Ако искате да видите останки от чудовищата, които са обитавали

...
Ако искате да видите останки от чудовищата, които са обитавали
Коментари Харесай

Музеят на родопския карст пази скелет на свирепо чудовище СН...

Ако желаете да видите остатъци от чудовищата, които са обитавали нашите земи в края на последния ледников интервал, безусловно посетете Музея на родопския карст. Той е уникален на Балканския полуостров и съществува към този момент повече от 40 години в град Чепеларе.



Музеят е с изцяло освежен интериор, част от пространствата са завършени да наподобяват като вътрешността на пещера, а в експозицията има всичко, обвързвано с тези подземни формирания – от пещерни мечки до другите типове карстови скали.



Музеят в Чепеларе пази изцяло непокътнат скелет на пещерна мечка, живяла преди 14 хиляди години. Тя е доста по-голяма от сегашните мечки и по размери се приближава повече от гигантската мечка от остров Кодиак. Според уредниците, в случай че се изправи на задните си крайници, височината й ще доближи 3,5 метра.

Намерените зъби демонстрират, че мечките са били главно тревоядни, само че от време на време са обръщали тил на вегетарианството.

Костите на първата пещерна мечка са открити през 1774 година от Йохан Фридних Еспер. Били толкоз забавни, че решил, че става въпрос за еднорог или змей. Костите в пещерите са толкоз доста, че дълго време никой не им обръща внимание. В Германия даже добивали от тях фосфати.

В експозицията има няколко доста добре непокътнати черепа на мечки и костите на една предна лапа, която е огромна като лопата.



Сред останките от мечки са показани и такива от други свирепи жители на родопските гори – има челюст на пещерен леопард и зъби от окосмен носорог.

В музея демонстрират и един образец от бръмбара Светломразец. Той живее единствено в пещери и излезе ли на дневна светлина – умира.



В Музея на карста може да се видят разнообразни сталактити и сталагмити, като някои от тях са разрязани и по този начин може да се прегледа вътрешната им конструкция.



Пещерни бисери

Други забавни експонати, свързани с българските карстови образования, са пещерните бисери, които се намират в доста пещери.

Билетът за посещаване коства 3 лв. за работещи и по 1 лев за деца и пенсионери.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР