Ако имате гастрит, може да е добре да избягвате храни,

...
Ако имате гастрит, може да е добре да избягвате храни,
Коментари Харесай

Какво да ядем и какво да избягваме при гастрит

Ако имате гастрит, може да е добре да избягвате храни, които могат да влошат признаците, в това число пикантни и пържени храни. Храните с високо наличие на фибри и с ниско наличие на мазнини могат да бъдат по-лесно смилаеми.

Терминът гастрит се отнася до инфектиране на стомашната лигавица и може да се ръководи посредством избор на характерна диета за гастрит. ( 1 )

Има два типа гастрит: изострен и продължителен. Острият гастрит поражда ненадейно и тежко, до момента в който хроничният гастрит продължава по-дълъг интервал от време.

Причините за гастрит могат да варират, което води до разнообразни типове признаци като нарушено храносмилане, коремна болежка, гадене и възприятие за задоволеност.

Докато гастритът нормално е нищожно положение, което бързо минава с лекуване при множеството хора, някои форми на гастрит могат да доведат до язви или да усилят риска от рак.

Добре уравновесената диета играе решаваща роля за поддържане на здравето на храносмилането и цялостното богатство. Придържането към подобаваща за гастрит диета може доста да облекчи признаците и да усъвършенства цялостния ви комфорт.

Какви храни оказват помощ при гастрит?

Хроничният гастрит нормално не се предизвиква от диета, само че някои храни и питиета могат да оказват помощ за понижаване на риска от развиване на гастрит: ( 2 )

  • Включване на храни богати на фибри като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и фасул.
  • Избор на нискомаслени разновидности като риба, постно месо и зеленчуци.
  • Избор на храни с ниска киселинност, в това число зеленчуци и фасул.
  • Консумация на негазирани и безкофеинови питиета.

Според обзор от 2016 година пробиотиците са посочили капацитет за подкрепяне на стомашни проблеми, породени от бактерии Helicobacter pylori (H. pylori). ( 3 )

Тези бактерии могат да доведат до гастрит и стомашни язви, което прави H. pylori главната причина за гастрит. ( 4 )

Консултирайте се с доктор, с цел да определите дали пробиотичните добавки могат да бъдат от изгода за вас.

Някои типове гастрит могат да попречат на усвояването на желязо или витамин В12, което води до недостиг. Обсъдете с доктор опцията да приемате добавки, с цел да предотвратите дефицити. ( 5 )

Храни, които би трябвало да избягвате при гастрит

Консумирането на храни с високо наличие на мазнини може да утежни възпалението на стомашната лигавица. ( 6 )

В някои случаи гастритът може да бъде провокиран от хранителни алергии. Идентифицирането и избягването на тези характерни храни може да помогне за лекуването и предотвратяването на положението. ( 7 )

Прекомерната или честа консумация на алкохол е известна причина за някои типове гастрит. ( 8 )

Храните, които имат капацитет да раздразнят стомаха и да влошат признаците на гастрит, включват:

  • Кисели храни, като домати и избрани плодове
  • Алкохол
  • Газирани питиета
  • Кафе
  • Пържени храни
  • Плодови сокове
  • Мариновани храни
  • Пикантни храни
  • Чай

Ако забележите, че избрана храна или група храни утежнява вашите признаци, избягването й може да помогне за попречване на обостряне на признаците. Това важи изключително за хора с хранителни алергии.

Други хранителни привички, които би трябвало да избягвате

Според скорошно кохортно изследване, извършено през 2022 година, се следи, че забележителен % (53%) от хората, изпитващи признаци на гастрит, имат избрани хранителни привички, които способстват за тяхното положение. ( 9 )

Тези привички включват бързо хранене или нередовно хранене. Нещо повече, те са консумирали задействащи храни като пикантни, сладки или солени артикули.

Освен това измежду тази група също са следени непоследователни размери на порциите, чести леки закуски и нараснала консумация на храна от барбекю.

Ако някой от тези привички дава отговор на метода ви на живот, осъществяването на някои корекции може да помогне за облекчение на пристъпите на гастрит. Например, възприемането на практиката да се яде по-малки, по-чести хранения може да помогне при ръководството на вашите признаци.

Диета при гастрит с язва

Ако не се лекуват, някои форми на гастрит имат капацитет да прогресират до стомашна язва, известна още като пептична язва. Когато имате язва, диетичните насоки за ръководство на положението са сходни на тези при гастрит.

За да улесните лечебния развой на язва, е значимо да се уверите, че вашата диета е богата на хранителни субстанции. Спазването на здравословна диета може да помогне за възобновяване.

Следните храни нормално се смятат за допустими: ( 10 )

  • Мляко, кисело мляко и нискомаслени сирена
  • Растителни масла и екстра върджин зехтин
  • Изберете плодове като ябълки, пъпеши и банани
  • Някои зеленчуци, в това число листни зеленчуци, моркови, спанак и тиквички
  • Леща, нахут и соя
  • Постни меса
  • Натурални сокове

Заслужава обаче да се означи, че има лимитирани научни доказателства в поддръжка на съответни диетични рекомендации извънредно за гастрит. ( 11 )

Препоръчително е да потърсите насоки от доктор или диетолог, който може да даде самостоятелен хранителен проект, съгласуван с вашите характерни признаци и персонални реакции към другите храни.

Причини за гастрит

Различни фактори могат да допринесат за развиването на разнообразни типове гастрит. Те включват: ( 12 )

  • Бактериална зараза от H. pylori
  • Увреждане на стомашната лигавица, породено от характерни медикаменти, алкохол, инфекции, лекувания или интервенция
  • Сериозно пострадване или заболяване
  • Автоимунно заболяване
  • Хранителни алергии

Ако повода за вашите признаци е неразбираема, консултацията с вашия доктор може да ви даде визия за установяване на главната причина.

Допълнителна информация за аргументите за гастрит може да бъде проучена за по-добро схващане на положението.

Лечения за гастрит

Ако имате гастрит, Вашият доктор евентуално ще:

  • предписват антибиотици за гастрит, породен от H. pylori
  • препоръчайте медикаменти без рецепта, в това число антиациди , за облекчение на признаците
  • предлага подобаващи промени в диетата и метода на живот

Често задавани въпроси

Какви са предупредителните признаци на гастрит?
Симптомите на гастрит нормално включват болежка в стомаха, нарушено храносмилане, отичане на корема, гадене, повръщане, загуба на вкус, оригване и метеоризъм.

Коя е най-хубавата напитка при гастрит?
Бистри течности като бульон или чай биха били най-хубави в случаи на гастрит. Има също проучвания, които допускат, че пиенето на зелен чай с мед най-малко един път седмично е обвързвано с по-ниско разпространяване на гастрит, породен от H. pylori.

Заключение

Продължителността на вашия гастрит след започване на лекуването ще варира според от типа, повода и тежестта.

В доста случаи гастритът демонстрира бързо усъвършенстване с лекуване. Въпреки това, в случай че признаците на гастрит са тежки или не престават повече от седмица, целесъобразно е да се консултирате с Вашия доктор.

Преди да извършите каквито и да било промени в диетата си или да започнете нови медикаменти, постоянно се предлага да потърсите насоки от доктор, с цел да се подсигурява уместността и сигурността.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР