Ако парите за ток, гориво и издръжка на училищата не

...
Ако парите за ток, гориво и издръжка на училищата не
Коментари Харесай

Има риск от затваряне на училища и детски градини заради скъпия ток


Ако парите за ток, гориво и прехрана на учебните заведения не бъдат увеличени, има заплаха от затваряне на образователни заведения и детски градини. За това сигнализират от Съюза на работодателите в системата на националната култура. От там упорстват държавните дотации за прехрана на учебните заведения и детските градини да бъдат увеличени.

„ Опасностите от затваряне на образователни заведения незабавно след лятото заради неплатени сметки за ток и горива станат все по-реални. Завишените цени на питателните артикули за децата в градините ще доведат на първо време до понижаване на качеството на предлаганата храна, а по-късно и до затваряне на градините заради липса на средства за храна “, написа във „ Facebook “ Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура.

„ След пресметнатите нараствания на заплатите на учителите, контрактувани с дейното присъединяване на МОН и обществените сътрудници, средствата за прехрана са под сериозния най-малко за естественото действие на просветителната система “, показва още Стаматов.

От Съюза на работодателите в системата на националната култура упорстват за незабавна целева актуализация на парите за ток, гориво и прехрана на просветителните институции - нарастване с най-малко 40% на парите за прехрана.

„ Предлагаме дотацията да бъде целева за всяка институция съгласно броя на учениците и на класовете, само че и съгласно броя на постройките употребени от учебните заведения или детските градини “, изяснява Диян Стаматов.

Нужни са още средства за прехрана на детските градини - с изключение на за консумативи, трябват пари за нарасналите цени на продуктите за храна. Предложението е да бъдат заложени още 30% към настоящия стандарт от 650 лева за дете.

Следваща стъпка е целево нарастване на парите за общежитие според от броя на учениците в тях, само че не по-малко от 50 000 на общежитие в допълнение.

Необходимо е още използване на друг формат за заплащате на цените на тока от настоящия. Държавата да приложи по-големи облекчения за сметките на учебни заведения и детски градини, оферират от съюза.                               

Директорите са подготвени с оферти за актуализация, които ще внесат на следващия ден на съвещанието на Отрасловия съвет към Министерството на образованието.

От просветното ведомство обявиха за БТВ, че това искане ще се разисква, в случай че бъде сложено на съвещание на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в региона на междинното обучение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР