Ако някога имате възможност да изберете място, където да тествате

...
Ако някога имате възможност да изберете място, където да тествате
Коментари Харесай

Да се радваш на Словения, шофирайки новото BMW iX2 и едно MINI, което не е “мини” 

Ако в миналото имате опция да изберете място, където да тествате автомобил, и желаете то да наподобява като от реклама, отидете в Словения. Това е страната, за която един другар ми сподели: “Имах възприятието, че във всяко едно обитаемо място хората са подредили дворовете си, като че ли знаят, че в този миг ще мина и желаят да остана с усещане, че всичко е съвършено ”.

Съгласен съм. Сигурно това е и една от аргументите Словения да е хазаин на BMW Arena 2024.

Ден 1, маршрут: Загреб - Блед

Кацам на летището в Загреб, а на паркинга ме чака новият BMW iX2. Предстоят ми малко над 200 км до хотел “Rikli Balance ”. Да, Блед и красивото му езеро е това, което първо виждате, когато в търсачката на Гугъл напишете “Словения ”.

Но преди да се насладя на тюркоазените води и високите заснежени планински върхове на заден декор, имам опцията да се докосна до друго украшение.

Винаги избирам първо да тествам един автомобил, преди да виждам формалното му показване. Това е среща очи в очи, на която отиваш необременен.



iX2 е първото по рода си електрическо BMW от серията Х2. Тествам спецификацията xDrive30 M Sport. Веднага ми прави усещане спортното лъчение. Sports Activity Coupés (SAC) е идея, която доста ми подхожда, а фактът, че колата е електрическа, пасва още повече на мястото, до което би трябвало да стигна.

Блед е в подножието на народен парк “Триглав ” (Юлийските Алпи) и планинската верига Караванке, тъй че не виждам по-добра алтернатива от това да дойде с автомобил, който генерира тъкмо нула нездравословни излъчвания.

Моделът има изправена предница, доминирана от бъбрековидна радиаторна решетка и фарове, които няма по какъв начин човек да сбърка. Моят автомобил е с и контурно осветяване BMW Iconic Glow.

Отзад преобладават необятно изпъкналите арки на калниците и мощните плещи, а силуетът на колата прелива доста гладко.

Линията на X2 върви възходящо като при X4 и X6.



Отвътре BMW iX2 има спортни акценти, изчистен дизайн и висококачествена текстилна тапицерия. Дистанцията, която преодолях, даде отговор на въпрос, който персонално ме визира - какъв брой комфортни са седалките?

Няма потребност да знам нищо за тях - форма, характерности, качество. Просто не ми би трябвало. Имам си личен тест. Преди години раздрах хип-флексора на десния си крайник, а след този случай мога да седнал съм в автомобил към 1 час, след което стартирам да изпитвам болежка и би трябвало да спра и да се изправя, с цел да се поразтъпча. Такова е ситуацията в 90% от случаите, в случай че седалката не е съвършена (според хип-флексора ми).



Не се наложи да спирам нито веднъж на автомагистралата, което ми разреши да изпитам насладата от шофирането. Просто не съм знаел до момента, че ми би трябвало комфорта на спортните седалки.

BMW iX2 xDrive30 форсира от 0 до 100 км/ч за 5,6 секунди. Високият приложим енергиен потенциал на батерия, в композиция с ефикасното задвижване, обезпечава пробег от 417 до 449 километра. А по пътя при едно изпреварване изпробвах и така наречен краткотраен Boost, с помощта на който мощността става 313 к.с. Усеща се като “kick ”, който дава опцията за по-бързо ускоряване.

Шофирането до Блед беше доста прелестно и умерено.

Автомобилът, който карах, имаше и деен надзор на скоростта с функционалност Stop & Go, интензивно навигационно водене, предизвестие при слизане, BMW Head-Up екран, както и функционалностите Surround View, Remote 3D View, BMW Drive Recorder и Remote Theft Recorder.

Х2 идва с предни и задни LED светлини и има интегрирани системи като предизвестие за удар начело, надзор на скоростта със спирачна функционалност, различаване на пътни знаци Speed Limit Info, както и предизвестие при овакантяване на лентата с връщане назад в нея.

Ден 2, маршрут: Блед - Most na Soči - Bohinjska Bistrica

Първо утринна разходка към езерото в Блед, на която си дадох сметка по какъв начин може по едно и също време това да е най-популярната туристическа дестинация и в това време да има природа, която наподобява непокътната. Беше забавно и чувството да знам, че съм дошъл с автомобил от бъдещето и в това време той да е дотам природосъобразен, че без проблем да се вписва в ситуацията.

Спокойно, моделът го има както с бензинов, по този начин и дизелов мотор.




Признавам си, че през първия ден по този начин и не обърнах внимание на нещо, което е акцент в интериора на BMW iX2 - огромният екран, който работи с Operating System 9. Благодарение на него всички настройки в автомобила се ръководят много елементарно, а даже и по време на придвижване, бързо намирах всички бутони, без да изпускам пътя от взор.

iDrive 9 е най-новата операционна система на BMW, актуализира се през облак и е много софистицирана.

А в случай че маршрутът нагоре не ви приказва доста, казано по-просто, трябваше да мина през две живописни словенски села, като в първото да прекося най-популярния мост в страната. Именно там ме чакаше и изненада.

Преди това, още на паркинга, трансфорах BMW-то в игрална подпора. Как? Благодарение на AirConsole Gaming единствено сканирах QR кода на екрана и по този начин телефонът ми се трансформира в контролер. Разбира се, не е като PlayStation, само че е готино да знаеш, че може да си седиш в колата и да използваш екран, с цел да играеш. Аз направих един бърз футболен мач сред България и Словения, приключил кавалерски 1:1, с цел да потръгне и денят по вода.

И тъй като автомобилът е електрически, зареждането му е значима тематика. Най-бързата опция за зареждане на BMW iX2 е на зарядна станция с прав ток (DC) с оптималната мощ 130 кВт. На такава станция можете да заредите батерията от 10 до 80 % за 30 минути. Иначе употребявате Flexible Fast Charger от най-различни контакти или го вършиме вкъщи с BMW Wallbox.

През втория ден нямаше автомагистрала, а единствено тесни планински улички, по които едвам се разминаваха две коли. В началото заваля дъжд, стелеше се мъгла, а на някои места имаше даже сняг и заледени сектори. Това ми даде шанса да ревизира по какъв начин се държи на пътя автомобилът. Ако би трябвало да избера една дума за отговор, тя е “солидно ”. Целият сексапил на автомобила се усеща в завоите. Воланът е толкоз акуратен, че отсича траекторията с хирургическа акуратност.



И тук е редът на изненадата. По средата на маршрута трябваше да оставя моето BMW iX2 и да седна зад кормилото на MINI Countryman - част от огромното семейство на BMW.

Интересното е, че в действителност качих MINI-то на влакова комбинация за коли, която още преди години е направена, с цел да може хората да си икономисват време и вместо да карат по неспиращите завои в планината, просто да употребяват релсите. Разбира се, това към този момент е единствено атракция.



Понеже бях “статичен ”, първо разгледах интериора. Минималистичен, цифров и, някак си, топъл и удобен.

Отпуснах се на седалката, пуснах си масаж и разбрах, че това е автомобил, който е дизайнерски и класен. Погледът ми незабавно се прикова към кръглия OLED екран, който е като да имаш огромен смарт телефон в колата.

Графичното оформление на наличието е съвременно и фокусирано върху най-важното. В горната част се изобразява свързаната с автомобила информация като скорост и равнището на заряд на батерията. От долната част на OLED екрана непосредствено могат да бъдат избирани менютата за навигацията, медията, телефона и климатичната апаратура. Всички други функционалности - също като при един смарт телефон - могат да бъдат ръководени посредством менютата.

Или благодарение на гласов помощник, който се задейства с поздрава „ Hey MINI “, или с Push-to-Talk бутона на кормилото.

MINI Intelligent Personal Assistant непрестанно научава нови неща. Използвайки географски данни, автомобилът може да вземем за пример да се научи автоматизирано да отваря прозореца при влизане в гаража. Това прави всекидневните задания по-удобни и индивидуализирани.

Аз нямах самообладание да сляза от композицията и да тествам MINI-то на пътя. Винаги съм си мислил, че марката се вписва доста по-добре в градска среда. Оказва се, освен.



С мощността си от 313 к.с. и смесен въртящ миг от общо 494 Нм двата електромотора на MINI Countryman SE ALL4 със задвижване на четирите колела форсират автомобила от 0 до 100 км/ч за 5,6 сек. Максималната скорост е от 180 км/ч.

Мощната батерия има енергиен потенциал от 66,45 кВтч., с нея Countryman SE ALL4 може да измине до 433 км. *

Изминах обаче доста по-малко, тъй като трябваше да се връщам в хотела и нямах самообладание още на идващия ден да навъртя повече километри по пътя към Загреб.

Ден 3, назад вкъщи

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР