Ако някога сте се чудили какво щеше да се случи

...
Ако някога сте се чудили какво щеше да се случи
Коментари Харесай

Японската мисия Хаябуса 2 засне мястото на взрива на повърхността на астероида Рюгу

Ако в миналото сте се чудили какво щеше да се случи във кино лентата “Армагедон ”, в случай че взривното устройство бе задействано на повърхността на метеорита, а не в издълбания за него отвор, мисля, че японската задача “Хаябуса 2 ” даде отговор на въпроса. 

Напомням на читателите, че на 5-ти април “Хаябуса 2 ” се спусна към повърхността на Рюгу, с цел да освободи 5-килограмов детонатор. След това роботизираната станция се изтегля от мястото, заставайки на безвредно разстояние от метеорита, с цел да не попадне под обстрела от парчета. Преди два дни тя се върна в района, с цел да снима фотоси с висока разграничителна дарба. 

Снимките и другите събрани данни занапред биват оценени, само че наподобява, че екипът на “Хаябуса 2 ” е повече от удовлетворен. “Точният размер и формата на изкуствения кратер ще бъдат разучени в детайлности в бъдеще, само че и в този момент може да забележим, че е изменен терен с ширина от към 20 метра. Не чакахме такава огромна смяна, тъй че бе положено началото на многолюден спор в границите на плана ”, се споделя в публично прессъобщение на страниците на задачата в Туитър. 

Изкуственият кратер бе основан с изследователска цел. Сега учените за пръв път ще могат да изследват вътрешността на метеорит в елементи. Екипът на задачата даже се надява, че ще може да реализира кацане на мястото на гърмежа, с цел да събере скъпи проби за по-нататъшен разбор в наземни лаборатории.

Отпътуването от Рюгу по проект би трябвало да се случи в края на 2019-та година, а завръщането на задачата на Земята е планувано за декември 2020-та. 

За повече информация: Hayabusa 2 JAXA / Twitter

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР