Ако кризата в Украйна се развие по начин, който застрашава

...
Ако кризата в Украйна се развие по начин, който застрашава
Коментари Харесай

НАТО потвърди позицията си, че няма да разполага сили в Украйна

Ако рецесията в Украйна се развие по метод, който заплашва България, има съществени проекти за усилването на наличието на натовски войски на наша територия. Това стана ясно от думите на министъра на защитата
Драгомир Заков, който взе участие в изключителната среща на военните министри от пакта в Брюксел. В момента се работи по сформирането на по този начин наречената бойна група у нас. 40 000 военни от пакта към този момент са ситуирани
по източния фланг, стотици хиляди други са в подготвеност, излиза наяве още на срещата. НАТО удостовери позицията си, че няма да разполага сили на територията на Украйна.

Министър Заков заяви, че до дни ще стане ясно кои страни ще вземат участие в по този начин наречената бойна група, която се образува в България. При опасност за страната ни, ще има и в допълнение укрепване.

" Към момента ние това, което вършим е тази бойна група, която се води от България, е под оперативния надзор на главнокомандващия силите на на НАТО в Европа, в която има мултинационален детайл и ще има принос към него. Това сега е мярката, която в НАТО се ползва. Ако рецесията се развие по метод, по който има опасност за България, има доста съответно написани ограничения за съществено увеличаване на територията на България, което ще е в полза на българските жители да се усещат предпазени и сигурни ", съобщи Драгомир Заков - министър на защитата.

Според Заков визитата на Лойд Остин у нас е мощно обръщение от страна на Съединени американски щати.

" Очаквам още веднъж да бъде препотвърдена към този момент и на белгийска територия, че Съединени американски щати остават мощно ангажирани към сигурността на алианса, както споделиха към този момент неведнъж към този момент - са подготвени да отбраняват всеки един сантиметър територия на алианса. Посланието, несъмнено, е доста мощно - това мисля, че е първото посещаване на секретар по защитата на Съединени американски щати в последните 24 години, най-малко до там стигнахме обратно във времето ", сподели още Заков.

Министърът разяснява, че доставката на F-16 се бави поради коронавирус рецесията. Но по думите му със или без забавянето ситуацията във Военновъздушни сили е сериозно. Според него няма по какъв начин да се запълнят дефицитите и в сухопътните войски и във военноморските сили, в случай че страната ни не работи със съдружниците, в това число на наша територия. Заков съобщи, че България от потребител на сигурност би трябвало да се превърнем в снабдител на
сигурност.

Министрите от НАТО потвърдиха позицията си, че сили на aлианса няма да бъдат разполагани на територията на Украйна, само че Алиансът ще пази всеки сантиметър натовска територия.

" Съюзниците са единни както по въпроса за обезпечаване на помощ за Украйна, която да може да се пази, по този начин и по въпроса, че НАТО не трябва да разполага сили на територията или във въздушното пространство на Украйна. Защото носим отговорността да опазим този спор, тази война по този начин, че тя да не ескалира отвън Украйна. Виждаме гибел, опустошения и страдалчество в Украйна, само че тази обстановка може да стане още по-лоша, в случай че НАТО предприеме дейности, които да доведат до пълномащабна война сред НАТО и Русия ", съобщи Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

Столтенберг още веднъж прикани страните да усилят разноските си за защита.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР