Ако има нещо, което отговаря на описанието като смачкан от

...
Ако има нещо, което отговаря на описанието като смачкан от
Коментари Харесай

Няколко основни грешки при лечението на грипа, които често правим

Ако има нещо, което дава отговор на описанието „ като сплескан от валяк ”, това безспорно е грипът.
Силно главоболие, мускулни болки, хрема, кашлица, гърлобол… Нетърпими признаци, бързаме да се нагълтаме с медикаменти, с цел да ни просветне.
И вършим неточности, с които освен не се лекуваме, само че още повече задълбочаваме заболяването.
Първата неточност е, че желаеме да смъкнем температурата незабавно. Особено, в случай че детето е малко. Всъщност, дребните деца понасят доста по-добре температурата, в сравнение с ние възрастните.

Нали ги виждате по какъв начин тичат макар високата температура? Вирусите са термонестабилни и природата е измислила метод да ги унищожава – с висока температура. Така се подтиква и имунната система.
Лекарства срещу температура се дават единствено при високи стойност, над 38. Много постоянно тя си спада от единствено себе си, стига да се пият повече течности. Разбира се, при високи температури се дават лекарства, както и при по-ниски, при които детето изпитва дискомфорт и не може да спи.

Най-масовата илюзия е, че грипът се лекува с антибиотик. Първите дни, при чиста вирусна зараза, антибиотикът освен не работи, само че и утежнява ситуацията. Не стига, че детето е смачкано от заболяването, само че получава и бонус малко химия. Защото майката (или бащата) се страхували.
Ами, като ви е боязън, пийнете едно пиво за разпределяне, не тровете излишно детето! В някои случаи в действителност се постанова антибиотик, това се случва в случай че се прибави бактериална зараза, нормално след 4-ия ден.

Другата неточност, която може да е съдбовна е предозирането с медикаменти. В аптечната врежа има богат боеприпас от медикаменти за облекчение на страданията при грип с разнообразни търговски имена, само че с идентичен състав. Например, обичайният парацетамол се съдържа в съвсем всички комбинирани таблетки и прахчета (фервекс, тайлол хот, грипекс, колдрекс и т.н), и в случай че желаеме да „ подсигурим ” детето в допълнение с чист парацетамол, ще предозираме лекарството.

Самият парацетамол има разнообразни имена – панадол, калпол, ефералган, тайлол и комбинацията сред тях е неприемлива, даваме едно и също, само че във висока доза! Добрият остарял аспирин става, само че единствено за възрастни. На деца до 14 годишна възраст не се дава, може да провокира синдрома на Рей с тежки мозъчни и чернодробни увреждания.

Не се предлага и известното намазване на кожата с мехлем и счукан аспирин при дребни деца, аспиринът се резорбира през кожата и влиза в организма.

Прекаляването със сиропи срещу кашлица също е рисково при дребните деца. Според Европейската здравна комисия на деца до 2г. възраст не се дават сиропи срещу кашлица защото вредата е по-голяма от изгодата. Поносимата кашлица не би трябвало да се потиска, с нея се почиства организмът от ненужните тайни и съдържащите се в тях микроби. Кашлицата изчезва, когато се отстрани повода за нея.

Голяма неточност е да се насилва болният човек да яде. При висока температура храносмилането е затруднено, понижават стомашните сокове. Затова децата интуитивно стопират да се хранят, а родителите хукват след тях с лъжица в ръка.

След серия маймунджълъци съумяват да набутат някоя лъжичка в устата на болното и резултатът е повръщане.

Не се тормозете от безапетитието, то е краткотрайно, по-късно детето ще си навакса.

Инфо: Една


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР