Ако работата ви не ви носи удовлетворени и щастие, то

...
Ако работата ви не ви носи удовлетворени и щастие, то
Коментари Харесай

Вашият темперамент, вашата кариера

Ако работата ви не ви носи задоволени и благополучие, то нова компания или началник не постоянно са отговорът, от който се нуждае. Проблемът може да е и в самата работа. Дори и да наподобява добре на хартия, тя може просто да не е подобаваща за вида персона, който представлявате.

„ Двама души в една и съща кариерна област може да имат два изцяло разнообразни вида прекарвания и потребности в работата “, споделя Кели Тийгър, съавтор на бестселъра „ Do What You Are: Discover the Perfect Career for You Through the Secrets of Personality Type ”. „ Не всяка работа е еднообразно подобаваща за всеки човек и за задоволяването на неговите потребности. Всичко опира до това, че сме разнообразни “, разяснява тя.

Какъв е вашият личностен вид?

За да намерите работа, която дава отговор по-добре на характера ви, Тийгър поучава да се запознаете с типология на Майерс-Бригс. Психолозите Катрин Бригс и Изабел Бригс Майерс основават въпросник, благодарение на който могат да бъдат разпознати 16 вида персони. Макар че би трябвало да потърсите сертифициран експерт за публично осъществяване на теста Майерс-Бригс може да намерите сходни на него безвъзмездни версии онлайн.

Човек също по този начин може да разпознае вида си персона на база на четирите двойки противоположни желания, които се употребяват в теста. Те за основани на:

1.  Как взаимодейства човек с външния свят и в каква посока насочва силата си - Екстраверсия (Е) или Интроверсия (I)

2.  Какъв вид информация усещате нормално и по какъв начин я възприемате– Сетивност (S) или Интуиция (N)

3.  На база на какво вземате решения – Мислене (Т) или Чувстване (F)

4.  Предразположеност към поддържане на спретнат метод на взимане на решения или към непринудено разбиране на информация – Съждение (J) или усещане (P)

Комбинацията от тези четири категории образува 16 вида персони, като да вземем за пример например ENFJ –„ екстровертен, подсъзнателен, сензитивен и разумен ”.

Тези личностни видове може да ви оказват помощ да разберете към коя специалност да се насочите. „ Някои видове персона са най-подходящи за избрани позиции, само че всяка промишленост предлага по нещо за всеки “, споделя Тийгър.

Какъв е вашия характер

Психологът Дейвид Кайърси споделя, че  16-те вида персони попадат в един от четирите темперамента:

Традиционалисти: ESTJ, ISTJ, ESFJ, ISFJ

Хора, които разчитат на прекарванията (Experiencers): ESTP, ISTP, ESFP, ISFP

Идеалисти: ENFJ, INFJ, ENFP, INFP

Концептуалисти : ENTJ, INTJ, ENTP, INTP

Според Тийгър хората от една темпераментна група нормално споделят избрани съществени полезности, които могат да им оказват помощ да се показват добре в разнообразни работни условия.

Традиционалистите, които разчитат на „ сетивност и умозаключение “, имат вяра на обстоятелствата и потвърдените данни. Те избират да живеят в структуриран и спретнат свят. Тези хора ценят сигурността, собствеността, разпоредбите и комформизма. Една добра работа за традиционалиста е тази, при която той носи релативно високо равнище на отговорност и може да следва ясна верига на ръководство. Традиционалистите нормално са положителни мениджъри и водачи.

Хората, разчитащи на прекарванията, са фокусирани върху сетивата. При тях учреден роля играят „ сетивността и усещането “. Те са отворени към другите благоприятни условия и обичат гъвкавостта. Добрата работа за хората с този характер е тази, която им дава самостоятелност и многообразие. Те постоянно се трансформират в хората, които „ гасят пожари “ в компанията, като първи виждат и подхващат дейности при рецесия.

Идеалистите са фокусирани върху „ интуицията и чувстването “. Те търсят по-задълбочени връзки и взимат решения на база на техните полезности. Тези хора се оправят добре с разрешаването на конфликти и знаят по какъв начин да сплотяват останалите в общата им работа. Добрата кариера за идеалиста е тази, в която той може да откри същински смисъл за себе си, а не нещо, което е просто рутинно.

Концептуалистите са „ интуитивни мислители “, който също търсят смисъл в работата си, само че те го употребяват, за взимането на рационални решения. Те не губят от взор огромната картина. Добрата работа за концептуалистите е тази, която им дава независимост на деяние и опция да генерират хрумвания..

Когато извършите неверен избор

Може да си мислите, че по напълно натурален път ще се насочите към кариера, която дава отговор на вашият личностен вид, само че истината е, че хората се въздействат от доста външни фактори при търсенето на работа.

„ Ние носим със себе си упованията на нашите фамилии. Докато растем непрекъснато ни се споделя какво би трябвало да вършим. Тези насоки нормално идват от положителните планове на нашиете родители и ментори, като да вземем за пример учителите ни, само че те могат да доведат до неверен избор на кариера “, споделя Тийгър.

Ако сте нещастни в работата, първо би трябвало да осъзнаете, че не е нужно това да продължава и че смяната не би трябвало безусловно да бъде фрапантна. „ Може да останете в същата промишленост и да се пренасочите към друг вид отговорности. Пандемията направи работата по-гъвкава като даде на чиновниците време за пауза и размисъл. Може би сте в положение да поемете спомагателни отговорности или да преминете към роля, която е по-подходяща за вас “, споделя Тийгър.

Макар че личностните видове не се трансформират с времето, те се развиват. „ Това, което ви е носило задоволство и благополучие преди 20 години може да не е същото, което ви радва през днешния ден. Всички сме поели по пътя към по-балансиран живот. Когато остаряваме ние получаваме опцията да развием елементи от себе си, върху които до момента не сме се фокусирали “, споделя тя.

По думите й в този момент е съвършения миг за смяна „ Запитайте се: Какво одобрявам в работата си? Има ли място за смяна? Себепознанието е извънредно потребно, само че никой няма да ви свърши работата вместо вас “, безапелационна е Тийгър.

Стефани Воза  за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР