Ако гравитацията внезапно изчезне, перспективата да отплавате в Открития космос

...
Ако гравитацията внезапно изчезне, перспективата да отплавате в Открития космос
Коментари Харесай

Какво ще се случи с хората, ако гравитацията изчезне? (ВИДЕО)

Ако гравитацията ненадейно изчезне, вероятността да отплавате в Открития космос надалеч няма да е най-сериозният от вашите проблеми.

Физикът Джей Баки, някогашен астронавт на НАСА, споделя за въздействието на отсъствието на гравитация върху човешкия организъм в къса видеолекция в границите на просветителния план TED-Ed.

По думите на Баки нашият организъм е приспособен към силата на земното привличане. Ако човек прекара известно време в изискванията на променена мощ на тежестта – да вземем за пример на борда на галактическа станция – неговият организъм стартира да се променя.

Известно е, че членовете на екипажи на галактически кораби за времето на експедицията губят костна маса и мускулен тонус. Изменения търпи и вестибуларният уред.

Липсата на гравитация води след себе си и други проблеми, изяснява доктор Кевин Фонг в сп. Wired. По не напълно ясни за учените аргументи количеството еритроцити в организма спада, което води до по този начин наречената галактическа анемия.

Раните зарастват по-дълго, имунитетът на организма отслабва. В изискванията на слаба или отсъстваща гравитация се следят и проблеми със съня. И всичко това се случва единствено след малко време, прекарано в Космоса.

„ А какво би се случило, в случай че растяхме в отсъствието на гравитация? – пита Баки. – Как биха се развивали частите на нашия организъм, зависещи от силата на привличане, такива като мускули, вестибуларен уред, сърце и кръвоносни съдове? Можем самоуверено да предположим, че следователно човешкото тяло би еволюирало друго.

Баки загатва опит, в който закрили едното око на новородено котенце. Когато след няколко седмици махнали превръзката, се оказало, че животното не вижда с това око.

Макар че сама по себе си очната ябълка била физически безусловно естествена, връзката ѝ със зрителната кора на основния мозък просто не се е формирала, защото от окото през цялото време не се подавала никаква образна информация. Много нагледна илюстрация на поговорката „ Използвай или ще загубиш “. По-скоро и другите органи на нашия организъм биха реагирали на неналичието на тласъци по същия метод.

Ако нямаше гравитация, чието деяние се постанова да компенсират сърцето, мускулите и скелетът, нашите органи биха се развивали по напълно различен метод. Но при положение на ненадейно изгубване на силата на тежестта дълготрайните последици за организма биха били най-незначителният от нашите проблеми.

Астрономът Карън Мастърс от университета на Портсмът във Англия споделя в колонката си в Ask an Astronomer за това, какви физически феномени биха се случили неотложно след изгубването на гравитацията.

Първият проблем, с който ще се сблъска човечеството, се заключава в това, че Земята се върти с огромна ъглова скорост. Представете си, че въртите над главата си шнур с тежест на края.

„ Да „ изключиш “ незабавно гравитацията, е все едно да пуснеш връвта от ръце – написа Мастърс. – Всякакви предмети, неприкрепени към земната повърхнина, не престават придвижване по права линия и отлитат непосредствено в Космоса. “Тези, които в този миг са на улицата, вечно ще изоставен Земята. Намиращите се в пространства ще имат по-голям шанс, защото постройките са вкопани в земята и при изгубването на гравитацията ще останат на място – или най-малко за известно време, написа Мастърс.

Всичко останало, което не е прикрепено задоволително несъмнено към повърхността на Земята, ще се отнесе в Открития космос. Едни от първите ще ни изоставен атмосферният пласт, както и водата в океаните, реките и езерата.

„ И несъмнено, всички ние ще умрем “, написа Джойлин Крейтън в научния портал Futurism.

Отсъствието на гравитация в последна сметка ще унищожи самата планета, написа Мастърс. „ По-скоро Земята ще се разпадне на части, които ще се разлетят в разнообразни направления. “

Подобна орис би застигнала и Слънцето, както излиза наяве от видеото на Discovery News.

Без „ прилепващата “ мощ колосалното налягане в ядрото нашето величие би се разнесло на части материя. Същото би се случило с всички звезди във Вселената. Но заради гигантските дистанции на последните светлината от умиращите звезди би достигнала до нас след дълги години.

В последна сметка няма да останат нито звезди, нито планети. Вселената ще съставлява един „ бульон “ от разсеяни атоми и молекули, неспособни да се съединят в по-големи купове материя.

  • Какво се случва с индивида в Космоса?
  • Екскурзия в Космоса: по какъв начин работи микрогравитацията

Този сюжет – повтаряме: извънредно предполагаем – демонстрира какъв брой значимо се явява съществуването на гравитация за Вселената. Гравитацията е едно от четирите известни ни фундаментални взаимоотношения, обясняващи физическите процеси във Вселената. Останалите три са не по-малко значими. Без електромагнитното, мощното и слабото взаимоотношение самите атоми биха се разпаднали на части.

Но гравитационното взаимоотношение е единственото, чийто резултат е прочут на всеки от нас. Вероятно точно заради тази причина човечеството е толкоз пленено от концепцията за антигравитация и такива научни достижения като откриването на гравитационните талази, даже в случай че те в никакъв случай не ни обиден директно, добавя BBC.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР