Ако имахме работещи институции за борба с корупцията, щеше ли

...
Ако имахме работещи институции за борба с корупцията, щеше ли
Коментари Харесай

Мария Капон: Между Горанов и Овчаров има една пресечна точка, която се нарича Бойко Борисов

Ако имахме работещи институции за битка с корупцията, щеше ли да се стигне до наказания по „ Магнитски “? Вече виждаме такива описи освен от Съединени американски щати, само че и от Англия. Какво да очакваме… Пред ФАКТИ приказва Мария Капон, зам.-председател на Единна национална партия. Тя е била и член на Временната комисия " Магнитски " в 46-то Народно заседание.

- Г-жо Капон, имаме втора порция лист „ Магнитски “. Какво ни споделя Съединени американски щати с него?
- С него ни споделиха да не имаме вяра на институциите за битка с корупцията в България. Толкова е просто. Това, което Европейската комисия ни споделяше с мониторинговите отчети през годините, само че по друг метод, в този момент го чуваме отново от Щатите.

- Вие следите тематиката от години, тъй като сте внасяла в Народното събрание претенции за обширно следствие на хората в листата. Но без резултат. Защо?
- Още от 2009 година дружно с сътрудниците Елеонора Николова и Мартин Димитров работихме доста мощно по газовите контракти на страната. Тогава се натъкнахме, а и получихме редица сигнали, за редица проблематични и доста притеснителни обстоятелства, за които трябваше институциите - в това число прокуратурата, в която също сме подавали сигнали, да работят. Ефект, както знаете, нямаше. И в този момент виждаме Румен Овчаров в листата. За мен в това вест няма. 14 години по-късно тази корупция, която в годините проследявахме, тъй като визира стратегически браншове на националната сигурност, още веднъж приказваме за нея. Това е проблем и за мен, само че това е най-важният извод, който през днешния ден си върша.

- Може ли да чакаме към този момент от ден на ден вглеждане във връзките на български политици със глобени лица?
- Това, което ни алармират от Съединени американски щати, е повече сигнал към американските жители и американските компании. Това е доста мощен сигнал. Трябва да си дадем ясна сметка, че в тази ситуация хората, които са глобени по този закон, мъчно ще оперират с парите и сметките си. От цялата тази работа за мен е индикативен още един сигнал, който е доста стеснителен. И той е, че всичко това, което е станало, демонстрира на света, че всеки може да си настани интереса в България. Било то друга страна, било то терористи - който и да е. Защото се вижда, че тук, в България, всичко се купува даже и на равнище министри, на равнище министър председатели, на равнище бранш „ енергетика “ и договорите. Сигурна съм, а и се твърди, че има извадени имена от втория лист, които са на изчакване. Знаехме за „ втората порция “, още когато Съединени американски щати оповестиха първата. Аз бях член на комисията „ Магнитски “ в 46-то Народно заседание и всички там бяхме наясно, че ще има „ втора порция “. Днес аз и сътрудниците ми сме наясно, че ще има трета „ порция Магнитски “.

- Говорите за енергетика, за контракти. Но тезата за корупцията елементарно се оборва с думите, че няма доказателства, няма присъди…
- Ето поради това идва законът „ Магнитски “. Затова е този лист, по тази причина и в този момент приказваме по тематиката. Защото това са знаци, които се дават за американските жители.

А ние би трябвало като политици и като страна да разберем, че ние нямаме правосъдна система, че тази система не работи. 

Казвате няма доказателства и то макар обстоятелствата, които са неоспорими, а загубата на България по тези контракти е над 1 милиард лв.. Тези контракти бяха подписани от Румен Овчаров авансово, преди да изтече срокът и да пристигна краят на настоящите контракти. Аз мисля, че към този момент по тематиката „ газови контракти “ всички са наясно какво става. Дори и в границите на война би трябвало да кажем, че това, което ни заплашваха същите тези ползи и техните съдружия, че ще имаме студена зима, не се случи. Виждаме, че Европа се оправя с газта, тъй като има диверсификация. Но, за жалост, всичко това минава през кръв.

Правосъдната система, в този си тип, пази практиките на хората в листата. 

Виждаме, че разграничителните линии, сами по себе си, са значими. А глобите по закона „ Магнитски “ демонстрират, че ние, хората, постоянно сме били на вярната страна на тези разграничителни линии. Защото от другата страна са шепа корумпирани вратове, които са подготвени да продадат страната ни. И в този момент слушаме приказки, за някаква стабилности, за някаква обич и по какъв начин всички би трябвало да стартират по някакъв нов метод да се обичат. Говоря за другите политически сили.

- С Румен Овчаров се връщаме години обратно, а с Владислав Горанов сме в съвремието. Къде е държавата…
- Между Владислав Горанов и Румен Овчаров има една пресечна точка, която се назовава Бойко Борисов. Румен Овчаров беше назначен от Бойко Борисов като човек, който държи „ златната акция “ в „ Лукойл “. Именно Овчаров бе индивидът, който трябваше да спори с „ Лукойл “, да се бори с корупцията на „ Лукойл “ и да пази страната. А те какво правеха - не внасяха налози, страната не облагаше облагата им. Много е тясна връзката Бойко Борисов, Румен Овчаров и Владислав Горанов.

- А в този момент Бойко Борисов се отхвърли от Владислав Горанов. Как гледате на това?
- Разбирам, че му е комплицирано на Борисов да се изяснява. Приемам това с усмивка, по какъв начин да го одобрявам. Значи какво излиза. Борисов го е назначил Горанов за министър на финансите – извънредно значим пост в едно държавно управление, първата мощна фигура след премиера, тъй като оперира с финансите на страната, само че ни се споделя, че не представлявал Борисов, а различен интерес. Горанов бил някакъв чужд, инцидентно станал министър. Само дето не е открит на някое кръстовище. Така излиза.

- Третия лист по кое време да го очакваме…
- Няма по какъв начин да кажа. Знам и е видно, че ще има трети лист. Дали ще излезе след месец, два, повече или година… Не мога да кажа. Но знам, че има имена на хора във втория лист, които са били извадени с спогодба безусловно в последната минута. Може и да има някакви спомагателни следствия, ще забележим.

- Това, че приказваме за втори лист „ Магнитски “ във време безусловно преди избори, по какъв начин ще рефлектира…
- Ние сме си непрестанно в избори от две години, тъй че не мисля, че би трябвало да ги свързваме нещата. Да, преди избори сме, само че за мен няма вест в тези описи. Има вест за избрани хора, които са в системата на нуклеарната енергетика. За всички е ясно кой правеше доставките на нуклеарна сила, къде са били срещите, каква е позицията и ползата на Русия. Видимо е, че Москва желае ползите ѝ да не престават у нас. Съединени американски щати знаят за срещи на тематика „ енергетика “ и на територията на Турция, и в други страни. Знаем какви вероятности и ползи имат и сдруженията на „ Росатом “ по отношение на горивото за атомната ни централа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР