Ако имате сини очи, вие принадлежите към една от най-изключителните

...
Ако имате сини очи, вие принадлежите към една от най-изключителните
Коментари Харесай

Сини очи и червена коса? Абсолютен уникат

Ако имате сини очи, вие принадлежите към една от най-изключителните групи в света, евентуално без да го осъзнавате, тъй като имате един от най-редките, само че най-желани рецесивни гени в света. Всъщност единствено към 17% от популацията на света има сини очи. Напротив, повече от 50% от хората по света имат кафяви очи.

Макар сините очи при възрастните хора да са редки, те са измежду най-честите цветове на очите при раждането на бебето. Повечето бебета от бялата раса, както и доста други етнически групи, се раждат със сини очи. Въпреки това, човешкият меланин има наклонност да се развива с течение на времето. Това значи, че даже и родени с бебешки сини очи, възможностите в последна сметка са очите да станат кафяви, зелени или лешникови.

Начинът, по който се развиват сините очи, е извънредно забавен. Учените са разкрили, че генетична разновидност върху гена OCA2 трансформира пигментното произвеждане на организма, създавайки сини очи. Всъщност изследване от 2008 година, оповестено в списанието Human Genetics, демонстрира, че всеки синеок човек е произтекъл от един единствен предходник, който пръв демонстрира тази неповторима генетична разновидност.

Сините очи се появяват по-често в избрани географски региони – да вземем за пример северни страни, като Финландия и Естония, където сини очи имат съвсем 90% от популацията, до момента в който в множеството други страни по света броят на хората със сини очи понижава. Например в Съединени американски щати откриватели от Университета Лойола, Чикаго откриват, че сред 1905 и 1951 година броят на белите хора със сини очи е намалял с 25%.

Сините очи може да са необичайност, само че в случай че имате алена коса и сини очи, вие сте напряко особеност. Както алената коса, по този начин и сините очи са рецесивни белези, тъй че двата белега едновременно вършат един човек в действителност неповторим.

Ако сте с естествена алена коса, това значи, че сте от мощно лимитирана група. Вярно е, че алената коса съществува в голям брой етнически групи и на всеки континент. Само 1-2% от общото население на света обаче, има естествена алена коса, като главната част от „ алените глави “ по света споделят характерна генетична специфичност. (Това значи, че има най-вече 152 656 386 червенокоси, които вървят по планетата.)

„ Червените глави “ имат рецесивна разновидност на гена MC1R, който осведоми за производството на пигмент от тялото им, оцветяващ косата в алено. Всъщност, на процедура всеки червенокос се нуждае от две копия на този ген – един от всеки родител – с цел да се получи алената коса.

Някои учени имат вяра, че броят на червенокосите леко ще понижава в не толкоз далечното бъдеще. Д-р Аластер Мофет споделя пред „ Индипендънт “, че неналичието на облачно покритие в Шотландия, заради изменението на климата, може вероятно да промени гените на популацията дотам, че алената коса да стане още по-рядка.

Макар харесвана, алената коса носи и някои проблеми. Може да усили риска от рак на кожата, червенокосите са по-остро чувствителни към измененията в температурата, нормално се нуждаят от повече упойка по време на интервенции, косата им става напряко бяла, вместо първо да стане сива, само че пък те могат да създават собствен личен витамин D при чест достъп до слънчева светлина.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР