Ако няма приет бюджет и не се приеме закон за

...
Ако няма приет бюджет и не се приеме закон за
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Ще бъде трудно до 10 юни да бъде приет нов бюджет

Ако няма признат бюджет и не се одобри закон за удължение на предходния до 10 юни, от понеделник страната няма да може да разплаща нищо – заплати, обществени заплащания. Ако няма бюджет, може да се харчи единствено това, което е на плюс. В България бюджетът е на недостиг. В момента, в който действието му спре, ще можем да разполагаме с плюса. Ако сме на минус, юни няма да има заплати за държавната администрация, а пенсии няма да има от юли. Това сподели министърът на стопанската система Никола Стоянов в предаването „ Защо, господин министър? “ По бТВ.

Според него ще бъде мъчно до 10 юни да бъде признат нов бюджет. Вероятно депутатите ще одобряват удължение на бюджета за 2022 година, до момента в който одобряват нов за 2023 година. „ Аз съм част от служебно държавно управление. Ние изпълняваме решенията на депутатите. Ако бюджетът бъде продължен, ще имаме право да харчим 1/12 от миналогодишния “, посочи той.

Цените на горивата и електрическата енергия падат, тези на суровините – също спадат съществено. При цените на стоките на едро също се следи спад, само че не и цените на дребно, означи икономическият министър. „ През есента доводите на търговците бяха електричество, горива, логистика, газ. Сега всички тези цени са ниски. Доводът е, че заплатите са се повишили доста. Ние подхващаме ограничения, които да не зависят от тях със Закона за надценките. Надявам се към средата на юни да бъде импортиран в Народното събрание “, уточни Стоянов.

„ Държавата ще се погрижи да изправи несъответствията в търговията. Комисията за защита на конкуренцията се е сезирала. Ние сме се насочили към осведоменост, надзор и законодателни начинания. Дисбалансите не са изправени. Предстои да се направи. Като триумф регистрирам, че цените не порастват, а в някои браншове падат “, съобщи той.

Въвеждане на таван на цените води до липса на артикули и повишаване, съобщи икономическият министър. Таванът на надценката е административна мярка на страната. „ Тя се пробва да повлияе на пазара, само че по най-малък метод, с цел да не го унищожи. Тук става дума за един продукт от продуктова група. Той ще бъде избран сред тези с най-ниска цена, само че да дава отговор на всички условия “, изясни Никола Стоянов.

По думите му през 2022 година стокообменът с Русия се усилва.

„ Много от глобите са прилагани няколко месеца. Във всеки един пакет написа, че настоящи контракти могат да бъдат изпълнени. Ефект от глобите ще има след година. 10% е съветският импорт в България. Икономиката ни не е подвластна. Ръстът е на база на високите цени на енергоизточниците. Газ спряхме да внасяме от средата на 2022 година. Зависими сме от петрола поради разположението на рафинерията. Постигнахме дерогации, с цел да няма потрес “, сподели министърът на стопанската система.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР