Ако продължат да атакуват (Украйна) всеки ден така както го

...
Ако продължат да атакуват (Украйна) всеки ден така както го
Коментари Харесай

Зеленски: Ще изчерпим запасите от противовъздушни ракети, ако Русия продължи с атаките

" Ако продължат да нападат (Украйна) всеки ден по този начин както го вършат през последния месец, може да изчерпим запасите си от ракети, и сътрудниците ни го знаят ", уточни украинският водач. Той добави, че Украйна не разполага с задоволително артилерийски снаряди, с цел да премине в контраатака, прибавя Българска телеграфна агенция.

Зеленски сподели, че Украйна в този момент разполага с задоволително ресурси от отбранителни оръжия, с цел да може да избира какво да пази, само че се нуждае от 25 системи " Пейтриът ", с цел да покрие напълно територията на страната.

Украинският президент изрази убеденост, че американският Конгрес ще гласоподава пакета от военна помощ за Украйна и добави, че Киев ще се съгласи на всеки един вид, даже помощта да пристигна под формата на заем.

Зеленски уточни, че по данни на украинското разузнаване Москва готви нова готовност на още 300 000 бойци на 1 юни и предизвести, че интервалът на образование на мобилизираните в Русия е доста къс.

В изявлението Зеленски изключи опцията руснаците да завладяват Харков. " Харков е предпазен през днешния ден ", съобщи украинският президент на фона на клюки за непосредствена съветска офанзива против втория по величина град в Украйна, съобщи ДПА.

Зеленски обаче призна, че градът остава уязвим на въздушни удари, само че акцентира, че е изцяло убеден в противовъздушната защита на терен.

Според Зеленски укрепленията, изграждани от Украйна, са значително приключени освен в Харков, само че също и в огромни елементи от фронтовата линия и в граничните региони.

Украинският президент разяснява и концепцията на френския си сътрудник Еманюел Макрон за изпращане на френски бойци в Украйна, показва организация УНИАН. По думите на Зеленски, в случай че тези бойци образоват украинските бойци в Украйна, това ще бъде много по-бързо, в сравнение с да се изпращат украински военнослужещи за образование в чужбина.

В излъченото по малкия екран изявление Зеленски съобщи, че се надява той и швейцарската президентка Виола Амхерд да съгласуват до дни дата за среща на върха за реализиране на мир в Украйна. Форумът ще се организира в Швейцария, като се чака в него да се включат сред 80 и 100 страни, съобщи Ройтерс.

Русия към този момент съобщи, че сходна среща няма да има смисъл, в случай че тя не взе участие в нея. Киев преди този момент предложи международна среща за реализиране на мир, само че съобщи, че Русия няма да бъде поканена на нея.

Зеленски съобщи, че на срещата за мир в Швейцария страните участнички ще могат най-малкото да се опитат да принудят Русия да се съгласи на обективен мир.

Зеленски добави, че към този момент няма лист с съответни страни, които да вземат участие във форума. Но сделката с швейцарската президентска в тази тенденция ще бъде реализирана до дни и след това ще бъдат изпратени поканите.

Запитан за ролята на Турция, Зеленски съобщи, че е признателен на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за неговата поддръжка и предпочитание да посредничи и означи, че Турция има също по този начин и други ползи и мощни връзки с Русия.

Зеленски добави, че форматът на срещата на върха ще бъде доста комплициран, отчитайки, че доста ползи ще бъдат забъркани в една среща на върха с толкоз участници, включително и исторически и модерни връзки с Русия, Европа и други места по света.

" Въпреки това дано да ги съберем дружно, да намерим формата, метода, по който да вървим напред и да се съгласим с него ", съобщи Зеленски.

Ройтерс отбелязва, че изявлението е било записано по време на аудиенция на президента в Черниговска област, където той е разгледал укрепителните работи там в петък.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР