Ако обърнем внимание на няколко големи групи, които получават ниски

...
Ако обърнем внимание на няколко големи групи, които получават ниски
Коментари Харесай

Експерт: Не става по-трудно, просто не се развиваме

Ако обърнем внимание на няколко огромни групи, които получават ниски приходи – съвсем половината от пенсионерите на минимална пенсия, към 16% от българите, работещи на минимална работна заплата и над 20%, които са към нея, плюс забележителна част от хората с увреждания, виждаме, че тези 40% се събират и ние от дълго време знаем, че тези хора живеят към ръба на бедността.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria специалистът от „ Балканския институт по труда и обществената политика “ Йордан Димитров.

Когато от идната година прагът на бедността бъде вдигнат на 504 лева, някои от тези хора, да вземем за пример тези, получаващи минимална пенсия още веднъж ще слязат под прага на бедността.

 
Не съм сигурен, че става по-трудно. Просто оставаме в позицията, в която бяхме и не се развиваме с темповете, с които искахме.
Някои страни като Румъния и Словакия, които бяха покрай нас, в този момент несъмнено ни изпреварват. В Словакия да вземем за пример към 26% от хората не могат да свързват двата края, а ние сме 40%.

От позиция на действителните приходи, има групи, в това число пенсионерите, които получиха забележителен растеж в техните приходи. Три пъти им беше увеличавана пенсията. Разбира се, те потеглиха от доста ниски равнища.

По скоро сега рискови групи са тези с минималната работна заплата, която няма да бъде вдигана през идната година.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР