Ако искате по-добре да разберете живота на някои композитори, погледнете

...
Ако искате по-добре да разберете живота на някои композитори, погледнете
Коментари Харесай

Кои са известните композитори с богати криминални досиета?

Ако желаете по-добре да разберете живота на някои композитори, погледнете на тях по този метод: те са извънредно надарени, само че са били елементарни живи хора

Някои от тях даже имат престъпна история…

1. Лудвиг ван Бетховен – Обвинение: скитане

Бетховен е толкоз пристрастен от своите занимания, че банални неща като домакинство, подреден външен тип и чисти облекла въобще не го вълнуват. През 1820 година, до момента в който се разхожда из улиците на Вайнер Нойщад, той се изгубва и стартира да наднича в прозорците, с цел да се ориентира. Но защото наподобява като скитник, един служител на реда го арестува. По-късно великият композитор получава публично обвиняване в… скитане.

„ Аз съм Бетховен! “, декларира той в полицейския сектор. „ Разбира се, несъмнено “, му дават отговор. Налага му се да прекара известно време в полицията, до момента в който господин Херцог – градският капел-майстор, не се намесва, с цел да го освободи.

Лудвиг ван Бетховен се държи много зле по време на ареста си. Според докладите се оказва, че служителят на реда даже се постанова да се обърне към комисаря на полицията за помощ, с цел да се оправи с разярения композитор.

„ Хер комисар – декларира той, – арестувахме човек, който не ни дава мира и от самото начало истерично упорства, че е Бетховен! ”.

2. Игор Cтpaвинcки – Обвинение: обругаване на националния химн

През 1944 година Игор Стравински хвърля в гняв служителите на реда в Бостън със своето осъществяване на химна на страната „ Знаме, обсипано със звезди “. Те са толкоз ядосани, че идват при него на идващия ден, с цел да „ се убедят, че той в никакъв случай повече няма да го изпълнява… “.

3. Франц Шуберт – Обвинение: революционна активност

През 20-те години на XIX в. в Германия и Австрия е неспокойно. В обществото бродят демократични въодушевление и младите студенти с революционни хрумвания за независимост не провокират доверие у хората. Затова, когато австрийската загадка полиция уличава Франц Шуберт и четирима негови другари в „ огорчение на управляващите с потреблението на нецензурни хули “, те са задържани. Един от тях – Йохан Сен, прекарва 14 месеца зад решетките.

Самият Шуберт е избавен от растящата си известност на популярен композитор, само че е строго санкциониран. А в общество, кьдето утвърждението на полицията се изисква за всичко – от вестникарската обява до женитбата, регистрацията в полицейското досие значи доста.

4. Йохан Себастиан Бах – Обвинение: прекомерно упорства за своето уволняване

През 1708 година Йохан Себастиан Бах приема длъжността камерен музикант в двора на херцог Сашен-Ваймарски. В продължение на пет години той оглавява камерния оркестър и се стреми към длъжността капелмайстор. в действителност извършва неговите отговорности, защото капелмайсторът е прекомерно възрастен, болен и не може да работи. Заемането на тази служба съставлява единствено официално очакване на гибелта на предшественика на Бах. Представете си каква е яростта му, когато назначават различен на нея, а точно некадърния наследник на капелмайстора.

Съперничещият двор на херцог Ангелт-Котенски вижда тази неточност на съперника и предлага на Бах длъжността капелмайстор. Бах се съгласява. Но хергогът Сашен-Ваймарски неотложно му отмъщава, като го хвърля в тюрма за 30 дни.

Докато е в килията, композиторът не си губи времето и написа хорална въведения за орган. По-късно я разгласява като част от своя първи шедьовър за орган.

5. Рихард Вагнер – Обвинение: еволюционна активност

Рихард Вагнер живее в Дрезден шест години. През това време съчинява опери и прекарва времето си в средите на левите радикали. В пресата той подстрекава хората към гражданска война. А по време на Майското въстание през 1849 година създава ръчни бомби и даже се изправя на барикадите.

Когато въстанието е потушено, Вагнер е преследван от държавното управление. Той отпътува за Цюрих, където се заселва като емигрант. Обвиненията против него го задържат отвън рамките на Германия чак до 1862 година.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР