Ако Русия бъде лишена от превъзходството си във въздуха, украинските

...
Ако Русия бъде лишена от превъзходството си във въздуха, украинските
Коментари Харесай

Джон Болтън: Трябваше да разположим войски на САЩ и НАТО в Украйна, за да има руснаците от какво да се тревожат

Ако Русия бъде лишена от превъзходството си във въздуха, украинските въоръжени сили на земята, биха имали доста повече шансове срещу такова огромно количество съветски войски и техника

Путин желае хората да видят неуспех на НАТО, споделя дипломатът

Джон Болтън е някогашен консултант по националната сигурност на двама президенти - Джордж Буш-младши и Доналд Тръмп

Интервю на Захида Адилова и Елена Посканная, Gordon.ua

- Г-н Болтън, по какъв начин оценявате вероломното съветско навлизане в Украйна?

- Украинският народ се оправя с тази голяма покруса.
Руснаците трябваше да знаят какво вършат.
Но, опасявам се, заканите за стопански наказания, които идваха от президента Джо Байдън и другите водачи на Запада не можеха да спрат президента Владимир Путин. Може би, той не е вярвал, че ще стигнем до край и ще включим процеса на глобите.
И, може би, той счита, че тези наказания не са задоволително тежки, тъй че да го спрат.
За мен, това приказва, че Съединени американски щати и НАТО не помислиха задоволително за това, какво би могло да " блокира " Путин.
Още през декември приказвах, че би трябвало да разположим американски войски в Украйна, войски на НАТО - също.
Не е наложително да водят война, само че да бъдат там дружно с украинските войски, тъй че руснаците да има от какво да се тревожат.
И, съгласно мен, това, че не го направихме е огромна покруса.
Президентът Володимир Зеленски помоли НАТО Украйна да бъде оповестена за зона неразрешена за полети, да бъде " затворено " небето и. Аз уверено бих подкрепил това.
Мисля, че в случай че Русия бъде лишена от превъзходството си във въздуха, украинските въоръжени сили на терен, на земята, биха имали доста повече шансове срещу такова огромно количество съветски войски и техника, които пресичат границата.
Аз се надявам, че НАТО ще се отнесе съществено към това. Мисля, че по този въпрос би трябвало да се направи освен това.

- Как Съединени американски щати позволиха да се случи това? Нима нито сегашният, нито предходните президенти в никакъв случай не са разглеждали съществено опасността за нахлуване против Украйна?

- Има разнообразни пояснения за другите администрации.
Аз мога да приказвам персонално, познавайки администрацията на Доналд Тръмп.
Той не разбираше Украйна, той не разбираше в какво се състои опасността.
На него му харесваше " мощната персона " на Путин, харесват му такива неща и неговото само действително знание за Украйна беше теорията на заговора за това, че популярният сървър на Хилари Клинтън е прикрит някъде в Киев, че съществува скрит план, който е оказал помощ на Клинтън на изборите през 2016 година и на Байдън на изборите през 2020 година.
Ето за това беше оня популярен диалог по телефона с Володимир Зеленски.
Аз не мога да ви опиша, какъв брой неприятно беше, когато се опитвахме да предоставим оръжие за Украйна, като помощ за сигурността и.
Просто ще ви кажа, че в някакъв миг Тръмп ме попита дали Финландия е част от Русия.
Така че, ето ви още един образец за това, какъв брой беше откъснат от същинския свят в това отношение.
А какъв е казусът с Барак Обама и Джо Байдън?
Те имат вяра в това, което се назовава интернационален ред, учреден на правила. Те от самото начало приказват за този ред.
Ха, кажете го на Путин!
И неочакваното осъзнаване на този урок пристигна прекомерно късно.
Това беше неуспех на американското управление. През 2024 година ще имаме президентски избори.
Знам, че доста украинци биха желали в никакъв случай да не са имали нищо общо с изборите от 2020 години.
Аз мога да схвана това. Мисля, че отбраната на Украйна, приемането и в НАТО, още една причина, поради която работих с Джордж Буш-младши, концепцията, която той предложи през 2008 година – беше вярна.
Ние можем да продължим да аргументираме тази теза. Има още неща, които ние можем да предприемем.

- Западът дава отговор на експанзията на Путин със наказания, които, както виждаме не го стопират. Тогава какъв брой действителна е опасността от Русия за самия Запад?

- Мисля, че Западът като цяло, се сблъсква с голям брой закани и, несъмнено, със опасността от страна на Русия, която в този момент виждаме в Украйна, е най-осезателна за нас.
В същото време Русия и Китай образуват съюз.
Китай от епохи съставлява екзистенциална опасност за Запада като цяло, само че Китай и Русия в този момент доста тясно си сътрудничат.
И аз мисля, че частично това е обвързвано с въпроса, който ми задавате - за успеваемостта на икономическите наказания.
Да допуснем, че Западът фактически спре съветския експорт на петрол и природен газ.
Аз считам за изцяло допустимо, Русия и Китай - може би, когато Путин беше на Олимпиадата в Пекин - да са се договорили, че Китай ще купува всичкият петрол и газ, който Русия може да достави.
Китай е бедна в енергиен проект страна и тя към този момент купува избрани количества газ от Русия и, евентуално, би предпочела да вземе повече, в сравнение с да го купува от Близкия Изток.
Така че това е много-много значим миг за Запада и това е скръбен и драматичен миг. При това съществуват опасности от неустойчивост.
Но в случай че ние не извлечем уроци от протичащото се в този момент, то опасността ще се популяризира още повече, тя ще излезе отвън рамките на Украйна.

- Ако Путин превземе Украйна и продължи нататък, Западът отново ли ще каже, че системите за сигурност не работят напълно, че отбрана от НАТО не може да се чака?

– Мисля, че Путин разчита навръх това.
Той желае хората да видят неуспех на НАТО.
Мисля, че той вижда в фантазиите си, по какъв начин по-слабият НАТО се среща с по-силната Русия, по тази причина в този момент Естония, Латвия, Литва и Полша са толкоз обезпокоени.
Може би, европейците в западната част на континента не се тормозят, само че хората в Източна Европа са доста обезпокоени и то заради доста сериозна причина. Те се пробват да обяснят това на Западна Европа и Съединени американски щати.
Това ще бъде един дълъг спор по този начин или другояче, освен във боен проект.
Така че, в този момент пристигна моментът за противопоставяне, само че не и миг, в който би трябвало да губим вяра, тъй като битката ще продължи.

– Според Вас има ли нещо или някой, който би могъл незабавно да спре Путин?

- Би било добре, в случай че хората в Русия, които не утвърждават това, което се случва през всички тези години, бяха значително повече. Ако имаше повече хора, които научавайки за нахлуването са си споделили: " Не, не това желаеме "!
Разбира се, съветският бизнес също би трябвало да е доста обезпокоителен.
Затова мисля, че натискът вътре в Русия би бил доста значим.
Аз не знам какъв брой мощна ще бъде опозицията.
Но и никой не може да знае това, до момента в който хората не изразят мнението си.
Мисля, че е доста значимо в Европа, в Съединени американски щати хората да схванат, че не е времето да споделяме: " О, това е надалеч, това няма никакво отношение към мен ".
Дойде време да кажем, че ние не сме съгласни с тази непровокирана експанзия против мирна страна, която се явява част от Запада.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР