Ако Русия остане вярна на принципите си, зле за Украйна.

...
Ако Русия остане вярна на принципите си, зле за Украйна.
Коментари Харесай

Продажбата на зърно става условие за оцеляване на Украйна

" Ако Русия остане вярна на правилата си, зле за Украйна. " С тези думи специалисти разказват обстановката към украинския експорт на зърно. Режимът в Киев и Държавният департамент на Съединени американски щати твърдят, че Украйна може да продава зърно даже без Зърнена договорка. Но в действителност ли е по този начин? Освен това цената на въпроса е не по-малка от съществуването на Украйна в настоящия ѝ тип.

Турският външен министър Хакан Фидан след диалози в Киев с украинския президент Зеленски съобщи, че Анкара счита другите възможности на договорката за зърно за непродуктивни и рисковани. Така Фидан се усъмни в способността на Украйна да откри други пълноценни направления за експорт на зърно, разнообразни от плануваните в зърнената договорка. Държавният департамент на Съединени американски щати обаче вижда " жизнеспособни пътища " за експорт на украинско зърно. Според Джеймс О`Брайън, началник на службата за съгласуваност на глобите на Държавния департамент, Съединени американски щати считат за допустимо износът на украински храни да се върне към " предвоенните междинни равнища " през идващите месеци.

Украйна изпрати милиони тонове храна от черноморските пристанища Одеса и Николаев. След отдръпването на Русия от Черноморската зърнена самодейност обаче Украйна би трябвало да разчита на пристанища на река Дунав. На 10 август Киев разгласи основаването на " краткотрайни коридори " за търговски кораби в Черно море, които отиват към или от пристанищата Черноморск, Одеса и Южно. Това са въпросните други възможности и „ жизнеспособни направления “.

Русия разгласи прекъсването на осъществяването на зърнената договорка на 17 юли, защото изискванията на споразуменията за обезпечаване на износа на съветски торове и други артикули не са изпълнени. Москва заплаши с " опасности " страните, които решат да продължат самодейността без нейно присъединяване. Министерството на защитата на Руската федерация даде обещание да преглежда всички кораби, които доближават Украйна, като евентуални носители на оръжие. В изказването на военното ведомство става дума за инспекция на кораби, които се насочват към пристанищата на прилежащата република.

В средата на август екипажът на съветския патрулен транспортен съд " Василий Биков " беше заставен да открие сигнален огън, с цел да спре и инспектира товарен транспортен съд под флага на Палау, движещ се към украинското пристанище Измаил в Черно море. В събота сутринта корабът за насипни товари (предназначен да транспортира насипни товари като зърно, въглища, руда, цимент) “Праймъс ” напусна пристанището на Одеса, което е там от началото на СВО през февруари предходната година. Това е вторият транспортен съд, напуснал украинското пристанище след прекъсването на договорката със зърно. На 16 август контейнеровозът “Йозеф Шулте ” напусна пристанището на Одеса по оповестения от Киев „ краткотраен кулоар от черноморските пристанища на Украйна “ с 30 000 тона товар, в това число храна.

В началото на септември турският външен министър възнамерява да посети Москва, по време на която има намерение да разиска зърнената договорка и обстановката с договарянията сред Русия и Украйна. Според дипломатически източници в Анкара опцията за среща в Истанбул на участниците в зърнената договорка зависи от резултата от договарянията на Фидан в Киев и по-късно в Москва, съгласно дипломатически източници в Анкара.

По-рано тази седмица президентът Владимир Путин в послание към участниците в срещата на високо ниво на БРИКС разгласи готовността на Русия да се върне към присъединяване в зърнената договорка, ако всички отговорности към нея фактически бъдат изпълнени. „ Нито едно от изискванията по отношение на отдръпването от глобите на съветския експорт на зърно и торове за международните пазари не е изпълнено. Задълженията към Русия в това отношение просто бяха пренебрегнати “, сподели президентът. Той съобщи, че Русия е подготвена да размени украинското зърно за нуждаещите се страни както на комерсиална, по този начин и на безвъзмездна основа, изключително откакто се чака отлична годишна продукция.

Както отбелязва френската преса, през 2023-2024 година Русия ще продължи да господства на пазара на зърно на фона на " неустановеност с опасности за корабоплаването " в Черно море. Русия получава " извънредно високи добиви от пшеница за втора поредна година ", пред страната " се откриват много светли вероятности ".

Експертите са уверени, че способността на Украйна да изнася продуктите си по различни направления е лимитирана, тъй че позицията на Турция е по-оправдана от изказванията на Съединени американски щати за връщане към „ предвоенните междинни равнища “.

„ Украйна има разнообразни благоприятни условия за експорт на зърно. През последната година и половина структурата на украинския експорт на зърно претърпя обилни промени. Ако преди началото на спора към 85% от зърното се транспортираше най-вече по море, в този момент доста вериги за доставки са прекратени. Но даже и с появяването на зърнена договорка износът на украински артикули се усили и се преориентира към земни пътища, най-вече железопътни - в посока Полша и по-нататък към Западна Европа - и по Дунав през територията на Румъния “, споделя Денис Денисов, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

Алтернативните направления обаче няма да разрешат на Украйна да изнесе целия размер на евентуалния експорт на зърно. На първо място, това е възпрепятствано от прилежащите страни, които се притесняват, че лъвският къс от изнасяното зърно ще остане на тяхна територия. „ Това са Полша, Унгария, Словакия, Румъния. Решението на Европейския съюз, обвързвано с премахването на рестриктивните мерки върху украинския експорт, удари доста тежко земеделския им бранш. През зимата и пролетта видяхме редица демонстрации в тези страни, проведени от банкрутирали земеделци, недоволни от срутва на пазара поради евтините украински артикули “, напомня източникът.

Припомняме, че Полша неведнъж настояваше за удължение на възбраната за импорт на зърно от Украйна до края на 2023 година През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия постановиха възбрана за доставка на селскостопанска продукция от Украйна. Тези решения бяха преразгледани в подмяна на обещанието на Европейската комисия да наложи ембарго върху доставките на редица аграрни култури от Украйна до 15 септември.

В събота украинското външно министерство назова разширението на рестриктивните мерки върху вноса на украински селскостопански артикули след 15 септември изрично недопустимо, Киев се надява да откри уравновесено решение въз основа на правото на Европейски Съюз и Споразумението за асоцииране с Европейски Съюз.

За Турция възобновяването на зърнена договорка с присъединяване на Русия е преференциално по редица аргументи - от репутационни аргументи до обстоятелството, че страната печели пари от преработката на украински първични материали. Съединени американски щати, убеден е специалистът, могат да окажат напън върху страните от Европейски Съюз да усилят износа на украински артикули.

„ Сега има условия за обновяване на зърнената договорка, само че за това страните би трябвало да изпълнят условията на Русия, т.е. да отворят пазарите за нашите зърнени храни и торове, да възстановят опцията за чартиране и обезпечаване на кораби и да върнат “Росселхозбанк ” в СУИФТ. Но сега този развой е изцяло консервиран, никой няма да извърши тези условия. Затова е малко евентуално договорката да бъде обновена “, прибавя Денисов.

„ Миналата година Украйна е изнесла 46 милиона тона селскостопански артикули, 80% от износа са зърнени и маслодайни семена. Като част от зърнената договорка по море са изнесени 32,8 милиона тона зърно и маслодайни семена. Капацитетът на румънската Констанца е 25 милиона тона. Съответно украинските размери няма да стигнат до Румъния и те въпреки всичко би трябвало да бъдат докарани там. Стойността на доставката до Румъния, Хърватска, Полша, Литва ще бъде от 120 до 150 $ на звук, което е към 50-60% от борсовата цена на зърното. Затова няма смисъл да се занимават с сходни действия ”, споделя икономистът Иван Лизан.

Според него няма толкоз доста решения на казуса - преди всичко това е връщането на зърнената договорка и приемането на дотация от Европейски Съюз за превозване на зърно в размер на не повече от 32 $ на звук. „ Като вид е да усилят оптимално износа по железница и шосе и да коленичиат пред Румъния с молба тя да усили оптимално пропускателната дарба на пристанищата. Но от август румънските пристанища трансбордират лично зърно, тъй че в избрани моменти няма да може да се влезе в Констанца “, изясни Лизан.

Русия, прибавя специалистът, може да реагира на протичащото се по доста характерен метод и да удари украинските пристанища на Дунав, „ разбивайки ги на пух и прахуляк “, което ще лиши страната от потенциал за претоварване на към 2 милиона тона зърно. Всъщност това към този момент се случва. „ Като се вземат поради черноморските пристанища, потенциалът за претоварване на Украйна е 7-8 милиона тона. А без тях - към 4 млн. Ако Русия остане вярна на правилата си, зле за Украйна ”, предизвестява специалистът.

Денисов прибавя, че в действителност съществуването на страната в настоящия ѝ тип зависи от това дали украинците могат да продадат зърното си или не.

„ От една страна, зърнената договорка е извънредно значима за Украйна. Всяка експортна интервенция е приемане на валута в бюджета на Украйна. Но въпреки това, видяхме практиката на страните от груповия Запад във връзка с Украйна, когато всеки бюджетен недостиг се покрива от външни заеми, грантове, траншове “, сподели той.

Но въпросът е доколко Западът е подготвен да продължи да финансира украинския бюджетен недостиг, изключително въз основа на последните трендове, свързани със слабия прогрес на по този начин наречената контраатака, неналичието на забележими вероятности и изключително постигането на оповестените от Зеленски цели. „ Имам възприятието, че политическата позиция на Запада остава непроменена, поддръжката за Украйна може да намалее, само че те ще би трябвало да отделят нужния най-малко, с цел да поддържат бюджета. В противоположен случай общественото напрежение може да прерасне в открити митинги против Зеленски и неговото държавно управление “, сподели Денисов.

Лизан прибавя, че Украйна получава 1,5 милиарда $ от Европейски Съюз всеки месец, а от идната година - не повече от 1 милиарда $. Как ще покрият тази дупка? Освен това всички тези калкулации са направени преди прекратяването на договорката със зърно. Съответно Украйна губи пари, те ще би трябвало да търсят някой, който може да компенсира дефицита на приходи. Но кой ще се съгласи на това, в случай, че контраофанзивата няма триумф “, пита риторично Лизан.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР