Ако намалим данъчните ставки, може да се намали и това

...
Ако намалим данъчните ставки, може да се намали и това
Коментари Харесай

Икономистът Георги Ангелов: С по-ниски данъчни ставки можем да съберем повече пари

Ако понижим данъчните ставки, може да се понижи и това всеобщо укриване на приходи . Това съобщи пред Георги Ангелов, старши икономист в " Отворено общество ".

" Сивият бранш остава сред 28% и 30% от Брутният вътрешен продукт . Около 50 милиарда лв. годишно не са таксуват от данъчната система. Бихме могли с по-ниски ставки да съберем повече пари.

Надявам се да има поддръжка от бизнеса и синдикатите .

Бюджетната процедура върви. С ега е моментът, в който се залагат жалоните на бюджета за 2025 година Отговорност на икономисти и финансисти е да дават хрумвания , с цел да имаме по-различен през идната година ".

Индиректните ограничения не работят , съобщи той в предаването " Неделя 150 " и даде за образец пониженото Данък добавена стойност за ресторантьорите, както и великодушната политика за отплата на бизнеса по време на енергийната рецесия.

Ангелов разяснява прогнозите за влизане на страната ни в еврозоната през идната година.

България може да бъде част от еврозоната през 2025 година, съобщи пред БНР водачът на Еврогрупата Паскал Донахю. Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева също позволи, че може да влезем в еврозоната следващата година, само че не от 1 януари.

" Това е поредна пролонгация, която получаваме и е израз на положителната воля на другата страна.

България е подготвена по всички други знаци, с изключение на достигането на нужното равнище на инфлация. Това изисква работа.

Понеже са изтекли мандатите на всички регулатори, те като че ли не желаят да работят, а това забавя нормализирането на равнищата на инфлация.

Можехме да влезем в еврозоната дружно с Хърватия, само че тъй като 5 пъти имахме единствено служебни държавни управления, нямаше кой да одобри нужните закони и промени. Сега имаме този следващ късмет. Не би трябвало да го изпускаме.

Вероятно това въздейства и на динамичността на договарянията за държавно управление ".

Ангелов разяснява думите на Бойко Борисов, че българите би трябвало да се готвят за повдигане на налозите.

" МВФ споделя, че България би трябвало да промени данъчната си система, с цел да обезпечи повече данъчни приходи в бюджета ", изясни водачът на ГЕРБ.

Имаше опровергаване на финансовия министър в оставка.

" Финансовият министър се употребява за боксова круша от сътрудниците в некоалицията.

Тази година ще бъде доста предизвикателна. Когато инфлацията пада, тогава понижава повишаването на приходите. Растежът на разноските пък зависи от миналогодишната инфлация.

Но не бих споделил, че сме обречени на високи дънъци . Това е въпрос също на икономическа и финансова политика.

МВФ би желал да види по-различна от нашата политика за единна ставка от 10 %, само че в се още имаме запаси, с които да съберем повече доходи без по-високи ставки.

Премиерът и финансовият министър са най-важните хора в едно държавно управление. Вероятно това е наддаване при договарянията ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР