Ако искате да съхранявате огромни обеми данни на здрав външен

...
Ако искате да съхранявате огромни обеми данни на здрав външен
Коментари Харесай

Samsung T5 EVO SSD – джъмбо капацитет 8TB в компактен размер


Ако желаете да съхранявате големи размери данни на здрав външен притежател, който можете да пъхнете в джоба си, T5 EVO е комфортно решение, изключително версията 8 TB
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Преходът от външен корав диск за данни към външна полупроводникова (твърдотелна ) памет добива ново измерение след дебюта на портативния Samsung SSD T5 EVO SSD. Моделът идва с потенциал до 8 терабайта – в света на външните SSD той е сходно на това, което е „ джъмбо джет ” при пътническите самолети: истински колос.

T5 EVO сигурно не е най-бързият SSD на света; той няма и упоритостта да се конкурира по експедитивност. Неговото основно предимство е големият размер, който може да поеме, записвайки данните с равномерна скорост. При цени от към 350 лв. за 2TB до 1350 лева за 8 TB, в случай че можете да си го позволите, това е величествен ъпгрейд от класическия корав диск с въртяща се магнитна плоча към света на твърдотелните памети.



Капацитетът – основното настоящо лице

T5 EVO е напълно стилен и лек, малко по-дълъг и една концепция по-дебел от множеството скорошни външни SSD памети, в това число и портативния SSD T9 на Samsung, който дебютира през октомври. Корпусът е необятен и пълен почти колкото елементарен кибрит, а на дължина леко надминава кредитна карта. С сходен размер носителят елементарно се пъхва във всеки джоб.

Под матово черното покритие от гума се крие железен корпус (за страдание още с изваждането от кутията по това гумирано покритие нетърпеливо полепват безброй прашинки и нишки, които – един път попаднали на повърхността – в никакъв случай не могат да се изчистят напълно). Металната рамка се вижда единствено в двете крайчета.

Единият край приключва с железна „ халка ” към корпуса. Така SSD носителят може да се закачи към всичко – раница, връзка ключове, гайка на колана – благодарение на дребен карабинер, да вземем за пример.

Другият край е мястото, където намираме врата за връзка към компютъра: USB-C, поддържащ интерфейса USB 3.2 Gen 1. Тук се намира и дребният LED знак за положението и активността на диска. В комплекта има и кабел USB-C-към-USB-C, към две педи дълъг.

Не е ултра-бърз, само че извънредно постоянен

С този USB 3.2 Gen 1 интерфейс въпросният модел, който имахме опция да тестваме, не може да бъде кой знае какъв брой бърз в писането на данни и в четенето им. Параметрите му включват скорости до 460 MBps.

Какво значи това? T5 EVO не е подготвен да чупи върхове по скорост на четене и писане на данните. Тестовете ни с CrystalDisk демонстрираха, че моделът е кадърен на записване с до 460,42 Mbps и четене надлежно с към 400 MBps. Тестът с реплика на натоварвания от действителния свят демонстрира малко по-различни индикатори: носителят написа с към 350 MBps и чете с към 135 MBps.

Интересното е, че при действителна задача със записване на 1 GB видео, въпреки скоростта да е по-малка, се следи изключителна непоклатимост на скоростта на записа. Няма пикове и спадове – видеото се записва отмерено бързо върху носителя от началото до края.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1.gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1.gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Скорост от 460 MBps наподобява като минус на пръв взор. Но, въпреки това, до момента в който преобладаващата част от външните SSD са с потенциали 2 и 4 TB най-много, T5 EVO дава двойно по-голямо пространство за предпазване – той идва в разновидности по 2 TB, 4 TB и цели 8 TB, какъвто беше в действителност тестовият ни модел. Външните твърди дискове с въртяща се плоча рядко доближават такива потенциали.

8-терабайтовият T5 EVO се продава за към 1350 лв. (към момента на писане на това ревю). Това е релативно ниска цена в света на 8 TB носители. При всички положения можем да чакаме с течение на времето тези цени да спадат, тъй като усилването на конкуренцията в 8-терабайтовия сегмент без подозрение ще предизвика повече производители на памети да излязат със свое решение. Винаги е по този начин – при дебюта цените са най-високи, а след това стават все по-атрактивни.

Устойчивост без ексцесии

Наред с големия потенциал външните SSD дискове имат и друго главно преимущество пред основаните на магнитна плоча твърди дискове: без движещи се елементи, те са доста по-малко уязвими. Това значи, че можем да прехвърляме данни, да вземем за пример от телефона си към външния диск – даже в колата, във влака, в градския рейс или на друго място, където вибрациите и разтърсванията биха попречили на един типичен корав диск с магнитна плоча да „ погълне ” информацията.

Samsung не дава IP рейтинг за T5 EVO, който да дефинира какъв брой резистентен е моделът на прахуляк, нечистотия и вода. Въпреки гумираното покритие, гаранционните условия на производителя категорично акцентират какъв брой значимо е да се заобикаля контакт с вода.

Що се касае до удароустойчивостта, компанията споделя, че е носителят устоя на рухване от височина до 2 метра. Принос за това има и гумираното му външно покритие. Все отново е по-добре да внимавате и да не изпускате носителя, тъй като гаранцията не покрива провали от удар с над 1500 G, т.е. не повече от 2 метра.

Криптиране

T5 EVO поддържа 256-битово AES хардуерно криптиране, самобитен „ златен стандарт ” измежду решенията за криптиране на данни, когато се касае за цивилен приложения. Криптирането може да се смята към този момент за „ наложителен ” признак на актуалните външни твърдотелни памети – под натиска на експоненциално възходящата киберпрестъпност е въпрос на самоуважение за производителите да включват тази опция в продуктите си.

Изводи

Ако желаете да съхранявате големи размери данни на здрав външен притежател, който можете да пъхнете в джоба си и който може да работи в условия на разтърсвания, Samsung T5 EVO е комфортно решение, изключително в 8-терабайтовата си вариация. T5 EVO е добър ъпгрейд след ерата на въртящия се корав диск, давайки на потребителите висок потенциал и гъстота в едно.

Гумираното му външно покритие вероятно ще подразни някои консуматори, поради полепването на прахуляк. Съдейки обаче по обстоятелството, че и T9 беше с сходно гумирано покритие (макар и текстурирано), вероятно това е външността, към която производителят ще се придържа и отсега нататък – отбраната от удар е по-важна в естетиката на мобилната работа.

T5 EVO – съществени характерности :

Наличност и цена

Твърдотелният външен диск T5 EVO е необятно наличен в комерсиалната мрежа у нас от сътрудниците на Samsung. Моделът се предлага във версии с потенциал 2 TB, 4 TB и 8 TB на цени надлежно към 350 лева, 650 лева и 1350 лева с включен Данък добавена стойност и гаранция 3 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР