Ако градският транспорт спре, отговорност ще носи държавата, категоричен е

...
Ако градският транспорт спре, отговорност ще носи държавата, категоричен е
Коментари Харесай

Прошко Прошков: Настояваме правителството да не наказва двумилионна София

Ако градският превоз спре, отговорност ще носи страната, безапелационен е ръководителят на Комисията по енергийна сигурност и член на Комисията по превоз в СОС
Засега е плануван естественият летен график на градския превоз в София. Предстои да преглеждаме и икономическата рамка на превоза, евентуално на идващото съвещание на общинския съвет. Това, което сигнализираме от няколко месеца като община е че без поддръжка на страната не бихме могли да се оправим при чудовищната енергийна ценова рецесия, която се случи вследствие на Коронавирус рецесията и понастоящем - войната в Украйна.

Позволете ми да кажа две думи за това какъв беше превозът на София до 2019 година. Той бележеше резистентен растеж, стигнахме доходи 170 милиона от транспортни документи директно преди пандемията, които, за жалост, незабавно се сринаха на малко над 100 милиона през 2020 година. Вероятно се дължи и на обстоятелството, че по време на пандемията градският превоз в София продължи да работи по график, макар извънредно намалелия пътникопоток. Имаше леко повишаване през 2021 година, само че тази динамичност се следи във всички огромни европейски градове. Това съобщи пред Dir.bg ръководителят на Комисията по енергийна сигурност и член на Комисията по превоз в Столичния общински съвет (СОС) Прошко Прошков, който разяснява рецесията в градския превоз на София, която се задълбочи през последната година.

„ Точното положение на паричния поток могат да ни кажат евентуално от Центъра за градска подвижност, само че доколкото сме осведомени и в Комисията по превоз, в действителност може би не сега, само че в средата на лятото към този момент ще има проблем с изплащането на тези суми. Пак споделям, наболява въпросът. Не бива да се политизира, въпреки да чувствам, за жал, че това прави страната. Това торнадо, което опустошава всички транспортни системи по целия свят сега, се дължи от една страна на задържането на ниската и налична цена на услугата, а от друга - на неотложността да се покрият разноските “, изясни Прошков какво е ситуацията по повод парите за гориво и заплати, и докога ще стигнат.

„ Давам ви елементарен образец. Нормалните разноски за гориво и сила на столичния превоз са към 40 милиона лв. годишно, тази година ще са над 120 млн. лв. единствено за сила. Именно поради това държавните управляващи по целия свят се намесват по сполучлив метод, с цел да издържи системата на това грубо натоварване. У нас се оферират всякакви обезщетения за литри гориво и изобщо ограничения, които са много противоречиви съгласно мен. А може да се вземе образец от европейски държавни управления, които имат визия за подкрепяне на превозите, в това число и през субсидиране на транспортни документи за жителите.

Например в Германия от през днешния ден започва програмата месечен билет 9 евро, за 90 дни страната ще изсипе към 5 милиарда лв. в това хем да притегли жителите към публичните превози, хем да облекчи и търсенето на горива, от които Европа, както се оказа, е прекомерно подвластна в създалата се обстановка. Тоест, добре е за екологията, добре е и за повдигането на опцията жителите да видят, че въпреки всичко градският превоз е една добра опция. А и в днешно време, когато годишната карта в София за градския превоз е равностойностна на към два резервоара на междинен автомобил, това е една прелестна и безалтернативна алтернатива.

Всъщност, по време на Коронавирус пандемията, когато приходите спаднаха фрапантно, ние не прекъснахме услугата, протегнахме ръка към жителите и казахме „ ние сме тук, даже в най-голямата рецесия, превозът ще го има, той ще бъде наличен, ние ще го субсидираме “. Всяка година Столичната община дава над 100 милиона от личните си бюджетни средства за субсидиране на превоза, като предходната година към този момент са над 150 милиона. Ние даваме своя дан, само че не може това да е безпределно и за сметка на другите доходи. В тези две години въведохме и съвременна билетна система, а от няколко месеца се разисква с всички политически сили новата тарифна политика, тъй като търсим цялостен консенсус. По този метод жителите ще разполагат с още по-справедлива цена, много по-проста и даваща повече облекчение.

Всички тези промени бяха осъществени през тези години и сега, когато на нас ни липсват 143 милиона, с цел да можем да покрием дупката от енергийните цени, държавното управление е безмълвно и не дава отговор на това търсене. Правителствата на Чехия вложиха в този миг през Плана си за развиване и резистентност над 2 милиарда евро в превоза на Прага за строителство на нова метро линия. Нашето държавно управление ползва тъкмо противоположна политика, като извади лот втори на трета метро линия от Плана за възобновяване и резистентност. Това е някакъв вид политическа неприязън, която обаче е за сметка на близо два милиона жители на страната, които дават към 40% от брутния вътрешен артикул “, уточни още ръководителят на Комисията по енергийна сигурност в СОС.

Той разяснява и появилите се обвинявания за огромни заплати на шефовете на общински транспортни предприятия и неизгодни контракти с неслучайни компании, които ощетяват общинската хазна.

„ Аз чувам тези писъци и викове, и преднамерено ги назовавам по този начин, тъй като те не са нищо повече. „ Там не се разходват средства вярно “ е безусловно общоприетата фраза за опозицията, само че няма нещо, което да е потвърдено. Кметът Йорданка Фандъкова най-малко с това е известна, че при най-малкия сигнал за каквато и да е неправда, се изпращат всички контролни институции. Всеизвестен факт е, че ЦГМ е едно от най-проверяваните сдружения. Общите приказки за неизгодни контракти са цялостни нелепости.

Ясно беше обяснено - столичният автотранспорт два пъти уведомява „ Булгаргаз “, че ще би трябвало да пусне търг. Автотранспортът на София, и изобщо всеки превоз не е на контролирания пазар на газ, по този начин е решил законодателят, и би трябвало да си го купува през процедури. Съответно те са уведомили „ Булгаргаз “ два пъти, че следва процедура и молят упорито, в случай че може сдружението да даде дълготрайно и на по-изгодна цена, да се яви на тази процедура и да го направи. Отговор няма, евентуално тъй като „ Булгаргаз “ е ангажиран и сега да купува газ през медиатори или да заплашват Топлофикация-София.

Аз съм доста „ за “ диверсификацията във връзка с енергийните доставки, само че първо би трябвало да се каже почтено какво се случва в страната. Защото, в случай че е правилно това, което редица медии цитират, че единствено газът за предишния месец е платен с към 100 милиона от горната страна надценка, тогава запитвам - какво се взират в договорите на ЦГМ, като се вършат инспекции непрекъснато. От тези 140 млн. лв., които ни трябваха на нас, те изхарчиха 100 млн. лв. за един месец за комисионна. Можеше да послужат за градския превоз или да купят 200 хиляди едногодишни карти за градския превоз на София.

Може би хиперболизирам, само че разбирате какво имам поради с тази притча - сега през кресливи маши на ръководещата коалиция, евентуално и по отношение на идните локални избори, на никого не му пука в действителност какво се случва с същинската рецесия, с същинското цунами, което заля енергийно общините в България “, безапелационен е Прошко Прошков.

На въпрос дали в случай че градският превоз спре, отговорност ще носи страната, а не общината, той отговори по този начин:

„ Да. Искахме и неслучайно създадохме работна група от всички политически групи от общинския съвет с концепцията тя да води непрекъснат разговор с държавното управление, както се случва в естествения свят. Уви, нито при служебното, още по-малко в този момент при постоянното държавно управление, подобен разговор съществува. Тук не става дума за политическо опълчване и не ме разбирайте неправилно. Това не е офанзива просто, тъй като съставлявам политическа група, която е конкурент на това държавно управление. Става дума за справедлива действителност. 140 милиона са дупка, която се появява от безумните цени на силата и намалелия пътникопоток, който не е възобновен - освен в София, а на никое място по света - на равнищата си отпреди пандемията. Това е действителността. Междувременно се вършат промени на всички места, в това число вложения, това прави и София.

 В последна сметка след толкоз години, в случай че някой каже, че превозът на София преди 15-ина години и в този момент е същият, би бил неправдив. Транспортната система на столицата е най-уязвима, защото тук вложенията са най-големи и енергийният разход е най-сериозен. И по тази причина столичните превози получават особено отношение по принцип в Европа и освен. Знам го, тъй като непрестанно проследявам и изследвам. Това не е заяждане, по-скоро молим и настояваме държавното управление да не санкционира столицата. Да не се окаже, че просто се смазва София през позитивния глас на „ Спаси София “. Това няма да е целесъобразно, тъй като няма промяна, няма ремонт, който да избави къщата от торнадото, което идва. Сега беше моментът дружно всички управляващи да вървим към това да помогнем на повече жители да изберат обществения превоз. Няма да стане обаче с неразбираема политика на държавно равнище, създаваща неустановеност. Няма да стане да се качиш на трен за гара, която я няма и където релсите свършват в нищото. “ 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР