Ако имах доход от 5000 франка“, признава веднъж Енгелс на

...
Ако имах доход от 5000 франка“, признава веднъж Енгелс на
Коментари Харесай

Забравената жената, която помогна на Енгелс да създаде комунизма

„ Ако имах приход от 5000 франка “, признава един път Енгелс на Маркс, „ нямаше да върша нищо друго, с изключение на да работя и да се развличам с дами, до момента в който не стана на части. “ Именно този Енгелс дойде в Англия през декември 1842 година – изпратен там, с цел да помогне да ръководи фабрика, която е благосъстоятелност на богатия му татко, тъй като фамилията му е обезверено да отбрани младия си радикал от пруската полиция. И тъкмо този Енгелс, за огромна паника от неговите познати, среща, хлътва и съвсем две десетилетия скрито живее с ирландка на име.

Влиянието на Бърнс върху Енгелс – и затова върху комунизма и върху историята на света през предишния век – от дълго време е мощно подценено. Тя се появява в най-хубавия случай мимолетно в книги, отдадени на философа, и в съвсем нито една за социализма. И защото е необразована ирландка от работническа класа, както и жена, тя също оставя слаба диря в историята като цяло. И въпреки всичко е допустимо, четейки писанията на Енгелс, да се усети, че тя оказва доста въздействие върху няколко съществени произведения на своя ухажор.

 Lizzie Burns c1865

Сестрата на Мери Бърнс – Лизи – с която Енгелс излиза след гибелта на Мери

Манчестър се оказва неприятен избор за заточение за млад мъж, чиито леви убеждения са такава грижа за фамилията му. Това е най-мощният и ужасяващ от всички артикули на индустриалната гражданска война на Англия: огромен опит в безграничен капитализъм в десетилетие, в което има прилив на пролетарии и стопански демократизъм. Правителството и бизнесът се кълнат в свободната търговия, до момента в който имат извънредно неприятно отношение към служащите. Обикновено те работят по 14 часа дневно, шест дни в седмицата и до момента в който доста от тях приветстват концепцията за закрепена претовареност, неквалифицираните служащи рядко се радват на огромна сигурност на работното място. А изискванията на живот в по-бедните квартали на града са ужасяващи.


 Marx and Engels

Маркс и Енгелс

Че връзката на Енгелс с Мери е имала полов детайл, може да се допусна от една неразбираема фраза на Маркс. Когато чува, че Енгелс е придобил интерес към физиологията, философът пита: „ Учиш ли… върху Мери? “ Енгелс не има вяра в брака – а кореспонденцията му разкрива редица връзки – само че той и Бърнс остават двойка съвсем 20 години.

Не се знае сигурно нищо за присъединяване на Мария в политическия живот на Енгелс, само че може да се допусна доста. Енгелс разказва гетото в Манчестър, известно като Малката Ирландия, с толкоз графични елементи, че той би трябвало да го е познал. Мери като ирландско момиче с огромно семейство най-вероятно му оказва помощ. Ако е самичък, чужденец от междинната класа, е подозрително, че би останал жив в гетото, сигурно не и с облеклата на гърба си.

Познанството му със сестрите Бърнс също излага Енгелс на някои от по-негативните аспекти на английския империализъм от този интервал. Въпреки че са родени в Англия, родителите на Мери са имигранти от Типерари, в южната част на Ирландия. Баща й, Майкъл, работи като перач на платове, само че завършва дните си в мизерна беднотия. Това, дружно с Големия апетит, който обгръща Ирландия сред 1845 и 1850 година оставя милион или повече ирландски мъже, дами и деца да гладуват до гибел в сърцето на най-богатата империя в света и прави сестрите Бърнс пламенни националисти. Мери се причислява към Енгелс на къса обиколка из Ирландия през 1856 година, по време на която виждат към 2/3 от опустошената страна.

Благодарение на данните от преброяването на Манчестър и архивите от този интервал, както и на старателната работа на локалните трудови историци, е допустимо да се наблюдава придвижването на Енгелс и сестрите Бърнс под разнообразни псевдоними. Енгелс се показва под името Фредерик Бордман, Фредерик Ман Бърнс и Фредерик Джордж Ман и споделя, че е книжар или пътуващ търговец. Той отсъства от Англия от 1844 година до самия завършек на 1849 година, само че Бърнс явно поддържа връзка с него през революционните 1848-9. След завръщането си в Манчестър Енгелс и Мери се откриват дружно в къщи в непретенциозно предградие. Лизи наподобява им е нещо като икономка, въпреки че детайлности за изискванията на живот на групата са доста сложни за намиране. Енгелс подрежда съвсем всички персонални писма, които е писал през този интервал, да бъдат унищожени след гибелта му.

 Friedrich Engels-1840-cropped

Фридрих Енгелс

Но в гибелта на Мери Бърнс, а не в живота, е концентриран фокусът на учените и това е тъй като тя съответствува с пропадането на връзките сред Енгелс и Маркс – единственото записано за четири десетилетия близко другарство на Фридрих Енгелс. Най-ранните признаци на раздора датират още от престоя им в Белгия сред 1845 и 1848 година, когато двамата мъже пишат Комунистическия манифест. Мери отпътува да живее в Брюксел – извънредно премеждие в тези дни за някой от нейния пол и класа. Джени Маркс (съпругата на Карл) има няколко познати измежду дамите от работническата класа и безспорно е шокирана, когато Енгелс показва любовницата си като модел за дамата на бъдещето. Бърнс пък счита Джени за „ доста арогантна “ и саркастично означи, че „ самата аз, когато се сблъскам с този нереален модел, наподобява в действителност неприветлив в личните ми очи “.

На този декор Енгелс написа на Маркс, с цел да му каже за гибелта на Мери. „ Снощи тя си легна рано “ – написа той – „ и когато в среднощ Лизи се качи горе, тя към този момент беше умряла. Съвсем ненадейно. Сърдечно заболяване или инсулт. Научих новината тази заран, в понеделник вечерта тя към момента беше сносно. Не мога да ти кажа по какъв начин се усещам. Горкото момиче ме обичаше от все сърце. “

Маркс съчувства – за малко. „ Изключително мъчно е за теб, който си делял дом с Мери, освободен и отдалечен за всякаква човешка тъга, толкоз постоянно, колкото ти е угодно. “ Но останалата част от известието е дълъг роман за неволите на Маркс, завършващ с молба за пари. „ Всички мои другари “, дава отговор Енгелс с яд, „ ми демонстрираха в този миг, което ме удари надълбоко, повече състрадание и другарство от вас. “

Маркс още веднъж му написа, извинявайки се, като изрича съболезнования и упреква за първото си писмо брачната половинка си, която желае пари. „ Това, което ме подлуди изключително “, написа той, „ е мисълта, че не ви оповестявам съответно нашето същинско състояние. “ Майк Гейн, наред с други писатели, подозира, че Маркс възразява против любовта на Енгелс към жена от работническата класа не на основата на класа, а тъй като връзките са били буржоазни и затова са нарушили правилата на комунизма. Каквато и да е повода за разногласието, Енгелс наподобява се е радва, когато той завършва.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР