои зад взривовете в
Коментари Харесай

Взривове, отравяне, после мълчание: защо България не иска да разкрие поръчителите на тези престъпления


Ако са основателни съмненията, че Русия стои зад гърмежите в оръжейните хранилища край Карнобат, това би трябвало да бъде оповестено обществено. Но по какъв начин да стане с толкоз доста бранители на Русия в българската политика?

През октомври 2014 детонация изпепели завод за взривни материали във видинското село Горни Лом

Коментар на Петър Чолаков:

Държавата час по-скоро би трябвало обясни кой стои зад гърмежите в складовете за муниции край Карнобат на ЕМКО. Според притежателя на компанията Емилиян Гебрев, изключено е те да са резултат от „ естествено събитие ”. Охранителните камери демонстрират, че периметърът на складовете е нарушен, т.е. аргументите са умишлени, човешки дейности.
Редакцията предлага
Случилото се в ЕМКО не е частен въпрос, а касае националната сигурност.

Трън в очите на Кремъл

Възможно е причинителите на гърмежите да са локални съперници на Гебрев. По-правдоподобна обаче е другата версия, предпазена от специалисти в региона на сигурността като Бойко Ноев: бизнесите на Гебрев са бодил в очите на Кремъл, който.

Журналистически следствия демонстрират, че сътрудници на ГРУ, някои от тях свързвани с покушението против Сергей Скрипал, от години се пробват да задушат ЕМКО. Дейността на слага под непосредствена опасност здравето и живота на български жители, тя е враждебна на българската държавност.

В предишното е имало опити от страна на български институции да се омаловажава смисъла на случаите, споходили Гебрев, или най-малкото не се дава публичност на резултатите от следствията. Опасявам се, че това се случва и в този момент.

През 2011 има ; намерено е отдалечено устройство, с което е провокиран „ случаят ”. Но „ ползата ” и „ усърдията ” на институциите непретенциозно се лимитират с него. Доникъде е и следствието на. През 2017 даже изглеждаше, че страната подкрепя ползи, които се опитваха да лишават предприятието му ”. Смята се, че това са ползите на Делян Пеевски, политик от Движение за права и свободи, глобен от Съединени американски щати по Глобалния акт „ Магнитски ”. Смятам, че проатлантическата Движение за права и свободи в никакъв случай не се е тормозила изключително да се заиграва с Кремъл, когато може да извлече полза: без значение дали става дума за енергийни планове, или друго.

България изнася доста оръжие, включително за Украйна

Българската оръжейна промишленост през последните години е във напредък, а през 2022 не може да насмогне на поръчките. Публична загадка е, че, без значение от уверенията на Корнелия Нинова (доскорошна вицепремиерка),.

Ако съмненията, че Русия стои зад гърмежите край Карнобат са основателни, това би трябвало да бъде оповестено обществено, от най-висока инстанция.

Срещу притежателя на ЕМКО Емилиян Гебрев имаше опит за нападение посредством отравяне

Как обаче това да се случи, откакто у нас има куп „ патриотични ” политици, които разпенено проповядват, че Русия не ни е зложелател (макар Кремъл да ни разгласи за неприятелска държава)?

Някои от тези политици до неотдавна бяха в постоянния кабинет, в лицето на К. Нинова и другите министри на Българска социалистическа партия. Президентът Радев, който е в спор с председателката на Българска социалистическа партия, също счита, че е неточност и огромен риск да се прекъсват връзките с „ Газпром ”. Той даже назова хората като Кирил Петков, които желаят България да изпраща оръжие на Киев, „ милитаристи ” и „ шарлатани ”.

Димитър Стоянов, министърът на защитата в четвъртото служебно държавно управление на президента Радев, до неотдавна негов основен секретар, е от тези, които обществено иронизираха устрема на К. Петков към диверсификация, към освобождение от съветския енергиен ярем.

Петър Чолаков

Знак, че въпреки всичко президентът Радев може да се завърне към предходната си политика на „ баланс ” сред Кремъл и Брюксел, въпреки всичко е изявлението на неговия консултант в региона на сигурността и защитата Илия Милушев, който в понеделник съобщи, че би трябвало да продължи придвижването на страната „ в посока на одобряване в евроатлантическите структури ”.

Службите ни са пробити

Независимо от това оставам песимистичен, че в идващите месеци, даже години – изключително в случай че политическата рецесия се задълбочи – ще научим ясно и изрично кои са поръчителите на гърмежите в ЕМКО. Основната причина е в прокуратурата и службите, които остават. Наивно е да се счита, че те ще потърсят помощта на специалисти от други натовски страни по този или други сходни случаи, или пък че ще желаят да чуят техните изводи.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР