Aко искате вашите деца да имат финансов успех, когато пораснат,

...
Aко искате вашите деца да имат финансов успех, когато пораснат,
Коментари Харесай

Как да възпитате деца-милионери

Aко желаете вашите деца да имат финансов триумф, когато пораснат, не е задоволително да следите единствено за високите им оценки в учебно заведение. Трябва да ги научите още от дребни на две неща - да се оправят с пари и да са търпеливи.

Изследователят от Станфорд Уолтър Майкъл стартира да изследва дълготрайното въздействие на отсроченото заплащане през 60-те години на предишния век. Прави опити с групи 4-годишни деца - могат ли да се удържат да не изядат сладкишите на масата.

След като казвали на малчуганите да не пипат лакомствата 15 минути, възрастните излизали от стаята. Преди това обаче обещавали, че който издържи, ще получи не един сладкиш, а два.

Въпреки премията няколко от децата, щом оставали сами, веднага си хапнали. Други изтърпявали известно време, само че се поддавали на съблазънта. Само малко издържали 15-те минути.

Майкъл следил тези деца, до момента в който приключили учебно заведение и няколко години по-късно. Открил, че способните да чакат отсроченото заплащане се оправят по-добре. Първо получавали по-добри оценки в учебно заведение. После имали по-успешна кариера, по-високи приходи, по-хармонични бракове, по-добро здраве. Тези, които незабавно посягали към лакомствата като дребни, по този начин и не се научили да се оправят с поривите си като огромни и имали проблеми с държанието.

Това дългогодишно проучване може да даде скъпи хрумвания на родителите  как да възпитават децата си.

Урок първи - научете децата да чакат . Отсроченото заплащане ги привиква да управляват страстите си. Начин за това е описът с стремежи.

Ако детето непрестанно желае нещо да му купите или да извършите за него, обяснете, че всичко това коства пари и направете дружно ранглиста по реда на желанията. Ако след две седмици ранглистата е същата, изпълнете желанието, което е удържало първото място.

Детето надали ще разбере, че го учите да ръководи страстите си, само че в същото време ще свикне да има търпението, по този начин нужно, с цел да взема верни финансови решения.

Урок втори - давайте на децата си същински пари . В книгата " Възпитание в правилно отношение към парите " Джудит Брайлс предлага да поощрявате децата да отделят 20-25% от джобните си или от подарените пари за лично наслаждение - да харчат, както желаят. (Разбира се, като следите дали не си разрешат рискови неща.)

Добър метод е да вземем за пример да им давате на седмица толкоз пари, на колкото години са, и да им позволявате да ги употребяват напълно по свое предпочитание. Ще забележите, че те се отнасят с тези " свои " пари не като с " вашите ". Харчат по-внимателно. Натрупват, след това си продават остарялата електронна игра и като прибавят спестеното, купуват нова. Ако сте по-твърди, дори напълно ще престанат да ви врънкат да им купувате игри.

Пълната отговорност за харченето на парите ще разреши на децата да научат, че от техните решения и избори има последици. Ако им позволите да вършат неточности, ще схванат какъв брой е значимо да не дават парите си за моментни хрумвания, какъв брой мъчно се вършат спестявания и какъв брой елементарно се харчат. 

Няма значение какъв брой пари имате и какъв брой ви се желае да извършите детето си щастливо, като му давате всичко, което пожелае. Не се изкушавайте и вие от сладкишите в стаята - в случай че устоите, след години и двама ще получите по-голяма премия.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР