Ако обичате ръжен хляб, можете лесно да си го приготвите

...
Ако обичате ръжен хляб, можете лесно да си го приготвите
Коментари Харесай

Да си приготвим домашен черен хляб

Ако обичате ръжен самун, можете елементарно да си го приготвите в домашни условия. Първо би трябвало да си приготвите закваската. За нея трябват ръжено брашно и топла вода.

Една чаша ръжено брашно се разбърква с чаша топла вода. Оставя се на топло място, като се покрива, само че би трябвало да се остави пролука, с цел да може закваската да диша.

Няколко пъти дневно би трябвало да я разбърквате. На идващия ден би трябвало да й добавите още малко брашно и вода и още веднъж да разбъркате. На третия ден се прави същото и се оставя за още един ден на топло място - на към 25 градуса.

Закваската би трябвало интензивно да образува балони. На четвъртия ден тя към този момент е подготвена и можете да започнете с приготвянето на тестото за ръжения самун.

 Черно хлебче

За тестото ще ви трябват 2.5 чаши ръжено брашно, половин чаша пшеничено брашно, 1 супена лъжица захар, 2 чаени лъжички сол, 2 супени лъжици растително масло, 5 супени лъжици от приготвената авансово закваска и към една чаша топла вода.

От тези артикули ще се получи ръжено хлебче - към 700 грама. Тестото се замесва с лъжица. То би трябвало да е с такава плътност, която да може да се бърка с лъжица.

Когато постигнете нужната консистенция, би трябвало да покриете съда с тестото с похлупак или забрадка, с цел да може да се надигне. Добре е да го замесите вечерта и да го оставите за цялата нощ.

Можете да го замесите и небрежно сутринта и до вечерта ще е готово. По време на надигането тестото ще образува балончета въздух.

 Квас за самун

Преди да го печете, го разбъркайте добре. Намажете добре формата за печене с растително масло и посипете от горната страна с галета, с цел да не залепва.

С помощта на лъжица прехвърлете тестото във формата, изравнете и го оставете на топло, с цел да се надигне още веднъж. Сега то ще се надигне доста бързо – за към един час.

Печете във фурна на 180 градуса. За към един час би трябвало да се изпече. Извадете го от формата и намажете целия самун с четка, потопена в топла вода.

Сложете хляба върху памучна забрадка, с цел да изстива. Когато е съвсем изстинал, го завийте с кърпата и го сложете в найлонов плик. След към 2 часа към този момент ще е омекнал и ще можете да се насладите на вкусния си домакински ръжен самун.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР