Ако има нещо, което съвременният човек ще остави със сигурност

...
Ако има нещо, което съвременният човек ще остави със сигурност
Коментари Харесай

"Интегра пластикс" и вторият живот на пластмасата

Ако има нещо, което актуалният човек ще остави сигурно на поколенията и на света след себе си, това е пластмасата. Прогнозата е, че към 2050 година в океаните ще има повече боклуци, в сравнение с риба, а осмият континент в Тихия океан сред Хавай и Калифорния, заформен от хиляди тонове отпадъци, към този момент надвишава два пъти територията на Тексас. Или човечеството си отгледа голям проблем и тези, които измислят решения за решаването му, най-вероятно ще пожънат огромни бизнес триумфи. България е на картата с решенията за отпадъците от пластмаса, като заводът за преработване до Елин Пелин " Интегра пластик " е на втора позиция в класацията на най-растящите дребни и междинни предприятия " Гепард " за 2020 година Компанията усилва приходите си с 535% и те доближават 10.4 млн. лева

Големият скок е логически, като компанията на процедура стартира работа през 2020 година и от средата на годината работи на цялостен потенциал. Тя е на загуба 9.8 млн. лева, само че се следи явен тренд на усъвършенстване, като обяснението е, че това е всекидневно при започващи индустриални обекти в началния интервал, както и че стартът на завода съответствува по време с разгара на пандемията и блокирането на нови поръчки и капсулирането на работата на огромните консуматори на рециклирани материали.

Бъдещето обаче има всички предпоставки да е друго. " От края на 2020 година пазарната среда се промени, като сме във прогресивен тренд за целия рециклиращ пазар ", споделя Юлиян Стефанов, изпълнителен шеф на " Интегра пластикс ".

За това способстват европейските политики в посока към кръговата стопанска система и условията за растеж на използването на рециклирани материали, рестрикциите за някои произведения за еднократна приложимост и обсъжданата за Европа такса от порядъка на 800 евро на звук артикул без потребление на рециклирани пластмаси. И не на последно място и растежът на цените на горивата и на така наречен върджин пластмаса.
Автор: Капитал Реклама Кои са акционерите
Акционери в " Интегра пластикс " са три компании. Мажоритарен дял 85.63% държи " Бетаинвест " на Ангел Георгиев, който е притежател на търговеца на едро на зърно и фураж " Билдком " и на производителя на олио " Олива ".

Регистрираната в Кипър " Валенова лимитед ", представлявана от гръцкия жител Константинос Зиогас, има 7.33%. Той е притежател на компания " Космотрейд " в Гърция, която е в бизнеса с ръководство на боклуци.

Третият акционер със 7.04% дял е " Атмос инженеринг " със съдружници Юлиан Белев и Аспарух Делев. Юлиан Белев има дял и е изпълнителен шеф на завода за произвеждане на етанол от зърнени култури " Алмагест " край Ихтиман. Капиталът на сдружението сега е 27.2 млн. лева

Решението за започване на бизнеса идва след отхвърли на Китай да приема пластмасови боклуци от Европа, като тогава от завода обясниха, че са видели отварянето на огромна пазарна ниша.
Реклама Композирането на завода
Инвестицията е в размер на 40 млн. евро. Финансирането е обезпечено посредством лични средства и банкови заеми. Базата е ситуирана на близо 35 хиляди кв. метра повърхност. Заводът преработва годишно 40 хиляди тона пластмасови боклуци, от които получава до 24 хиляди тона регранулат - съществена суровина за производството на необятна гама фолиа. Заводът край Елин Пелин е високотехнологичен, а процесите са автоматизирани - без присъединяване на човешка ръка. Откриването му е през лятото на 2019 година, а действителната работа стартира при започване на 2020 година

Основна част от преработвания боклук се доставя от организациите по оползотворяване на отпадъците в Западна Европа и в частност от Германия и Италия. Българската система за оползотворяването на отпадъците от опаковки към сегашния миг не може да даде нужните на завода размери сортирани фолиа, изяснява Юлиян Стефанов, и по този начин заводът в Елин Пелин би трябвало да внася и да покрива цената на превоза от чужбина.

Входящият материал са пластмасови филми, като главната част от тях е полиетилен. Първата фаза е сортирането на суровината по тип и цвят чрез оптични сепаратори. Следва измиване, като технологията е нова за Европа и се употребяват гореща (90 градуса) вода и химикали, и като краен развой следва екструдиране и гранулиране.

Изначалният план е заводът да създава високо качество гранули от полиетилен от потребителски боклуци, които да се продават в Западна Европа, Северна и Южна Америка, както и в по-малка част на Балканския полуостров.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Градове 1 Градове 2 Свят 3 Компании 1 Политика 2 Земеделие 3 Седмицата Реклама Търговия на бъдещето
След първичните разтърсвания от пандемията измежду огромните мултинационални компании и измежду крайните индустриални консуматори на модифицирана пластмаса " в този момент търсенето неведнъж изпреварва предлагането ", споделя Юлиян Стефанов. Това си проличава и от цените, като тези на рециклираните материали следват цената на върджин материалите. От 1000 евро на звук при започване на годината в този момент тя е 1700 - 2000 евро на звук, като нормално цената на рециклираната пластмаса е към 50% от цената на върджин материала, а за избрани типове може и да е по-висока.

Веригите като Lidl и Kaufland към този момент имат отвесна интеграция в събирането и оползотворяването на пластмасовите боклуци и в потреблението на рециклирани материали, споделя Стефанов.

Стратегията на Lidl Reset Plastic да вземем за пример е да понижи потреблението на пластмаса с 20% до 2025 година и да направи опаковките от пластмаса оптимално рециклируеми. Редица компании, като Nestle да вземем за пример, също заявиха задачите си за 100% рециклируеми опаковки до 2025 година А Nestlé Waters работи за увеличение на рециклираното наличие на PET пластмаса в бутилките до 35% до 2025 година в международен мащаб и 50% в Съединени американски щати. Периодично на дневен ред излиза тематиката с химическото преработване, като то може да реши някои проблеми с качеството на получения материал, невъзможни за решение единствено механично, като в този развой по-активно могат да се включат огромните производителите на върджин полимери като ExxonMobil, Total, Ineos. Светът обаче е едвам първоначално в огромната задача за справяне с пластмасата, а Елин Пелин принадлежи към една от промишленостите на бъдещето с голям капацитет.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР