Ако приемем, че корупцията не може да спре, то липсва

...
Ако приемем, че корупцията не може да спре, то липсва
Коментари Харесай

Зорница Славова: Процентът на нарушенията при обществените поръчки е устойчив



Ако приемем, че корупцията не може да спре, то липсва информация за контрола по линия на публичните поръчки и за възпиращия резултат от него – да въздейства върху бъдещи злоупотреби. Това сподели в предаването " 12+3 "  Зорница Славова, старши специалист в Института за пазарна стопанска система. Тя разяснява има ли промени в обществената среда четири години след приемането на Стратегията за публичните поръчки. Като най-сериозни постижения на тактиката тя очерта новия закон, влезнал в действие през 2016 година.„ Но действителните проблеми, корупционните практики, подозренията за фаворитизиране и на реализатори, и на поръчки, в действителност остават “, добави Славова. По думите й, проблемите се откриват в общините, а там " няма никакви старания за изкореняването на този проблем ":

" Там публичните поръчки са мощно опорочени. Създават се локални алъш-вериши, корупционни практики, предоставяне на доближени хора и това по никакъв метод не се пресича. "

След откритите от Агенцията за държавна финансова ревизия проблеми при публични поръчки за близо 2.5 млн лв. през второто тримесечие на годината, доста по-малки от записаните за първото тримесечие проблематични поръчки за над 14.2 млн лв., Зорница Славова разясни, че стойностите са относителни, само че общият процент на нарушаванията при публичните поръчки се резервира резистентен през последните години. Според нея в дълготраен проект задвижването на електронните търгове би донесло повече бистрота, както и отчетността на прокуратурата за това „ какво се случва с неприятните практики “. Никой, с изключение на данъкоплатците, няма директен интерес, няма политическа воля да има повече бистрота, акцентира специалистът.

Зорница Славова даде образци от международната процедура с по-дребни и лесни ограничения за възстановяване на публичната среда – образование по предварителна защита за държавните чиновници, ротация на длъжностните лица за ограничението на връзките с реализатори на публични поръчки, обществен " черен указател " на неприятните реализатори.
Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР