Ако Конституционният съд даде зелена светлина, министърът на правосъдието Надежда

...
Ако Конституционният съд даде зелена светлина, министърът на правосъдието Надежда
Коментари Харесай

Конституционният съд може да даде зелена светлина на ново искане за отстраняване на Гешев

Ако Конституционният съд даде зелена светлина, министърът на правораздаването Надежда Йорданова може да задейства още веднъж процедура пред Висш съдебен съвет с искане за предварително премахване на основния прокурор Иван Гешев.
Ключово решение за бъдещето на правосъдната система в България се чака тази седмица – Конституционният съд ще се произнесе по въпроса дали министърът на правораздаването има право да изиска освобождението на основния прокурор, написа „Дневник“.

През лятото на предходната година служебният министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов сезира съда, откакто Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли като неприемливо настояването му за премахване на ръководителя на държавното обвиняване Иван Гешев. Очаква се делото да бъде завършено и решението да бъде оповестено във вторник (8 февруари). То може да отключи поредност от събития поради поръчките на ръководещото болшинство както за премахване на Гешев, по този начин и за съществени промени в правосъдната система и Конституцията.

Един от противоречивите въпроси по време на дебата във Висш съдебен съвет към настояването за оставката на Гешев предходната година беше дали въобще съществува законова опция за сходно искане. Дебатът към съответното искане и разискването на съответните учредения за оставката на Гешев бе отклонен от членовете на съвета и сменен от полемика за процедурни и законодателни благоприятни условия, а Висш съдебен съвет отхвърли настояването.

Точната дефиниция на въпроса, подложен пред Конституционен съд, гласи: „В пълномощията на министъра на правораздаването по член 130в, т. 3 от конституцията включва ли се опцията да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на член 129, ал.3, т. 5 от конституцията?“

Макар питането да е отправено във връзка процедура за отстраняването на основния прокурор, отговорът на съда ще засегне и „тримата големи“ – освен ръководителя на държавното обвиняване, само че и ръководителите на двете висши съдилища. Въпросът се отнася за случаи на тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности както и дейности, които уронват престижа на правосъдната власт. Опитът от предишното лято е „пилотен“ в 30-годишния живот на Висш съдебен съвет, защото за първи път министър на правораздаването внесе искане за премахване на основен прокурор. По тази причина и решението на Конституционния съд ще бъде основно, защото може да даде подтик на серия от събития или законодателни промени.

frognews.bg
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР