Ако Русия победи в Украйна (а авторите на германския вестник

...
Ако Русия победи в Украйна (а авторите на германския вестник
Коментари Харесай

Zeit пита: Какво ще стане , ако Русия победи?

Ако Русия победи в Украйна (а създателите на немския вестник “Цайт ” назовават победа даже запазването на контрола ни над към този момент присъединените територии), то това ще стане „ краят на демократичния и началото на властническия международен ред “. Но това са общи приказки и Нико Ланге (бивш чиновник на Министерството на отбраната) и Карло Масала (професор в Мюнхенския университет на Бундесвера) желаят в действителност да изплашат своите съграждани. Не единствено, че „ животът в Германия ще стане по-малко безвреден, по-беден и уединен “, само че и изложение на това, което ще последва провалянето на Украйна. Тоест „ нова съветска експанзия “:

„ Сирените вият. Предупредителните сигнали на мобилните телефони звучат хиляди пъти. Тревога за въздушна офанзива в Мюнхен, Франкфурт и Берлин. Крилати ракети и рояци дронове навлизат в немското въздушно пространство. Германски бойци гасят пожари в Прибалтийските страни. В отговор на офанзивата на Русия там НАТО откри случай за помощ по Млен 5. Русия отговори с ракети. Някои страни се отдръпват от НАТО и Европейски Съюз, а твърдото ядро на север и изток оказва яростна опозиция. Германия е раздрана. Разгорещените митинги в доста немски градове доведоха до жестоки протести и полицията би трябвало да се намеси уверено. Екстремистките и популистките партии се възползват извънредно доста от тази обстановка, не на последно място тъй като международната търговия и стопанска система се срутват. “

Очевидно опасявайки се, че не всички германци ще бъдат мощно уплашени от сходни вероятности, създателите минават към световен мащаб: " В Индийско-Тихия океан Китай нападна Тайван от седмици. Междувременно Обединените народи вземат решение против Германия, защото доста страни в Африка, Латинска Америка и Азия гласоподават с Русия и Китай в Общото заседание. Звучи ли това пресилено? Не! Ако Владимир Путин завоюва своята нападателна война, този сюжет е реален “.

Още след 2014 година започнаха да плашат европейците с офанзивата на Русия против балтийските страни - и източноевропейските страни от НАТО като цяло. От предходната година всекидневно започнаха да се чуват изказвания за „ съветската опасност за Европа “. Освен това от време на време даже споделят, че Русия към този момент е нападнала Европа, тъй като „ Украйна е Европа “, просто би трябвало да бъде призната в Европейския съюз. Но в този момент “Цайт ”, несъмнено, издигна заплашването на германците до нови висоти. Освен това тази обява не е инцидентна. В навечерието на появяването ѝ бяха оповестени нови „ насоки на отбранителната политика “, в които се приказва за „ непосредствена опасност за суверенитета и териториалната целокупност на Германия “ и акцент върху Руската федерация. След публикуването на публикацията в “Цайт ” на уеб страницата на Германския съвет за външна политика се появи отчет на двама специалисти от Центъра за сигурност и защита, в който непосредствено се показва, че в границите на пет до девет години „ Германия и НАТО би трябвало да позволен техните въоръжени сили да възпират и нуждата да се бият против Русия. "

Защо тази ескалация? Наистина ли германците са готови за война с Русия, т.е. самите атлантически елити (включително в Германия) са повярвали на личната си агитация за съветската опасност за Европа? Не, разпалването на русофобията има две съответни цели.

Първо. Въпреки че атлантическата взаимност е във напредък, европейските атлантици даже не са сигурни за близкото бъдеще. Ако Тръмп завоюва в Съединени американски щати след година и Западът също загуби в борбата за Украйна, тогава НАТО в действителност ще стартира да го тресе. В тези условия атлантиците ще би трябвало да трансферират главната тежест на поддръжката на Украйна към Европа – и тук Германия е основно звено. Германците няма да могат да обезпечат доста оръжия и муниции (те просто ги нямат), само че цената на тяхната финансова и политическа помощ, поради тежестта на Германия в Европейски Съюз, ще нарасне доста. Затова е належащо да се увеличи градусът на безпокойството в немската социална атмосфера.

Втората цел е да се спре усилването на въздействието на несистемни опозиционни сили, които освен изобличават ръководещите елити, само че и се опълчват на спора с Русия и подлагат на критика „ атлантическата взаимност “, т.е. подчиняването на немските ползи. към англосаксонските, а точно: „ Алтернативи за Германия ” и новия „ Съюз на Сара Вагенкнехт ”. Но ще бъде ли допустимо да се принудят германците да се сплотят към систематичните партии благодарение на „ съветската опасност “?

Не, тъй като процесът на разрушение на сегашната партийна система към този момент е достигнал доста надалеч. През януари публично ще бъде основана партията на Вагенкнехт и немската партийно-политическа машина към този момент няма да търпи две мощни несистемни партии. Рейтингът на ръководещата коалиция продължава да пада: общо трите партии към този момент имат едвам 35%, т.е. малко над една трета (опозиционната ХДС е с 31%).

Свободните демократи се провалиха изключително тежко - те се люлеят на ръба от пет %, което значи, че може и да не влязат в идващия Бундестаг. На този декор гласовете в СвДП са все по-силни и приканват за овакантяване на ръководещата коалиция, с цел да спасят партията. Говори се и за основаване на огромна коалиция - от ГСДП и ХДС, само че този вид ще бъде непокътнат за краен случай. Не се изключват предварителни избори за Бундестаг, макар че към този момент за тях приканва единствено от “АзГ ”, която резервира позицията си на втора партия в страната с рейтинг от 22 на 100. Между другото, има все по-малко удовлетворени от работата на канцлера Шолц: едвам 24 ”, т.е. всеки четвърти. И когато политиците се правят оценка по канара от минус пет до плюс пет, Шолц стига до минус 0,4. Всички основни министри от Бербок до Линдер и водачът на опозиционната ХДС Мерц са на алено. От систематичните политици единствено министърът на защитата Борис Писториус (главната звезда на ГСДП) и министър председателят на Бавария Зьодер са на плюс. Ако това не е рецесия на доверието в систематичните политици, тогава какво е?

Освен това има още две години до идващите избори за Бундестаг. Но възможностите ръководещата коалиция да оцелее до тях са все по-малки. А външнополитическият курс на кабинета на Шолц в разнообразни направления - от Украйна до Близкия изток - в допълнение подкопава позициите на обединението. Простата промяна на канцлера или промяната на обединението няма да поправя обстановката, а по-късно повече от шест месеца ще има избори за Европейски парламент, което ще бъде нов удар върху немската партийна система. Основният проблем на която е спадът на доверието на гласоподавателите. И това няма да бъде решено, като се пробват да ги сплашват с пагубните последствия от успеха на Русия в Украйна - германците от ден на ден се тормозят от провалянето на Германия. И напълно не от Путин, а от несамостоятелността на личните си елити.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР