Ако постоянно се отлага нещо, ще загубиш доверието. Това обяви

...
Ако постоянно се отлага нещо, ще загубиш доверието. Това обяви
Коментари Харесай

Отлагането на срока за еврозоната руши доверието у партньорите, смята Калин Христов

Ако непрекъснато се отсрочва нещо, ще загубиш доверието. Това разгласи подуправителят на Българска народна банка Калин Христов в отговор на въпрос по време на полемика за еврото в границите на Софийския стопански конгрес.

" При отлагането се нарушава доверието... Затова приеми тактика и я приложи ", е верният метод съгласно него.

Посочи, че измежду главните пробелми на България, когато става дума за осъществяването на критериите за влизане в еврозоната, е това, че са налице структурни проинфлационни фактори - миграцията на популацията, затегнатият пазар на труда, който въздейства както върху търсенето, по този начин и върху предлагането. В допълнение храните и енергетиката заемат доста по-голям дял в потребителсакта кошница в сравнение с е това в Европейски Съюз.

Допълни, че по-високата от нужното инфлация в България е налице, само че също, че съгласно Маастрихтските критерии тя е условен аршин, тъй като се гледа през това по какъв начин България се оправя по отношение на останалите в Европейски Съюз.

Очевидно, че би трябвало да се движиш по-бързо от другите, с цел да намалиш инфлацията.

Напомни, че българската стопанска система е с най-голямото енергоемко ползване, което също е проинфлационен фактор, тъй като в случай че енергийните цени останат по-високи в сравнение с през 2019 година, включителон и поради зеления преход, то това подсигурява непрекъснатото наличие на систематичен проинфалционен фактор.

Според него в тази обстановка на страната й би трябвало по-занегната фискална политкиа, само че не проинфлационна. " Трябва ни характерен инструмент ", уточни той.

Лихвените проценти се усилват, само че към момента няма растеж на тези при кредитирането. Създали сме проинфлационна световна среда и на този декор би трябвало да приказваме за присъединението към еврозоната, сподели той.

Посочи, че в България има три стълба, към които би трябвало да се сложи този за участието в еврозоната. Като първи уточни политическия, в който уточни, че влиза това да се подсигурява консенсус в обществото, че е належащо страната да се присъени към еврото и в този момент е верният миг.

" Валутата е като език. Когато се опиташ да го промениш, това ще въздейства на всички. Затова е належащо да убедим обществото, че това е в негова изгода ", счита той. Като последващи уточни макроикономическите въпроси и техническата подготовка за въвеждането на еврото. " Някои считат, че е нещо елементарно и доста прозаично, само че имаме доста ехнически детайлности, с които би трябвало да се оправим ", акцентира той.

Даде образец с критериите от Маастрихт, които съгласно него исторически видяно, " постоянно сме били уверени, че спазването ще бъде елементарно, само че настоящата обстановка демонстрира, че не стоят по този начин нещата " ы акцентира той.

Обяви, че бюджетният недостиг би трябвало да е невисок освен в границите на една година, а, че това ще е стабилно. Същото важи и за инфлацията.

" Не можем да осъществим единствено един аршин и да убедим ЕЦБ, че сме устойчиви ", акцентира Христов

Посочи, че все още инфлацията в България надвишава с 5.4 проценти пункта тавана, под който би трябвало да слезе. Напомни, че разминаването е налице още от есента на 2021 година и от този момент става все по-голямо.
Първоначално скокът в инфлацията се дължеше на потрес в доставките, на енергийните цени. Тази година силата поевтиня, доставките са в наша изгода, цените на храните също понижават, само че това поевтиняване на едро не се отразява действително на цените на дребно, макар че растежът на цените на храните на световната сцена е негативен, в България към момента остава позитивен, проучва той. Допусна, че може тук да е налице проблем с микроструктурата с веригите на продажби на дребно.

 Някои цени започнаха да падат, въпреки и не колкото биха желали потребителите Някои цени започнаха да падат, въпреки и не колкото биха желали потребителите

По-рано в границите на същия конгрес финансовият министър Асен Василев означи, че инфлацията към този момент спада, въпреки и не толкоз бързо като тази в Европейски Съюз като разгласи, че повода е същата като тази, заради която се повиши по-бързо - тъй като цените на силата и храните нарастнаха доста, а те образуват 60% от потребителската кошница при 40% техен дял от европейската.
Обяви, че Еврокомисията и ЕЦБ са подготвени да предложат на България " същия метод като на Хърватия, тъй че през идващите месеци ще се доближим до спазването на критериите ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР