Ако искаме новите американски изтребители F-16 да летят в България

...
Ако искаме новите американски изтребители F-16 да летят в България
Коментари Харесай

Радев: Няма как осем самолета F-16 да струват под 3 млрд. лева

Ако желаеме новите американски изтребители F-16 да летят в България и да разполагат с подготвени водачи и техници, съоръжение за поддръжка и въоръжение, цената за осем самолета е 3 милиарда лв. и няма по какъв начин тя да бъде по-малка. Това акцентира президентът Румен Радев в отговор на въпрос по отношение на утвърдената от Вашингтон възможна покупка на втора партида изтребители.

Държавният глава подсети, че е наложил несъгласие на първата договорка през 2019 година поради метода, по който е бил подписан договорът от българска страна. " Не поради самолета. Още един път споделям, че самолетът ни дава прелестни бойни качества. Наложих несъгласие поради метода, по който беше подписан този контракт от българската страна. Тогава ясно споделих, че държавното управление по това време крие действителната цена от българската общност. Реалната цена, която ни се оферираше за тези осем самолета, с цел да могат да бъдат експлоатирани по естествен метод и да имат действителни качества, беше 3 милиарда лв.. Българското държавното управление взе решение да ореже безобразно пакета и да го сведе до 2,1 милиарда лв., приемливи за обществото. Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 милиарда лв.. Те убеждаваха, че вторият пакет от осем самолета, до цялостна ескадрила от 16 самолета, ще бъде по-евтин. Сега видяхте ли? Отново е 3 милиарда лева предлагането и няма по какъв начин да бъде другояче ", посочи Радев. 

Президентът беше безапелационен, че цената на втората доставка потвърждава правотата му. Така, по думите му, цяла ескадрила с нужна инфраструктура на авиобаза „ Граф Игнатиево “ ще коства едни спомагателни общо 5 милиарда лв. и настоящето държавно управление би трябвало да вземе извънредно тежко решение. " Очаквам държавното управление да прегледа всички вероятни варианти и да вземе рационално решение, тъй че България да остане виновна страна към личния си въздушен суверенитет и към интегрираната система за въздушна защита на НАТО, където имаме ясни задължения. Да не позволяваме неуспех в нашите качества, изключително в такива сериозни времена ", посочи той. 

" Ако някой продължава да ви лъже, че България може да носи бойно дежурство с 8 F-16 след 2025 година (когато се чака първата доставка – бел. ред.), ви лъже ", акцентира Радев. Той добави, че втората партида при контракт в този момент ще дойде най-рано през 2027 година и ескадрилата ще е подготвена за бойно дежурство " към 2030 година. Държавният глава беше безапелационен, че всяко закъснение на ръководещите ще усили празнотата след вероятно прекъсване от полети на МиГ-29.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР