„Ако премиерът прецени, ще отиде при депутатите. Той заяви, че

...
„Ако премиерът прецени, ще отиде при депутатите. Той заяви, че
Коментари Харесай

Росен Желязков: Целта на искането Борисов да отиде в парламента е той да бъде унизен

„ Ако министър председателят реши, ще отиде при депутатите. Той съобщи, че ще отиде, тъй че го направи. На всички е ясно, че задачата да отиде там е да бъде потиснат, а не да се чуе Плана за възобновяване и устойчивост”. Това съобщи Росен Жилязков пред

„ Планът е явен, има три издания и беше обсъждан и със синдикати, и с работодатели, и с неправителствения бранш. Ако Народното събрание има други визии, свързани с политиките, стратегиите и съответните планове в Плана, има опцията да направи допълнения и оферти. Това или друго държавно управление ще го внесе по този начин, както събере политическата воля на новото болшинство в парламента”, сподели още той.

„ Доверието, което всеки един парламент гласоподава на държавно управление, се назовава инвеститура – т.е. той го облича с доверие и отговорност. Това важи за мандата на съответния парламент. Този парламент не е дал доверие на кабинета. Той е дал оставка пред новоизбраното Народно събрание, тъй че всяка една политическа отговорност не може да бъде носена по смисъла на едно постоянно държавно управление в границите на мандата на Народното събрание, който го е избрал”, уточни още Желязков.

„ От друга страна, министър председателят, както и заместител министър-председатели, и министрите, по смисъла на настоящия устав могат да се преценяват с разпоредбите, свързани с парламентарния надзор. Такива хрумки за привиквания унижават правовата страна от позиция на разделянето на властите”, разяснява той. И добави: „ Ние имаме законодателна, изпълнителна и правосъдна власт. И дотолкоз, доколкото изпълнителната власт функционално черпи пълномощията си от законодателната, това е така наречен политическа отговорност, само че отвън процедурите по устав тя се изчерпва с приключване на живота на предходното НС”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР