Ако продължим да използваме ресурсите по начина, по който сме

...
Ако продължим да използваме ресурсите по начина, по който сме
Коментари Харесай

Възможен ли е пазар само на екологични продукти?

Ако продължим да използваме ресурсите по метода, по който сме привикнали, към 2050 година ще ни бъдат нужни ресурсите на три планети като Земята. Ограничеността на суровините и проблемите с климата изискват прекосяването от общество, което употребява и хвърля, към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители стопанска система.

Сегашната рецесия в резултат на ковид акцентира слабостта на веригите за доставки и визира дребния бизнес и промишлеността. Развитието на кръгова стопанска система, в която ресурсите и продуктите се употребяват дълготрайно и се рециклират, ще понижи излъчванията на въглеродни излъчвания, ще подтиква икономическия напредък и ще сътвори благоприятни условия за работа.

През март 2020 година Европейската комисия предложи нов проект за дейности за кръговата стопанска система. Той е съгласно задачата за реализиране на нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година и подчертава върху попречване на изхвърлянето на боклуци и ръководството им.

Комисията по околна среда в Европейския парламент поддържа проекта на 27 януари и прикани за обвързващи цели за потреблението и потреблението на материали към 2030 година Докладът ще бъде подложен на пленарно гласоподаване на пленарната сесия през февруари.

Преход към устойчиви артикули

Европейският съюз желае да построи пазар с екологично устойчиви артикули, чието произвеждане и ползване не изисква въглеродни излъчвания и разхищаване на материали. Затова Комисията предлага разширение на обсега на директивата за екодизайна, която за момента се концентрира върху енергопотреблението на продуктите. Депутатите желаят новите правила да бъдат признати през 2021 година

Парламентът също по този начин поддържа начинания за битка с плануваното овехтяване на артикули, за възстановяване на издръжливостта им и опциите за корекция. Депутатите упорстват, че потребителите би трябвало да разполагат с нужната информация за екологичното влияние на продуктите и услугите, които купуват. Освен това Парламентът желае от Комисията оферти за битка с голословните изказвания на компании, че пазят околната среда.

Сектори на кръговата стопанска система

Европейската комисия е идентифицирала седем основни бранша за създаване на кръговата стопанска система. В тях са нужни промени на другите стадии от веригата - от дизайна през производството до потреблението им от крайните консуматори.

Пластмаса

Парламентът поддържа европейската тактика за пластмасите в кръговата стопанска система, която слага за задача извеждането от приложимост на артикули с микрочастици пластмаса.

Текстил

Производството на платове и дрехи изисква доста първични материали и вода, като по-малко от 1% от облеклата се рециклират. Депутатите желаят ограничения против замърсяването на океаните с микрофибри и по-строги условия за потреблението на води.

Електроника и осведомителни технологии

Електрическите и електронните боклуци са най-бързо растящата група боклуци в Европейски Съюз и по-малко от 40% от продуктите се рециклират. Парламентът се афишира за удължение на живота на продуктите посредством възстановяване на опциите за корекция.

Храни, води и хранителни субстанции

Около 20% от създаваните храни в Европейски Съюз се пилеят или разхищават. Новата тактика на Европейски Съюз „ От фермата до трапезата “ би трябвало да помогне за намаляването на този дял два пъти до 2030 година

Опаковки

Отпадъците от опаковки доближиха връх в Европа през 2017 година Нови правила целят всички опаковки на пазара в Европейски Съюз до 2030 година да могат да се употребяват наново или да се рециклират.

Батерии и транспортни средства

Парламентът работи по правила, които ще вкарат отговорности всички акумулатори на пазара в Европейски Съюз да имат дребен въглероден отпечатък и при производството им да се съблюдават правата на индивида, обществени и екологични стандарти.

Строителство и здания

Строителството е отговорно за над 35% от общите боклуци в Европейски Съюз. Парламентът желае да бъде повишен животът на постройките, да се вкарат цели за по-нисък въглероден отпечатък на материалите и минимални условия за ресурсна и енергийна успеваемост.

Управление и превозване на отпадъците

Европейският съюз генерира повече от 2,5 милиарда тона боклуци годишно, като множеството са битови боклуци. Депутатите отстояват настояванията си към страните в Европейски Съюз за увеличение на качественото преработване, понижаване на изгарянето на боклуци и на изхвърлянето на сметища.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР