Ако някой ден се озовете на ски във френската част

...
Ако някой ден се озовете на ски във френската част
Коментари Харесай

Вкусът на Франция: Тартифлет от ски-пистите

Ако някой ден се озовете на ски във френската част на Алпите (може да е сходно и в швейцарската, само че не съм била там, та не съм сигурна, то и във френската не съм била, само че това е към този момент друга история), няма метод да не попаднете на " светата троица на зимните планински предписания " – савойско фондю , раклет и тартифлет . Също по този начин може да ги намерите и по коледните базари, добили мощна известност в цялата страна през последните години, както и в магазините или на домашните събирания с другари.

Тартифлет (Tartiflette), най-общо казано, е запеканка с картофи, лук и пушени гърди, покрита с пълен слой разтопено сирене реблошон. Силно калорична, върви отлично с бяло вино, изключително след ден по пистите. Мен по пистите не можете да ме намерите, само че пък един-два пъти годишно подготвям по някоя тартифлет (на френски името е в женски род), нищо, че не карам ски.

Когато се зачетох в историята на тартифлета, открих, че рецептата не е чак толкоз остаряла и класическа, колкото си мислех. Първите писмени сведения за нея датират от към 1930 година и дълги години е била известна единствено в планинските ски-курорти. Политическа партия ми сподели, че не си спомня да е ял тартифлет като дете през 80-те години. Рецептата за тартифлет се основава на районната рецепта за „ пела ” – запеканка с картофи, лук и останки от сирене, а името й идва от диалектната дума за картоф „ тартифла ”. Според източниците през 30-те години имало свръхпроизводство на сиренето реблошон и на един от производителите му хрумнало да го включи като артикул в запеканката пела, където то отлично си паснало с картофите. Собственик на ресторант наоколо взел на собствен ред концепцията за осъвременената пела, прекръстил я на „ тартифлет ” и я поставил в менюто си, откъдето ястието бързо добило известност в близките ски-курорти.

Реблошонът, обаче, е друга работа. Историята му стартира някъде към XIII век в долината Тон в Алпите и в основата й стои метод да се избяга от налозите. По това време пасищната земя е била благосъстоятелност на манастирите и благородниците и те разрешавали на селяните да пасат кравите си на техните земи против годишен налог. Сумата на налога се определяла според от
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР