Ако по някаква причина се интересувате от абсурдни идеи, има

...
Ако по някаква причина се интересувате от абсурдни идеи, има
Коментари Харесай

Изключително опасната и глупава секта на Дихателите

Ако по някаква причина се интересувате от неуместни хрумвания, има възможност да сте се сблъсквали с изцяло „ ексцентричното “ изказване на някои хора, които имат вяра, че е допустимо човек да се живее единствено от въздуха.

Тук не става дума за някаква фешън диета или стратегия за намаляване – става дума за дълбокото аскетично разбиране, че храната – а в краен случай и водата – не са нужни за живот. Според последователите на това изключително извънредно поверие всичко, от което се нуждаете, е сила от вселената, която поемате, като я вдишвате…

Звучи ли ви вкусно? Ами що се отнася до неуверените спиритуални хрумвания, тази сигурно е измежду най-опасните, защото хората, несъмнено, умират от нея.

Съвременните „ дихатели “ (breatharians), както сами се назовават те, имат вяра, че човешкото тяло е способно да си набави всички нужни хранителни субстанции и вещества, с цел да се поддържа, единствено като употребява слънчева светлина, въздух и „ прана “. Тази диета освен че е задоволителна, с цел да поддържа живота на индивида, само че е и причина за реализиране на по-здравословно и по-просветено битие.

Както при доста сходни теории, концепциите в основата на тази процедура, се основават на духовни концепции, чиито корени са в античното минало, само че са приспособени от актуалните духовни практикуващи.

Прана – дума, която произлиза от санскритската дума за „ мирис “, „ витална мощ “ или нещо в този дух – е неразбираема аморфна идея, която се среща в йога, аюрведа (система за различна медицина) и индийските бойни изкуства. Това е фина, неизмерима „ сила “, която е сходна на други мистични витални сили като Чи в китайската медицина и бойните изкуства. В някои случаи прана се възприема като идваща непосредствено от Слънцето и свързваща всички неща.

„ Прана е слънцето, което подарява живот и светлина на всички и живее в сърцето като Аз на всички същества “, изяснява един уеб страница за йога.

Разбирането за това какво тъкмо съставлява тя варира според от това кой приказва за нея и в какъв подтекст, само че за множеството последователи на йога и духовното прана е нещо, което би трябвало да се съзерцава в комбиниране с дихателни или медитативни извършения, които оказват помощ за подсилване на тялото.

Но в крайни случаи, както при дихателите, тя се трансформира в център за поддържане на живота сама по себе си.

Според една от основаните в Нидерландия групи дихатели, наречена „ Програма за пранично събуждане “, тези, които одобряват този метод на живот, могат да бъдат разграничени на пет подкатегории, всяка от които се основава на степента, в която те сякаш се отхвърлят от храната.

На върха са възвишените души, които нямат потребност „ нито вода, нито храна “, само че те са „ единствено няколко души на Земята “. Оттук нататък категориите минават от неконсумиране на храна, само че пиянство на вода или чай, до живот най-вече на вода/чай и „ леко хранене “ един път или два пъти седмично.

Явно тези хора „ в никакъв случай не огладняват, тъй че когато одобряват лека храна, тя е най-вече в обществена среда, тъй като в нашето общество вечерята дружно е обществена активност “.

В ход, който ще бъде прочут на всеки, който се интересува от това по какъв начин се образуват култове, уебсайтът по-късно показва форма на самоосъзнатост, когато признава, че „ Животът на прана ще бъде неясен за мнозина; нещо, което не е допустимо заради заучените вярвания, че тялото ни може да действа единствено когато се храним “.

В този смисъл практикуващият би трябвало да чака компликации от страна на евентуално загрижени другари и семейство, които „ не схващат “ и се „ опасяват “, че животът единствено на прана не е вероятен. Защото, акцентират те, отдаденият на дишането човек би трябвало „ в действителност да одобри и в действителност да повярва, че е допустимо да се живее от прана “, все пак, което споделят невярващите. Само тогава „ ще бъдете подготвени да извършите идната стъпка по еволюционната стълбица “ и да изпитате „ по-високо вибрационно равнище “.

Този вид мислене е присъщ за доста свръхестествени и духовни изказвания. Вярата и чистата увереност са механизмът, посредством който се реализира невъзможното и в случай че не го преживеете, то това е ваша виновност, тъй като не сте вярвали задоволително мощно.

„ Ако се съмнявате “, твърди уебсайтът, „ може да завършите програмата, само че по-късно да се върнете към яденето на твърди храни “. По същия метод, в случай че имате „ обилие от остарели ограничаващи убеждения и контузии в клетъчната си памет, ще огладнеете още веднъж “.

Накратко, в случай че не се получи, не обвинявайте системата, а себе си, че не сте повярвали задоволително. Но какво вършат последователите на тази рискова стратегия за случаите, в които хора умират от нея? Трябва ли да приемем, че тези хора не са могли да съберат задоволително прана заради някакво персонално подозрение (или неприятна клетъчна памет, или каквито там нелепости се говорят)?

Човешкото тяло се нуждае от храна и вода, с цел да оцелее. Толкова е просто и това не е някаква комплицирана система от вярвания, която се нуждае от доста емпирични проучвания, с цел да се потвърди. Вместо това тежестта на доказване би трябвало да се стовари върху тези, които настояват, че живеят единствено на слънчева светлина, защото доста самопровъзгласили се гурута скрито ядат храна макар думите си.

Ако се съмнявате, вижте случая с известния водач на фракция Уайли Брукс, който пропагандира този метод на живот през 80-те и 90-те години на предишния век и даже поучава майките дихателки да не хранят бебетата си. Човекът е виновен за това, че придвижването става много известно по това време… само че е заловен да се промъква в Макдоналдс и други места за бързо хранене, с цел да се черпи със напълно действителна храна.

Въпреки че явно е заловен в крачка, Уайли има наглостта да изясни, че заведенията за хранене „ Макдоналдс “ са издигнати върху духовни портали и по тази причина храната им е потребна.

Движението на дахителите е извънредно рисково и с нулеви доказателства в поддръжка на подправените му изказвания. Концепцията да се живее единствено на въздух и слънчева светлина е научно голословна и опонира на главните правила на биологията.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР