Ако колата е технически неизправна, Пътна полиция може да я

...
Ако колата е технически неизправна, Пътна полиция може да я
Коментари Харесай

От днес шофьорите задължително трябва да карат със зимни гуми

Ако колата е механически неизправна, Пътна полиция може да я спре краткотрайно от придвижване до премахване на неизправността

От през днешния ден до 1 март колите би трябвало да бъдат с гуми, предопределени за зимни условия - това бе въведено с изменение на Закона за придвижване по пътищата от 21 януари 2017 година, напомнят от СБА. Гумите на колите, предопределени за зимни условия, са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Ако ви заловен в нарушаване, ви заплашва санкция от 50 лева Полицията може също краткотрайно да спре колата ви от придвижване. Ако гумата има разкъсвания, също нямате право да се движите с това ППС, а глобата още веднъж е 50 лева
Забранено е още придвижването по пътищата с гуми с шипове, а вериги за сняг се употребяват единствено когато пътните условия изискват това. Глобата е до 20 лева.

Освен гумите, за безвредното шофиране при зимни условия доста значимо е също автомобилът да е механически изправен. В противоположен случай Пътна полиция може да го спре краткотрайно от придвижване до премахване на неизправността.
Една от системите, за които може да се приложи горната мярка, са неработещите чистачки на транспортното средство. Глобата е 150 лева, напомнят от полицията.
Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, също нямате право да се движите с това транспортно средство през нощта. Глобата е от 20 до 150 лева
Шофьор може да отнесе санкция от 20 лв. и за мръсни фарове и мигачи.

Задължително транспортното средство би трябвало да бъде оборудвано с предпазен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка. Ако липсват, санкцията е до 20 лева

За зимата е целесъобразно в автомобила да има антифриз, резервоарче, заредено с незамръзваща течност за разчистване на стъкла, вериги за сняг, задоволително гориво, зарядно за батерия, въже за изтегляне, одеало и други

Когато е отвън транспортното средство, спряно в обсега на пътното платно поради щета или техническа нередовност, водачът би трябвало да постави светлоотразителна жилетка. Ако не е облечен с нея, също е планувана санкция – до 20 лева, припомнят от Министерство на вътрешните работи.

Но дано още веднъж се върнем към задължението да караме със зимни гуми. Освен у нас сходно обвързване, написано в закон, има и в още няколко страни от Европейски Съюз - Естония, Финландия, Литва, Латвия, Словения, Швеция и Хърватия. Важно е да се знае, че нормално тази отговорност важи освен за локалните водачи, само че и за тези, които ръководят задгранични коли, припомнят от Европейския потребителски център в България, представени от Нова телевизия.

Как е в другите страни?

Естония
Зимните гуми там са наложителни сред 1 декември и 1 март. В взаимозависимост от естествените и пътни условия те могат да се употребяват и за по-дълъг период - сред 15 октомври и 31 март.

Финландия
Зимните гуми за колата са наложителни за интервала сред 1 декември и края на февруари. Ако ще слагате гуми с шипове, не забравяйте, че това е позволено сред 1 ноември и първия понеделник след Великден. Грайферите би трябвало да са най-малко 3 мм дълбоки.

Латвия
Между 1 декември и 1 март по пътищата там би трябвало да се движат единствено коли, оборудвани с гуми, подобаващи за зимни условия. Това значи, че грайферите би трябвало да са най-малко с 4 мм дълбочина. Гуми с шипове са неразрешени сред 1 май и 1 октомври.

Литва
Зимните гуми са наложителни сред 10 ноември и 1 април. Според локалните разпореждания грайферите би трябвало да бъдат дълбоки най-малко 3 мм. Ново изключение от общоприетото предписание е, че мотоциклетите, мотопедите и АТВ-ата могат да употребяват летни гуми сред 1 март и 30 ноември, само че единствено в случай че на пътя няма сняг или лед.

Словения
Между 15 ноември и 15 март, както и при мощен снеговалеж или поледица отвън този интервал, колите би трябвало да са оборудвани със зимни гуми. Другият вид е да се кара с летни гуми, само че в багажника да имате вериги за сняг за всеки случай. Минималните грайфери би трябвало да са най-малко 3 мм.

Швеция
Зимните гуми там са наложителни сред 1 декември и 31 март. Грайферите им би трябвало да са най-малко 3 мм дълбоки. Правилата се отнасят и за всички задгранични коли, които минават през територията на Швеция. Гумите с шипове могат да се употребяват сред 1 октомври и 15 април или в случай че зимните условия на пътя го постановат.

Хърватия
Зимните гуми и зимното съоръжение са наложителни в интервала 15 ноември – 15 април. Това обвързване се отнася до всички моторни транспортни средства, без значение от естествените условия или пътя. В случай на нарушаване на разпоредбите за шофиране през идния сезон водачите могат да бъдат санкционирани в размер на 700 куни (приблизително 106 евро).

Германия
От 2010 година в Германия е наложително слагането на зимни гуми при поледица, киша, хлъзгав път. Грайферите би трябвало да са с най-малко 1,6 мм дълбочина. При състояние, че метеорологичните условия са по-меки от нормално, може да останете и с летни гуми. Гумите с шипове не са разрешени, тъй като могат да повредят настилката. Важно е да се знае, че в случай че законът се нарушава и зимните гуми са нужни, само че не са сложени, то санкция грози и водача, и притежателя на колата. Санкцията за лидера е 60-120 евро, а за притежателя на возилото – 75 евро. Според последните промени, които влизат в действие от идната година, зимните гуми, създадени след 31 декември 2017 година, би трябвало да имат специфичен знак (планина със снежинка).

Австрия
Между 1 ноември и 15 април колите би трябвало да са със зимни гуми, в случай че естествените условия го постановат. Тези гуми би трябвало да са и на четирите колела, когато пътищата са покрити със сняг или лед. Гуми с шипове могат да се употребяват сред 1 октомври и 31 май. В този случай има ограничаване в скоростта на придвижване (до 100 км/ч по магистралата), като транспортното средство би трябвало да е обозначено, че е оборудвано с такива гуми. Стикерът се купува от автомобилни клубове или бензиностанции. Употребата на вериги вместо зимни гуми се позволява, единствено в случай че пътят е непрекъснато или съвсем непрекъснато затрупан със сняг или лед.

Люксембург
От 1 октомври 2012 година зимните гуми са наложителни, когато има сняг или поледица на пътя.

Норвегия
Няма обвързване колите да са със зимни гуми, само че в това време те би трябвало да дават отговор на зимните условия. От 1 ноември (или още от 15 октомври в северната част на държавата), водачите имат право да употребяват гуми с шипове, без да бъдат глобявани. В региона на Осло, Берген и Тронхейм обаче водачите би трябвало да заплащат екотакси. След първия понеделник след Великден това съоръжение би трябвало да бъде свалено.

Словакия
Зимните гуми са наложителни за коли с маса под 3,5 тона при зимни условия – в случай че по пътя има лед, сняг или е заледен.

Румъния
Зимните гуми са наложителни по пътища, покрити със сняг, лед или поледица. Тези гуми се слагат на всички колела.

Чехия
От 1 ноември до 31 март колите би трябвало да са със зимни гуми, в случай че на пътя има повече сняг или поледица. Дълбочината на грайфера им би трябвало да е най-малко 4 мм. Гуми с шипове не са позволени.

Държави, в които зимните гуми са наложителни, единствено в случай че има знак на пътя за това

Франция
Зимните гуми по принцип не са наложителни, в случай че няма подложен специфичен пътен знак с думите " pneus neige admis ".

Испания
Като цяло зимните гуми не са наложителни. Такива се поставят, когато има особено предписание на локалните управляващи или характерен знак – най-често в по-високите места.

Италия
Зимните гуми не са наложителни. Ако обаче е подложен указващ пътен знак, колите би трябвало да са екипирани с вериги за сняг или зимни гуми за интервала, за който сте отнася този знак.

Белгия
Зимните гуми не са наложителни, само че са целесъобразни при зимни условия, като минималната дълбочина на грайфера е 4 мм.

Унгария
В някои области (отбелязани със знаци) използването на вериги за сняг може да бъде наложителна най-малко на задвижващата ос на колата.

Кипър, Малта, Португалия и Гърция - зимните гуми не са наложителни.

Дания
Ползването на гуми с шипове е позволено сред 1 ноември и 15 април.

Ирландия
Гумите с шипове не са противозаконни, само че въпреки всичко би трябвало да се употребяват при повече сняг или лед. В противоположен случай лидерът може да бъде преследван за увреждане на пътната настилка.

Исландия
Няма избран интервал, в който зимните гуми да са наложителни. Според новите разпореждания обаче гумите би трябвало да са най-малко с 3 мм грайфер през зимния интервал (от 1 ноември до 14 април).

Холандия
Употребата на гуми с шипове не е разрешена, тъй като поврежда настилката.

Полша
Употребата на зимни гуми не е заложена в закон, само че се предлага мощно потреблението им или на така наречен всесезонни гуми през зимния интервал. Слагането на гуми с шипове е строго неразрешено.

Англия
Зимните гуми там не са наложителни, само че са разрешени. Могат да се употребяват при температура под 7 градуса. Разрешена е и използването на вериги за сняг, както и на гуми с шипове, само че при по-тежки зимни условия.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР