Ако има нещо, за което България ще настоява и ще

...
Ако има нещо, за което България ще настоява и ще
Коментари Харесай

Юнкер: Важна е свързаността на Западните Балкани; Борисов: Европейският хъб Балкан ще превърне България в център за разпределение и доставки на газ


Ако има нещо, за което България ще упорства и ще държи твърдо, това е тематиката кохезионни фондове. Защото сме го поели като ангажимент, а и сме уверени, че за Балканите и новоприетите членки, те са витално значими. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на взаимна конференция с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в петък.

Темата Балкани е и доста ясна. Най-безрисковата вероятност за Европейски Съюз е да се построи инфраструктурата на Балканите, в случай че я има тази съгласуваност, това ще даде опция за по-голяма конкурентоспособност, вложения, туризъм, доближаване на културите, опознаване на хората в Европейски Съюз, добави Борисов.

Юнкер поддържа думите на премиера, като уточни, че газовите доставки би трябвало да са свързващи и вървим в една и съща посока с българското държавно управление. Затова предложихме тази скица - за газовия хъб „ Балкан” на България, сподели Юнкер и съобщи лист хартия на премиера Борисов.

Борисов от своя страна благодари на Шефчович и Юнкер: " Защото точно това, което са създали за Европейския газов хъб Балкан, той дава опция България да не бъде осъдена и изолирана, и да се възвърне правдата и България да бъде център освен на газовото систематизиране, само че и за доставките на друг тип газ ", акцентира министър председателят.

За подписаните одеве контракти благодарим първо на Жан-Клод Юнкер и на Европейска инвестиционна банка, тъй като това разрешава лихвите да бъдат оптимално намалени- един извънредно работещ фонд, сподели министър председателят във връзка утвърденото финансиране по проекта „ Юнкер” на плановете на братя Домусчиеви за предприятието за селскостопански и лекарствени артикули „ Биовет”. За европейското председателство работихме дружно и по доста тематики имаме прогрес. Според него би трябвало да използваме оптимално добре тези 6 месеца на председателството, сподели още Борисов.

И Турция, и Русия са огромни съседи. Трябва да се опитаме да възстановяваме връзките, само че това е тематика на съвета и ще сме солидарни с решенията, които се вземат там, разяснява българският министър председател.

Българското председателство се случва в значителен миг за Европейски Съюз, имаме потребност от единодушие по отношение на целите на българското председателство, освен с българите, само че и с другите жители на Европейски Съюз, акцентира ръководителят на Европейска комисия. За нас от комисията това, което е най-важно, е подобряването на свързаността на Западните Балкани и по отношение на Турция.

Ако 1% от Брутният вътрешен продукт стане действителен бюджет, бихме могли да осъществим всичките упования на Европейска комисия. Това би трябвало да се случи, да увеличим потенциала на Европейски Съюз и нашия потенциал, добави Юнкер.

България извършва всички условия,за да се причисли към Шенген, макар че някои страни блокират това присъединение, аз не бих отстъпил от тази позиция, в случай че се повдигне този въпрос. Готова е и за чакалнята на еврозоната ERM 2, съобщи Юнкер.

Не се чака до 2020 година да се одобряват нови членове в Европейски Съюз, само че по време на идващия парламентарен мандат ще има по-целенасочени занимания по тематиката,за да имат Западните Балкани ясна вероятност, увери ръководителят на Европейска комисия. За да не се случват събития,които имаше при започване на 90-те години - не бих желал те да имат повтаряне, акцентира Юнкер.

По отношение на еврозоната- всички страни имат право да станат членове на еврозоната. По контракт всички, които дават отговор на критериите би трябвало да се причислят. И се спря на осъществяването на критериите от България. „ Тя има сериозен напредък”, установи ръководителят на Еврокомисията.

Досега не можем да приказваме за прогрес за връзките с Турция, до момента в който има турски публицисти по пандизите, отговори на журналистически въпрос Юнкер. Той взе отношение и към проблемите за основаване на държавно управление в Германия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР