Ако преговорният процес се превърне в поредната балканска безкрайна приказка,

...
Ако преговорният процес се превърне в поредната балканска безкрайна приказка,
Коментари Харесай

Пендаровски: Провал на преговорния процес ще доведе до отдръпване от ЕС

Ако преговорният развой се трансформира в следващата балканска безкрайна приказка, привлекателността на Европейския съюз ще доближи исторически най-ниското равнище. Това съобщи през днешния ден президентът Стево Пендаровски в обръщението си на тържествената гала по отбелязване на началото на новата академична година в Колежа на Европа в кампуса Натолин във Варшава в границите на публично посещаване в Полша.

В обръщението си президентът Пендаровски сподели, че вероятността за участие в Европейския съюз е въпрос, за който има необятен обществен и политически консенсус в района, отбелязвайки, че с оповестяването на независимостта през 1991 година, народен консенсус за европейското бъдеще към този момент е доближат и в РСМ.

Върховенството на закона, самостоятелната правосъдна система, антикорупцията и свободата на медиите, както сподели президентът, не са отговорност на Брюксел, а на политическите елити и те би трябвало да носят отговорността. Но този развой, съгласно президента Пендаровски, би трябвало да бъде двупосочен, с цел да бъде ефикасен и както той акцентира, методът на Европейския съюз към интеграцията на Западните Балкани би трябвало да бъде самоуверен, а не неуверен.

„ Тъй като неотдавна започнахме договарянията, едно е несъмнено: в случай че процесът се трансформира в следващата балканска безкрайна приказка, привлекателността на Европейски Съюз ще доближи исторически най-ниското равнище “, сподели президентът, призовавайки за съюза, в миг на сериозна икономическа и енергийна рецесия поради войната в Украйна, да не не помни европейската взаимност към Западните Балкани. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР