Ако искаме да реформираме съдебната система, ние трябва да подходим

...
Ако искаме да реформираме съдебната система, ние трябва да подходим
Коментари Харесай

Росен Желязков: За реформа в съдебната система трябва да се промени Конституцията

„ Ако желаеме да реформираме правосъдната система, ние би трябвало да подходим през смяна в конституцията. Ние обаче не търсим политическия консенсус за конституционно болшинство, а търсим политическото опълчване по тази тематика, тъй като предизборната акция действително стартира с неизбирането на кабинета „ Габровски “. Това съобщи зам.-шефът на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ пред Нова тв.

„ Следващите 2 месеца ще отрезвява политическият разсъдък и ще доближи на равнището на упованията за юридическото ниво за приемане на устойчиви разпореждания - по този начин Желязков отговори на въпрос за какво през вчерашния ден не бяха разисквани на второ четене измененията, касаещи основния прокурор. Не беше допустимо за 1 ден “, добави той.

Темата за желанието се вижда в това кой участва в пленарната зала, когато се гласоподава, изясни Желязков. И даде за образец, че даже при гласуването на периодите сред двете четения водачите на Политическа партия не са били в залата.

„ Не може в последния миг да се вършат такива промени. Законопроектът „ Зарков “ е този, който получи оценката на Венецианската комисия като допустимо решение за механизъм. Той е импортиран на 30 декември.

Проблемът е въобще тематиката за правосъдната промяна. Конституционните промени са 2006 и 2016 година и те трансформират средата, а не с политически мантри. За страдание, политическият спор взе връх поради чисто кадровия въпрос, а това не е работа нито на изпълнителната, нито законодателната власт, а на правосъдната “, разяснява зам.-шефът на Народно събрание.

„ За късото време, в което съществуваше, това Народно събрание съумя доста блестящо да уплътни времето си и да одобри нужни промени “, безапелационен бе депутатът от ГЕРБ.

„ По осъществяването на условията за осъществяване на нормативните актове, произнасянето на Европейска комисия ще се случи в средата на комисията “, разяснява Желязков забавянето на измененията по проекта за възобновяване. Ако имаме постоянно държавно управление или работещ парламент, което сигурно ще имаме през април, тогава това би могло да бъде реактивирано, изясни той във връзка измененията за застраховането и нужните за участието в Еврозоната закони. Проблемът бил, че всичко отново се случило в последния миг, държавното управление не съумяло да убеди сектора.

„ Ще се опитаме първо да реализираме конституционно болшинство по значимите въпроси “, отговори Желязков за това какво първо ще създадат в новия парламент.

„ Няма да бъдем партийни егоисти, само че казусът е, че Кирил Петков съобщи, че те желаят избори дружно с локалните. Тоест от в този момент виждаме, че Политическа партия и Демократична България няма да желаят да вземат участие в нито една формула, тъй като ще търсят опция да вземат по-голям къс в локалната власт през едни нови избори “, разяснява депутатът от ГЕРБ.

„ Ще търсим поддръжка за наш кабинет. Не се отхвърляме от формулата за самостоятелен експертен кабинет. И в случай че вземем първия мандат, ще търсим поддръжка от всяка партия, която може да се причисли към конституционното болшинство “, изясни Желязков.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР